Ridders van Gelre - De Ridderschap van Gelderland
Terugkijken

Ridders van Gelre - De Ridderschap van Gelderland

De Ridderschap van Gelderland 19 februari 17:15 - 17:45

De Ridders gaan op bezoek bij hun collega's uit de Ridderschap van Gelderland. Ze reizen af naar kasteel Keppel, een prachtige middeleeuwse burcht die nog bewoond wordt door de adellijke familie van Lynden. Normaal gesproken blijven de kasteelpoorten gesloten, maar de Ridders zijn uiteraard van harte welkom. Op kasteel Keppel ontmoeten de Ridders ook Coen, baron Schimmelpenninck van der Oije, de voorzitter van de Gelderse Ridderschap. Kan hij ook een bijdrage leveren aan het Gelders Museum in Zutphen?

Gelders Museum in Gelders Parlement

Gelders Museum in Gelders Parlement

12 februari 17:15 - 17:45 De Ridders presenteren hun plan voor het Gelders Museum in Zutphen aan de Provinciale Staten. Ze krijgen hulp van hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven, Zutphense wethouder Sjoerd Wannet en directeur van de Musea Zutphen Paulo Martina. Ondertussen vertelt Ridder Bas het verhaal over de enorme kerk van Zieuwent en onderzoeken de Ridders hoe Gelders Doesburg eigenlijk is. Voor het stamboomonderzoek is Ridder René ook in Doesburg. Bas gaat naar Twello en Terwolde.
Een schoolbus voor het Gelders Museum

Een schoolbus voor het Gelders Museum

5 februari 17:15 - 17:45 De Ridders gaan op bezoek bij musea in de Liemers en de Achterhoek om inspiratie op te doen voor hun eigen Gelders Museum in Zutphen. Via het Liemers Museum in Zevenaar en het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in Groenlo komen ze in de Museumwerkplaats van Winterswijk. Daar vinden de Ridders een historische passagiersbus voor het scholierenvervoer naar het Gelders Museum.
Hoe veranderen we de vlag van Gelderland?

Hoe veranderen we de vlag van Gelderland?

29 januari 17:15 - 17:45 De Ridders van Gelre zetten hun lobby voor het Gelders Museum in Zutphen voort bij de politici van de provincie Gelderland, maar ze hebben nog meer op hun wensenlijstje. De officiële provincievlag is de Ridders ook al jaren een doorn in het oog. Ze willen die graag vervangen voor hun vlag met het wapen van Gelre. Bij de Hoge Raad van Adel in Den Haag weten ze alles van vlaggen en dus gaan de Ridders daar op bezoek.
Kan Gelderland zijn naam veranderen?

Kan Gelderland zijn naam veranderen?

22 januari 17:15 - 17:45 De Ridders strijden voor een Gelders Museum, maar ze hebben nog veel meer grootse plannen. Ze willen de naam van de provincie Gelderland veranderen naar Gelre. Dus terug naar de historische naam. De Ridders gaan op bezoek bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) in Den Haag om informatie in te winnen over de mogelijkheden voor een naamsverandering.