Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

'Pieterpadpontje' vaart na twijfels toch hele jaar door

Het veer tussen Pannerden en Millingen aan de Rijn blijft jaarrond varen.
Het veer tussen Pannerden en Millingen aan de Rijn blijft jaarrond varen. © Helmer van Est
MILLINGEN AAN DE RIJN - Het veer voor fietsers en voetgangers tussen Pannerden en Millingen aan de Rijn kan tot zeker 2029 het hele jaar door varen. Dat is het resultaat van een akkoord tussen exploitant Kievits Veerdiensten en drie gemeenten. Eerder nog dreigde de veerdienst in de herfst en winter uit de vaart te gaan wegens te weinig animo. Wandelaars op het Pieterpad zouden dan kilometers moeten omlopen.
De veerdienst is volgens de gemeenten Zevenaar, Berg en Dal en Lingewaard een "economische en toeristische verbinding die belangrijk is voor de lokale en regionale infrastructuur". Per jaar gebruiken meer dan 57.000 passagiers het veer om naar de overkant van de rivier te komen. Daaronder zijn dus ook mensen die het Pieterpad bewandelen. Dat is een ongeveer 500 kilometer lang wandelpad van Noord- naar Zuid-Nederland.

'Kan kost niet verdienen'

Het gebrek aan passagiers buiten het toeristische seizoen zorgde echter voor vraagtekens bij de exploitant. “In de wintermaanden kan je je kost hier niet verdienen”, waarschuwde ponteigenaar Bruno Kievits vorig jaar al. Als de veerdienst tussen september en april plat zou liggen, betekent dat voor wandelaars op het Pieterpad tientallen kilometers omlopen van en naar de brug bij Emmerich of de brug bij Nijmegen.
De gemeenten waren al langer in overleg met Kievits, en een akkoord is nu bereikt. Door de overeenkomst, waarvan weinig details bekend zijn gemaakt, blijft het veer het hele jaar door de oversteek maken.
Er zijn ook afspraken gemaakt over het veer tussen de Millingerwaard en Doornenburg, waarvan jaarlijks 20.000 mensen gebruikmaken. Dat zijn vooral toeristen. Tussen mei en augustus blijft dat pontje als vanouds gewoon heen en weer varen.