Ons Dorp - Dinxperlo 1965
Terugkijken

Ons Dorp - Dinxperlo 1965

Dinxperlo 1965 23 mei 17:20 - 17:45

Een bijzondere editie van onze serie dorpsfilms omdat het commentaar dit keer in overvalst 'Dinxpers' wordt gegeven. In 1965 is de grens nog echt een grens waar gecontroleerd wordt door douane en marechaussee. Ook in Dinxperlo waar de Heelweg de grens vormt met zusterdorp 'Süderwick'. In het dorp heeft bijna iedereen behalve zijn eigen naam ook een bijnaam, vaak gebaseerd op de boerderij waar de familie woonde. Als om twaalf uur de sirene gaat verlaten de arbeiders massaal de fabriek om thuis te gaan een. En die fabriek dat is dan bijvoorbeeld de Knobo, de knopenfabriek, of een van de textielfabrieken waar vooral vrouwen werk vinden. Niet zichtbaar in de film maar daarom niet minder aanwezig zijn de grenzen tussen de zuilen. Katholieken, gerformeerden en de 'rooien' zoeken het toch vooral in eigen kring. Voor de schoolkinderen is het een belangrjke dag want het verkeersexamen staat op het programma. En he, daar zien we ook even de motor met zijspan van de politie voorbijkomen die vaak als stormram werd gebruikt om de nozems uit Dinxperlo en de 'halbstarken' uit Süderwick uit elkaar te houden.

Ingen 1962

Ingen 1962

16 mei 17:20 - 17:45 Ingen in 1962 was een dorp op de drempel van nieuwe tijd. Aldus Chris van Esterik, schrijver van het boek "Een jongen van het dorp". In de film zien we het café annex hotel van de vader van Chris. Ook de plek waar de tandarts spreekuur hield en waar je je medicijnen kon afhalen. Het moet ergens in juli zijn geweest want de kersenoogst is in volle gang. De tijd dat 'het' hut weer in de boomgaard werd neergezet. Bijzonder zijn ook de beelden van de werkplaats waar autoradiotoren worden gemaakt. En op de veerpont naar de overkant is het een drukte van belang met zandwagens die vanaf de Utrechtse heuvelrug komen.
Putten 1951

Putten 1951

9 mei 17:20 - 17:45 De dorpsfilm over Putten is een bijzonder geval. Want wat we niet zien is ook maar een spoor van de tragische gebeurtenis van zeven jaar daarvoor. De razzia waarbij meer dan zeshonderd mannen werden afgevoerd naar concentratiekampen in Duitsland. Slechts 48 zouden er terugkeren. Wat we wel zien is een dorp waar mensen ogenschijnlijk onaangedaan door de gebeurtenissen van daarvoor aan het werk zijn, naar de markt gaan, zich ontspannen op de tennisbaan of in het zwembad. Een natuurbad dat spreekt vanzelf: niet voor niets werd waterpoloclub Triton wel eens omschreven als 'trainen in temperaturen onder nul'. Opmerkelijk is ook de biggenmarkt die tegelijk met de weekmarkt werd gehouden. En dat de moderne tijd ook niet aan Putten voorbij is gegaan blijkt wel uit het feit dat slechts af en toe iemand in Veluwse klederdracht voorbijkomt.
Deil 1961

Deil 1961

25 april 17:20 - 17:45 In de dorpsfilm van Deil komen we Deilenaren in allerlei soorten en maten tegen: allereerst de inwoners van wie er in die tijd een flink aantal bij de plaatselijke verffabriek werken. Daarnaast zien we het Deilenaartje, een inmiddels zeldzaam konijnenras dat door mijnheer Ridderhof uit Deil werd gefokt. Grote afwezige in de film is burgemeester Korff en dat terwijl de familie Korff al vanaf 1818 de eerste burger van de toen nog zelfstandige gemeente Deil leverde. Grote trots van het dorp is de muziekvereniging De Volharding die dan ook uitgebreid aan bod komt.
Beltrum1969

Beltrum1969

11 april 17:20 - 17:45 Dit is wat je noemt een film van niveau. De rondgang door Beltrum begint op het dak van de silo van de ABTB. De Aartsdiocesane Boeren- en Tuindersbond. Het mag duidelijk zijn: we hebben hier met een door- en door katholiek dorp te maken. De cooperatie en de eigen melkfabriek zijn de grote trots van het dorp. Al heeft niemand in 69 kunnen bevroeden dat het een jaar na opname gedaan zou zijn met de fabriek. Wat bleef is de speeltuin die indrukwekkend is voor een dorp als Beltrum. De jeugd had sowieso niets te klagen want zelfs speelgoed en jeugdboeken waren te krijgen in het het "warenhuis" van Ribbers.