Rivierengebied

'Alles is dichtgegooid', teleurstelling bij wereldberoemde vondst

Deze belangstellenden speuren donderdag tevergeefs naar de vondst in Tiel.
Deze belangstellenden speuren donderdag tevergeefs naar de vondst in Tiel. © Omroep Gelderland
TIEL - Een enorme archeologische vondst maakte woensdag wereldnieuws van Tiel. Daar kwamen uit de grond de resten van een 4000 jaar oud openluchtheiligdom tevoorschijn, inclusief grafheuvels. Waarvan er een diende als zonnekalender. Maar het handjevol belangstellenden dat donderdag in Tiel ging kijken, zag alleen een leeg weiland.
De lucht is grijs en het weiland is groen, meer is er donderdag in Tiel niet te doen. Maar onder het gras aan de Medelsestraat-oost vonden archeologen wel degelijk de historische bodemschat, die kenners al vergeleken met het wereldberoemde Stonehenge in het Verenigd Koninkrijk. Alleen daar zijn de reusachtige stenen van een zonnekalender voor iedereen duidelijk te zien. Een schets van de vondst in Tiel wekte de indruk dat ook daar nog duidelijke sporen aanwezig zijn.
Grafheuvel trekt bekijks

'Compleet niet-interessant'

"Maar hier is niks meer te zien", bevestigt de Tielse stadsarcheoloog Ilse Schuuring. "Deze plek is eigenlijk compleet niet-interessant meer. We zijn alle vondsten aan het uitzoeken. Een deel is al te zien in het Flipje en Streekmuseum Tiel, en daar komen nog meer vondsten bij." Onder meer een bijl, aardewerk, een kledingnaald en ander weefgerei zijn daar al te zien, maar ook menselijke overblijfselen.
"Ongelooflijk mooi", noemt Schuuring de vondst nog steeds. "Het is wereldnieuws geworden, dus niet alleen mijn hart is sneller gaan kloppen." Volgens de stadsarcheoloog vertelt de vondst vooral een verhaal, en moet dat verhaal behouden blijven.
Zo moet de grafheuvel eruit hebben gezien, maar nu is er op deze plek alleen een weiland
Zo moet de grafheuvel eruit hebben gezien, maar nu is er op deze plek alleen een weiland © Gemeente Tiel

Gaat om het verhaal

Dat laatste onderschrijft wethouder Frank Groen. "De grond is leeg, alles is eruit gehaald. Maar het gaat om het verhaal om de vondsten heen, dat willen we vertellen en zichtbaar maken. Daar moeten we op inzetten."
En dat gebeurt dus vooralsnog in het Flipje en Streekmuseum Tiel en niet op de plek waar de bodemschat naar boven kwam. Daar maakt het groene weiland binnenkort plaats voor een bedrijventerrein.