liveblog | 9 januari

Duizenden toeschouwers genieten van schaatsbikkels in Winterswijk

De eerste schaatsmarathon op natuurijs in Winterswijk is een groot succes geworden. Ruim tweeduizend toeschouwers zagen bij de vrouwen Marijke Groenewoud winnen, bij de mannen was Harm Visser de sterkste. De organisatie wil nu weer: "Er gaat hier nog een hoop moois gebeuren met ons ijs."
Laatst bijgewerkt: 9 januari, 21:35 uur
dinsdag 9 januari
21:35

Donker en leeg

De lampen zijn uit, de mensen zitten weer thuis bij de warme kachel. Dit was de eerste marathon op natuurijs en de conclusie is dat het een groot succes was. De organisatie heeft grote plannen voor de toekomst. "We denken zelfs met twee graden boven nu een ijsvloer te kunnen neerleggen", jubelen ijsmeester Van Prooije en voorzitter Spijkstra in koor.
Woensdag een uitgebreid verhaal met deze mannen uit Winterswijk.
21:25

De Gier mist slag

De ploeg van de Laag-Keppelse Casper de Gier stelt teleur, maar de Gelderse schaatsers stapt met een glimlach van het ijs. "Dit is mijn eerste marathonwedstrijd op Achterhoeks ijs. Echt geweldig", blikt hij terug. "Ze hebben het hier machtig mooi voor mekaar." In het peloton hoorde hij dinsdag wel wat verontwaardiging over de bereikbaarheid van Winterswijk. "We hadden beter met het vliegtuig of met een helikopter kunnen gaan, die verbindingen hier", zeiden mijn ploeggenoten grappend.
De schaatser, die al jaren in Friesland woont, was benieuwd of het marathonschaatsen in de Achterhoekt zou leven. "Maar voor mij voelt het echt als thuiskomen. Honderdvijftig man stond in de rij voor de ingang toen ik aankwam. Van de verkeersregelaars tot alle vrijwilligers, iedereen helpt mee. Dat is echt hartstikke mooi. Dat visitekaartje afgeven is dik gelukt!"
Casper de Gier uit Laag-Keppel kon geen hoofdrol spelen
Casper de Gier uit Laag-Keppel kon geen hoofdrol spelen © Omroep Gelderland
21:10

Uitgelaten podium

Het podium bij de mannen in Winterswijk
Het podium bij de mannen in Winterswijk © Omroep Gelderland
En zo zien winnaars eruit in Winterswijk. Harm Visser dus eerste, Christian Haasjes eindigde als tweede en Nieuw-Zeelander Peter Michael staat ook op het podium met een derde plaats.
21:00

Harm Visser zegeviert

Harm Visser van Jumbo-Visma heeft de eerste marathon op natuurijs gewonnen. De man die al zes wedstrijden won dit seizoen, was de snelste in de sprint uit een kopgroep van tien. Jorrit Bergsma, één van de bekendste rijders van het peloton hier in Winterswijk, wordt zevende. Daarmee is een einde gekomen aan het sportieve gedeelte van deze avond langs de ijsbaan.
20:50

Spannende finale

Sportverslaggever Jan Sommerdijk heeft niet alleen veel verstand van voetbal en wielrennen, maar ook van marathonschaatsen zo blijkt vanavond. In een nog redelijk verwarmde bus doet hij vanavond samen met voormalig marathonschaatser Arjan Mombarg uit Vorden het verslag van de wedstrijden. De finale is inmiddels begonnen.
Duizenden toeschouwers genieten van schaatsbikkels in Winterswijk
Duizenden toeschouwers genieten van schaatsbikkels in Winterswijk
20:45

Nog veertig ronden

Tien man hebben een ronde voorsprong en rijden nu in het peleton. Deze bikkels maken uit wie hier gaat winnen in de snijdende kou van Winterswijk. In de groep onder meer Gery Hekman en Harm Visser die al zes wedstrijden won dit seizoen namens Jumbo-Visma. Maar geen Casper de Gier uit Laag-Keppel. Hij heeft de slag gemist.