Workshops Lokale Omroepen

Dag van de lokale omroep 2021

Op zaterdag 13 november 2021 houdt Omroep Gelderland weer een speciale dag voor vrijwilligers van de Gelderse lokale omroepen. De dag begint om 09.00 uur en zal tot uiterlijk 17.00 uur duren.

Workshops

1. Berichten Schrijven

Elke dag verschijnen er tientallen artikelen op de website van Omroep Gelderland, maar waarom zijn berichten geschreven zoals ze zijn? Wat is nou een goed bericht en hoe zorg je dat je gevonden wordt? Jan Willem van der Hogen leert je de fijne kneepjes van het schrijven en geeft handige tips en tricks.

2. Verslaggeving

Vera Eisink is dagelijks op pad als verslaggever. Uitslapen, daar doet ze niet aan. Ze begint vaak namelijk al om 06.00 uur ’s ochtends! Ze maakt televisie, radio en zorgt voor online content. En dat allemaal in een paar uur, want de werkdruk is hoog met veel deadlines. Hoe zorgt ze ervoor dat alle content op tijd af is en wat moet ze tijdens een dienst allemaal doen?

3. Gemeenteraadspolitiek

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. Dit is bij uitstek de gelegenheid voor de lokale en de regionale media om hun kerntaak waar te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je publiek goed geïnformeerd is, welk onderwerp is relevant voor jouw doelgroep en hoe maak je zo'n verhaal begrijpelijk? Regioverslaggevers Rik Kapitein en Ellen Kamphorst leren je de kneepjes van hun vak.

4. (VOL) Stemgebruik (radio, voice-overs & bulletin)

Stemgebruik op de radio. Presentatoren Nieke Hoitink en André Kuipers zijn de vaste waarde in de vroege ochtend en de namiddag. Maar wat te doen als je een kikker in de keel hebt? Hoe zorg je ervoor dat je rustig en betrouwbaar klinkt, maar niet monotoon? En hoe zorg je ervoor dat je niet te hoog in je stem zit? André en Nieke geven tips en tricks.

5. Social Media

Social media is niet meer weg te denken uit de journalistiek. Maar het online wegzetten van artikelen en video's is andere koek als je maximaal effect wil. Het mooie van social media is dat je er als omroep veel bereik mee kan creëren, maar ook verhalen uit het publiek halen. Nelleke Arnout en Fabian Tinneveld van de communityredactie geven handvatten over het gebruik van social media.

6. Presenteren voor ONLINE

Explainers, quizjes of het presenteren van livestreams. Omroep Gelderland probeert zoveel mogelijk Gelderlanders te bereiken op verschillende manieren. Het grootste bereik komt via het internet. Maar wat is er anders aan dan presenteren voor tv?

Erwin ten Have en Hylke Haagsma zijn wekelijks te vinden in onze nieuwe vMix studio en geven je tips & tricks hoe je handig en simpel kan presenteren en monteren voor social media en online.

7. Content met je telefoon maken (workshop duurt hele dag)

Je kan tegenwoordig op pad gaan met een grote camera, maar de meeste telefoons geven ook uitstekend beeld. En dus kan je ook met je mobiel items maken (MOJO = mobiele journalistiek). Maar hoe draai je nou een goed item via de telefoon? Verslaggever Laurens Tijink legt het uit. Tijdens deze workshop zit je niet alleen maar stil, je gaat ook op pad en maakt een item. Gewoon met je eigen telefoon.

Let op: je moet een smartphone hebben. Vanaf iPhone 6 (2014), soortgelijke of nieuwere telefoon. En download voor deze workshop de gratis KineMaster app.