Achterhoek

Na strooien komt de dooi, moet je de auto nu wel of niet wassen?

Een wasstraat in Apeldoorn.
Een wasstraat in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
BORCULO - Het gaat de hele week flink regenen en dus is het gedaan met de vorst. Maar op de weg liggen nog miljoenen kilo's strooizout. Hoe schadelijk is het als je die op je auto laat zitten?
De Gelderse wasstraten lopen nog niet vast, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Bij Carwash De Liemers in Zevenaar is het deze ochtend dan ook erg rustig: "Mensen wachten met het wassen tot de pekel is weggespoeld. Anders zit je auto er zo weer onder."
Ook bij Niels Autowas in Harderwijk is het duimen draaien. "Als het regent is men bang dat de auto na drie keer sturen weer vies is. Dus de meeste mensen stellen de wasbeurt uit tot het weer droog is," aldus Niels. "Wat mij betreft mag het zonnetje snel weer gaan schijnen, dan kunnen we aan de bak," grapt hij.

De natuur doet zijn werk

De regen zorgt er niet alleen voor dat de pekel wegspoelt en autobezitters hun wasbeurt uitstellen. Dankzij een paar flinke buien wordt de auto vanzelf schoon, zegt ANWB-auto expert Erik-Jan de Jong. Volgens hem hoef je dan ook niet linea recta naar de wasstraat. "Ik zou zeker niet in paniek raken, een auto kan veel hebben."
Auto's met beschadigingen lopen risico
"Maar het is bekend dat pekel roest kan bevorderen," vervolgt De Jong. "Dus heb je een oudere auto, dan is het wel goed om kwetsbare plekken in de gaten te houden. En ook het controleren van de afwatering is belangrijk. Als er water blijft staan onder de portieren of in de wielkasten, door bijvoorbeeld bladeren, dan kun je problemen krijgen."

Oude auto's zijn kwetsbaar

Dat veelgebruikte auto's extra kwetsbaar zijn, herkent ook Arno van Carwash Nijhuis in Borculo. "Auto's met beschadigingen lopen risico. Op die plekken is de lak weg en dan bijt het zout veel gemakkelijker door. Zeker als je wel eens over een voorwerp of een stoeprandje bent gereden moet je opletten. Want dan is de beschermlaag onder de auto weggesleten. Dat zijn kwetsbare plekken."
Dus heb je een oude auto met veel beschadigingen, dan is het zeker aan te raden om -zodra de pekel is weggespoeld- langs de wasstraat te gaan. Maar heb je een nieuwer model en zit er nog een goede lak- en waxlaag op, dan kun je gerust nog even doorrijden.