Rivierengebied

Zijn unieke opgravingen dé nieuwe trekpleister van Tiel?

Veel mensen vinden dat er een museumpark moet worden gebouwd.
Veel mensen vinden dat er een museumpark moet worden gebouwd. © Gemeente Tiel
TIEL - Op de vindplek van de unieke zonnekalender in Tiel moet een museumpark komen in plaats van een bedrijfsloods. Dat vinden de meer dan 4200 mensen die een online petitie ondertekenden. Maar hoe denken de gemeente Tiel en de provincie Gelderland daarover? Zijn de opgravingen niet dé kans voor een nieuwe en historische trekpleister in de Gelderse stad?
Het gaat niet alleen de Tielenaren aan het hart. De ondertekeningen van de petitie komen van mensen uit plaatsen als Delft, Eindhoven en Amsterdam. De vondst van een unieke zonnekalender en verschillende grafheuvels op een beoogd bedrijventerrein in Tiel houdt de gemoederen flink bezig. De grote vraag: wat gaat er gebeuren met de locatie waar de unieke vondst is aangetroffen?

Wat is de economische waarde?

Dat heeft ook Wim de Boer, fractievoorzitter van Partij van de Burgers in Tiel, gezien. Maar hij is vooral realistisch. "Dit is in 2017 al ontdekt en inmiddels zijn we zes jaar verder. Op die plek is helemaal niets meer en de grond is van een projectintwikkelaar", weet het raadslid van de grootse Tielse partij. "Als deze het niet had laten onderzoeken, was het nooit naar boven gekomen. We moeten realistisch zijn. Die grond heeft volgens mij 5,4 miljoen euro gekost. Dan is de afweging: wat is de economische en wat is de historische waarde? Dat is een gesprek wat nu eerst gevoerd moet worden."
Het is een grasveld
D66 sluit zich aan bij het standpunt van Partij van de Burgers. "Het is mooi dat die vondsten zijn gedaan", zegt fractievoorzitter Hubertien Stultiens. "Maar op de vindplaats is niets meer te zien en in die zin kun je dus niet zoveel met die locatie. Het is een grasveld." D66 gaat maandagavond overleggen.
Ook wordt besproken wat de raadsleden vinden van een museumpark. "Wij gaan het daar zeker over hebben. Het is ook een idee waar we wel voor open staan. Mogelijk kunnen we er woensdagavond vragen over stellen." Woensdag wordt de archeologische vondst vermoedelijk besproken in de raadsvergadering, al moet een van de partijen dit onderwerp dan wel inbrengen. De fracties van PvdB en D66 gaan dat de komende dagen intern overwegen.

Taak van de provincie bij archeologische vondsten

De provincie Gelderland speelt ook nog een rol bij de vondsten in Tiel. Gelderland is namelijk het orgaan dat gaat over archeologie. Het is zelfs wettelijk verplicht om archeoligische bodemvondsten te onderzoeken, behouden en toegankelijk te houden.

De provincie laat in een reactie weten dat Gelderland de eigenaar is van de miljoen vondsten die zijn gedaan bij de opgravingen. "De verantwoordelijkheid van de provincie is deze vondsten te bewaren, zodat ze beschikbaar blijven voor verder onderzoek en om aan het publiek te laten zien", laat een woordvoerder van gedeputeerde Peter Drenth weten. Maar over de locatie, gaat de gedeputeerde niet: "De keus om iets op de plek zelf te laten zien is aan de gemeente Tiel en het Industrieschap Medel." De provincie gaat zich dan ook niet mengen in deze discussie.

'Beetje kortzichtig'

Op sociale mediakanalen wordt het idee geopperd om een replica te bouwen op de plek van de vondst, maar dat ziet fractievoorzitter De Boer in eerste instantie niet zo zitten. "Het is een beetje kortzichtig om te zeggen dat je het kunt herbouwen, want daar komt heel veel bij kijken", zegt de fractievoorzitter. "Ik lees ook over voorbeelden uit andere landen, maar ik weet niet wat daar de situatie is, zoals aanrijroutes. Ons industrieterrein is niet echt dat je zegt: goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er komt veel bij kijken."
Wim de Boer, fractievoorzitter Partij van de Burgers.
Wim de Boer, fractievoorzitter Partij van de Burgers. © Omroep Gelderland

Expositie

Desalniettemin vindt de Partij van de Burgers dat er wel iets moet gebeuren met het feit dat deze unieke vondst is gedaan in Tiel. "Wij zouden heel graag zien dat wat er uit de grond is gekomen, wordt geëxposeerd in het streekmuseum. Dat zou een trekpleister kunnen zijn. Wij hebben als Tiel veel te bieden en dit komt er nu bij, dus daar zou je profijt van kunnen hebben. Het is ook wereldnieuws geweest, dus het is niet zomaar iets." Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie al wel terecht in het Flipje en Streekmuseum in Tiel, waar een tijdelijke presentatie is ingericht tot 20 oktober.
De gemeente liet eerder al weten overdonderd te zijn door alle reacties op de archeologische vondst. Wethouder Frank Groen van de gemeente Tiel zegt dat er deze week wordt gesproken over wat de gemeente kan en wil doen. "We denken nu na over hoe we het verhaal aan het publiek vertellen. Bijvoorbeeld via een documentaire of meer afbeeldingen over hoe mensen duizenden jaren geleden leefden", schrijft hij op de website van de gemeente.