Liemers / Achterhoek

Schaatskoorts loopt op, maar moet je ze nou slijpen of niet?

Schaatspret in Opheusden.
Schaatspret in Opheusden. © ANP
ANGERLO - Vriezen. Zodra het woord valt, waant schaatsminnend Nederland zich al op het ijs. En inderdaad, de weersvooruitzichten beloven ons schaatspret. Toch moet het nog stormlopen bij schaatsenslijper Nico Klomp uit Angerlo. Hij stelt dat een hele generatie nauwelijks nog weet wat schaatsen is. Hij geeft een paar scherpe adviezen.
Op de schaats stond Nico zelf al toen hij 6 jaar oud was. En nu, op zijn 73e, weet hij als geen ander hoe belangrijk een vers geslepen schaats is. Hij had er zelf baat bij toen hij exact 26 jaar geleden in Leeuwarden het ijs op ging, als succesvol deelnemer aan de laatst verreden Elfstedentocht tot nu toe.

'Je gaat er niet per se harder mee'

"Een goed geslepen schaats, daar ga je niet per se harder mee. Een botte schaats glijdt namelijk ook wel over het ijs. Slijpen is belangrijk voor een goede afzet. Een scherpe schaats snijdt meer in het ijs en geeft zo meer grip bij de afzet. Dát is het verschil", zegt de ervaren schaatsenslijper.
Wie deze dagen alvast de schaatsen uit het spreekwoordelijke vet haalt - "Je kunt ze beter gewoon droog bewaren", zegt Klomp - test heel simpel zelf of de ijzers nog in orde zijn. "Haal je nagel erlangs. Als je dan wat nagel afschraapt, zijn ze scherp genoeg. Zo niet, dan is het tijd om de slijpen."

'Vijf in de rij'

Andere schaatsenslijpers in Gelderland constateren al wel toenemende schaatskoorts. "Ik heb vanochtend al klanten geholpen en er staan er nog vijf in de rij", zegt een medewerkster van Schaats-Wereld in Harderwijk.

Dick Nap Recreatiesport in Ede heeft al een stapeltje schaatsen liggen, klaar voor de slijper. "Maar dat is normaal in dze tijd van het jaar. Ik denk dat de echte hoos in het weekend gaat komen."

In Aalten voorzag Navis Sport donderdagochtend al meerdere klanten van scherpe ijzers. "De koorts stijgt langzaam, want de weersvoorspellingen zien er goed uit. Dus ik denk dat we het nog drukker gaan krijgen."

Eefs Schaats Shop in Nijmegen slijpt ook lekker door. "Maar dat komt omdat we bij schaatsbaan Triavium zitten. Mensen schaatsen hier altijd wel", klinkt het aan de telefoon.

Liefhebbers en échte fanaten

Heb je thuis een wetblok, dan lukt slijpen misschien zelf. Dat kan in ieder geval helpen de eventuele bramen eruit te halen. Maar voor het beste resultaat ga ja natuurlijk naar de specialist. Liefhebbers weten Klomp blindelings te vinden, zegt hij zelf. "Maar de échte fanaten houden hun schaatsen zelf in tiptop conditie."
Hardcore schaatsers zijn echter een uitstervende soort, vreest Klomp. "De laatste strenge schaatswinter is alweer even geleden. Onderhand groeit een hele generatie op zonder schaatsen. Dat is zonde. Dus hopelijk kunnen we de komende dagen met z'n allen het ijs op."
De kans op ijspret is overigens op ondergelopen weilanden, ondiepe sloten en aangelegde banen het grootst. Grotere meren zullen naar verwachting gezien de hoge waterstanden en de temperatuur niet snel voldoende bevriezen.