Gelderse Vallei / Achterhoek

Op deze plekken kun je schaatsen op natuurijsbanen

Vroege schaatsers Tim en Niels
Vroege schaatsers Tim en Niels © Omroep Gelderland
EDE - Het is nog donker als de eerste liefhebbers op de ijsbaan van Ede hun schaatsen aantrekken. Dinsdagavond mochten de leden van de Edese IJsvereniging al hun rondjes rijden op de baan: sinds 9.00 uur deze ochtend mag iedereen zijn ijzers komen onderbinden.
Tim (16) en Niels (15) zijn lid van de Edese IJsvereniging en testen het ijs al in de vroege ochtend. Het is nog donker, dus passen de twee extra goed op. De avond ervoor stonden ze ook al op het ijs. Nu pikken ze nog snel hun baantjes mee, voordat ze naar school gaan.

Hobbeltje en bobbeltje

De jonge schaatsers zijn enthousiast. "Mooi ijs", zegt Tim. "Af en toe een hobbeltje en een bobbeltje. Maar dat hoort erbij. Lekker kraken onder je voeten. Dat hoor je bijna niet meer op de kunstijsbaan. En hier wel."
Ook Jochem en Coen zijn vroege schaatsers. Zij beamen: "Een paar bobbeltjes, maar verder wel echt goed ijs." De twee hebben het gemist om op een baan in de open lucht te kunnen rijden: "Leuk weer, na een jaartje. Het eerste rondje is wel even wennen, maar je pakt het zo weer op. Als het gaat vriezen, dan gaat het wel kriebelen. En dan is hier vaak als eerste ijs, hier in de regio."
De studie moet ook maar even wachten, zegt Jochem: "Ik woon in Nijmegen, heb nu bij mijn ouders in Ede geslapen. Ik heb morgen een deadline voor mijn master. Dus het is even in de ochtend een rondje en dan ga ik weer verder", lacht hij.
Het natuurijs stroomt vol met mensen

Andere natuurijsbanen in Gelderland

De vorstperiode duurt deze week maar kort. Meerdere schaatsverenigingen in Gelderland hebben daarom geen poging gedaan hun banen voor schaatsers te openen. Toch kan er, naast de baan in Ede, op een aantal plekken op natuurijsbanen in Gelderland geschaatst worden.
In Winterswijk, waar dinsdagavond de eerste marathon op natuurijs werd verreden, kan iedereen zich deze woensdag even topschaatser voelen. De baan van de Winterswijkse IJsvereniging is sinds 9.00 uur open voor leden en belangstellenden.
In Aalten ging de baan dinsdagmiddag al open en ook deze woensdag kan daar geschaatst worden: sinds 10.00 uur is iedereen welkom.
In Doetinchem is de natuurijsbaan van IJD'96 woensdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Dinsdag lukte het nog niet, omdat toen een deel van de baan nog niet goed genoeg dichtgevroren was.
In Oosterbeek kan woensdag voor de tweede dag op rij op de natuurijsbaan geschaatst worden. De hele 400 meter baan is open tussen 9.00 en 12.00 uur. In de middag is een deel van de baan open en kan er gehockeyd worden. En het is de bedoeling dat ook vanavond de hele baan weer open is.
In IJzendoorn houden ze het ijs ook goed in de gaten. Voorzitter Henk Zomerdijk van IJsclub De Hoeken laat weten dat de ijsbaan daar woensdag niet opengaat, maar donderdag wel. Dan kan er geschaatst worden van 10.00 tot 22.00 uur.

Schaatsen op het basketbalveld

Naast die verschillende 'officiële natuurijsbanen' in Gelderland, kan er door de inzet van mensen soms ook op andere plaatsen geschaatst worden.
Zo is in het buitengebied van Harreveld een weiland van particulieren ondergelopen en is de verwachting dat daar woensdag ook geschaatst kan worden. De inwoners van Harreveld zijn dinsdag al in een speciale app op de hoogte gesteld dat dat misschien kan. Er staat al een welkomstbord. De buurt gaat voor verlichting zorgen.
Of, wat gedacht van Neede. Daar is Klaas Visscher al twee nachten bezig geweest met het sproeien op een basketbalveld van buurtspeeltuin 'De Berg'. Hij hoopt dat zo kinderen uit de buurt daar kunnen schaatsen.