Rijk van Nijmegen
Pontje vaart niet in winter, gevolgen groot voor Pieterpad

MILLINGEN AAN DE RIJN - De veerdienst tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden vaart vanaf 2023 alleen nog in de maanden april tot en met september. Onderhandelingen met de gemeente Zevenaar en Berg en Dal over de vergoeding van de winterdienstregeling zijn vooralsnog op niets uitgelopen. En daar is het Pieterpad de dupe van.
"We kunnen en willen het huidige niveau van dienstverlening niet meer hooghouden voor dat bedrag", zeggen Emily en Bruno Kievits van de gelijknamige veerdienst over hun besluit. "We vinden het zelf ook vervelend. In het verleden hebben we regelmatig contact gehad met de gemeenten over de extra kosten van de afgelopen jaren, zoals het verplaatsen van de ligplaats, het uitbaggeren van de vaargeul, gestegen dieselprijzen. We hebben altijd al op het standpunt gestaan dat de gemeentelijke bijdrage structureel te laag was, maar we hebben nooit gehoor gevonden."
Het nieuws over de nieuwe dienstregeling viel de organisatie van het Pieterpad vorige week rauw op zijn dak. Al sinds het begin van het Pieterpad, 40 jaar geleden, is de veerdienst tussen Millingen en Pannerden onderdeel van deze bekende langeafstandswandeling. Maar ook lange afstandsfietsers komen hierlangs op de Euroveloroute, de Hanzeroute en de Maasroute.
Andere route Pieterpad
"Het is heftig. Als dit inderdaad de nieuwe werkelijkheid wordt, zijn we gedwongen een hele andere route te zoeken. Dit kan niet voor ons", reageert Maarten Goorhuis van het Pieterpad op het nieuws. "Zo'n 40 tot 50.000 wandelaars per jaar lopen de route. Hoeveel daarvan in de winter lopen, weten we niet, maar wel dat er het hele jaar rond gelopen wordt. Zeker in maart en oktober, november wordt er volop gewandeld."
Het balletje ligt nu bij de veerdienst om water bij de wijn te doen
Maar als de veerboot niet meer vaart, moet de route worden verlegd. Dat betekent tientallen kilometers omwandelen. Goorhuis: "De rivier oversteken kan anders alleen bij Emmerich of bij Nijmegen. Dat is een ingreep van vele kilometers. Ook voor horeca en overnachtingsplekken in Zevenaar en Berg en Dal heeft dit grote consequenties. En ook voor het veer zelf: hij kiest er nu voor om alleen te varen als hij er ook een boterham mee kan verdienen. Maar als wij een andere route moeten uitstippelen, dan zijn onze wandelaars ook helemaal weg."
Water bij de wijn
Gemeenten Zevenaar hoopt er ondanks alles nog uit te komen met de veerbaas. "De veerdienst heeft een grotere vraag neergelegd dan waartoe wij konden bewegen. Het balletje ligt nu bij de veerdienst om water bij de wijn te doen. Dit moet nog een vervolg krijgen", aldus een woordvoerder van de gemeente Zevenaar. Ook in Berg en Dal staat de deur nog open: "Vooralsnog zijn we er niet uitgekomen. We hopen dat dit in de nabije toekomst nog lukt."