Jan-Derk de Bruin

Jan-Derk de Bruin is man (47), echtgenoot van Sigrid, vader van 4 kinderen die in de leeftijd zijn tussen 12 en 24 jaar. Hij is sportief, rent vooral halve of hele marathons. In het dagelijks leven is hij predikant bij de krijgsmacht en werkzaam op het hoofdkwartier bij het elitekorps van de landmacht, de Luchtmobiele Brigade en ook drager van de rode baret.

Wie even Google't komt al snel wat publicaties van en over hem tegen. Eén is opvallend maar kenmerkt Jan-Derk wel: "Bescheiden, op de achtergrond, nooit vloekend en zeker niet sportief. Vraag iemand een dominee te omschrijven en de kans is groot dat soortgelijke woorden vallen. Stereotyperingen waar dominee Jan-Derk de Bruin niet helemaal aan voldoet. ...... Deze geestelijk verzorger draagt de bijnaam: The Dominator. Het verhaal van deze majoor zou niet misstaan in de Bijbel. Eerst lijden, dan de verheerlijking. Een stotterende boerenzoon zonder religieuze opvoeding. Ondergebracht bij pleegouders. Door opa en oma woonachtig op de Veluwe komt hij in de kerk en dat maakt indruk. Op 16-jarige leeftijd besluit De Bruin dominee te worden. “Om iets voor mensen te kunnen betekenen”, onderbouwt hij ruim 30 jaar later.
“Ik had al aan den lijve ondervonden dat een mensenleven turbulent kan zijn.”

De mogelijkheid om daar te zijn waar militairen zijn en oog te hebben voor hun leven en beleven is voor hem een fantastisch voorrecht. Door het leven met de militair letterlijk te delen ontstaan kostbare juweeltjes van contact. Deze contacten vinden veelal niet plaats in de veilige setting van het kantoor, maar op vele andere plaatsen in de wereld waar zijn werk hem bracht. Zoals in een donker bos tijdens een zware mars over onverharde wegen ergens op de Veluwe. Of in de nachtelijke uren liggend onder een poncho in Fort Hood Texas. Ook wanneer we opgelucht ademhalend op een vlakte in Duitsland staan, nadat we met een groep uit een vliegtuig zijn gesprongen. Of hobbelend achter in een voertuig, tijdens een meerdaagse patrouille in de woestijn rondom Gao in Mali. Zo is hij een reisgenoot en metgezel en in het persoonlijke contacten als een gids.