Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Meerdere ongelukken door spekgladde wegen

De Hertog Anoutstraat in Velp leek wel een ijsbaan
De Hertog Anoutstraat in Velp leek wel een ijsbaan © Roland Heitink
VELP - Op verschillende plekken in Gelderland zijn zondagavond laat ongelukken gebeurd door verraderlijke gladheid. In het hele land gold code oranje vanwege ijzel.
De Hertog Arnoutstraat in Velp leek wel een schaatsbaan door de ijzel. Een automobiliste botste daar tegen een paaltje waardoor haar wagen zwaar beschadigd raakte. Een bergingsbedrijf dat was opgeroepen, raakte ook een paaltje en had door de gladheid de grootste moeite om de auto van de vrouw af te slepen.
Volgens een videocorrespondent ter plaatse hadden eerder op de avond al meerdere ongelukken plaatsgevonden op de spekgladde weg. Voor zover bekend bleef het bij blikschade.

Vrouw ramt twee auto's

Ook op de Talingweg in Apeldoorn was het glibberen als gevolg van de ijzel. Een vrouw gleed daar met haar wagen van de weg en ramde vervolgens twee geparkeerde auto's. Hoewel de bestuurster met de schrik vrijkwam, was de schade groot.
Veel schade op een spekgladde Talingweg in Apeldoorn
Veel schade op een spekgladde Talingweg in Apeldoorn © Luciano de Graaf
Code oranje gold tot in de nacht. In de noordoostelijke helft van het land, waaronder Gelderland, was in de vroege ochtend nog wel code geel van kracht, maar inmiddels zijn er in heel Nederland geen waarschuwingen meer.

Miljoenen kilo's zout

Sinds zondagmiddag heeft Rijkswaterstaat wegens de gladheid ruim 13 miljoen kilo zout gestrooid. De strooiwagens reden tijdens deze werkzaamheden zo'n 140.000 kilometer. Dit is de grootste strooiactie van het jaar, zegt een woordvoerder.
In totaal heeft Rijkswaterstaat dit jaar bijna 32 miljoen kilo zout gestrooid op de Nederlandse wegen.