Ridders van Gelre - De Ridders en de Franken
Terugkijken

Ridders van Gelre - De Ridders en de Franken

De Ridders en de Franken 23 november 2020 17:20 - 17:45

Het wordt vaak omschreven als de "donkere middeleeuwen" de periode die volgde op het vertrek van de Romeinen uit de lage landen. En met die Romeinen vertrekt ook de Romeinse cultuur. Maar het vertrek van de Romeinen schept ruimte voor een nieuw volk: de Franken. Germanen die door de Romeinen worden ingehuurd om de grenzen van het Rijk te bewaken. En die Frankische cultuur is zeker zo interessant als de Romeinse cultuur. Het beeld van de donkere middeleeuwen heeft bijstelling nodig. In deze aflevering gaat Ridder René op zoek naar de Frankische goudschat die bij Ommeren is gevonden en staat ie oog in oog met de overblijfselen van middeleeuwse inwoners van Lent. In Wijchen werd een van de grootste Merovingische grafvelden van ons land gevonden en wat daar allemaal niet tevoorschijn is gekomen. Ridder Bas gaat naar Erve Eme waar hij leert dat die hele donkere middeleeuwen een verzinsel zijn van latere generaties die hun voorgangers zwart wilden maken zodat ze er zelf beter uit zouden komen en hij ziet met eigen ogen dat Franken, net als Romeinen, van mooie spullen hielden. Het slot is voor misschien wel de belangwekkendste gebeurtenis uit de vroeg-middeleeuwse geschiedenis van Gelderland: hoe de IJssel opeens de compleet andere kant op ging stromen.

Arnhem

Arnhem

13 december 2021 17:20 - 17:45 De Ridders wandelen door Gelderland langs de mooiste historische plekken van onze provincie.
Driel - Heteren - Doorwerth - Heelsum - Oosterbeek

Driel - Heteren - Doorwerth - Heelsum - Oosterbeek

6 december 2021 17:20 - 17:45 In de negende etappe van hun Grandtour door de negentiende eeuw treden de ridders in de sporen van Jacob van Lennep die in 1823 te voet door Gelderland trok. De reis voert van Fort Pannerden naar Oosterbeek waar hun grote held begraven ligt. Ridder Bas bezoekt een authentieke steenoven uit de negentiende eeuw en gaat op zoek naar de sporen van een van de grootste Gelderlanders van die negentiende eeuw: schrijver, schilder en voordrachtskunstenaar Jacob Jan Cremer. De man die met een vlammend pamflet een einde wist te maken aan kinderarbeid in fabrieken. Ridder René bezoekt kasteel Doorwerth en ontdekt dat Baron van Brakell, een van de laatste bewoners van het kasteel, eigenlijk een grondlegger van het toerisme naar de Veluwezoom was en misschien wel de allereerste projektontwikkelaar van Nederland.
Neerbosch - Lent - Doornenburg

Neerbosch - Lent - Doornenburg

29 november 2021 17:20 - 17:45 Op hun Grandtour door de 19de eeuw starten de Ridders vandaag in Hees, nu een wijk van Nijmegen maar toen nog een zelfstandig dorp. Al snel komen ze er achter dat het lieflijkee landschap uit de negentiende eeuw voorgoed verleden tijd is. Ridder Ren;é bezoekt Kinderdorp Neerbosch dat eind 19de eeuw werd opgericht. Ridder Bas is het lopen zat en regelt alternatief vervoer naar Lent waar ze de Warmoes bezoeken, een historische moestuin die anderhalve eeuw geleden de bevolking van Nijmegen van voedsel voorzag. Via kasteel Doornenburg dat in de negentiende eeuw bijna een bouwval was reizen ze naar Fort Pannerden. Onderweg omtmoeten ze de leden van Schutterij Ghijsbrecht van Aemstel en Honderd-Morgen. Een roemrijk gezelschap dat meevocht in de tiendaagse veldtocht van 1831.
Brakel - Ammerzoden - Nederhemert

Brakel - Ammerzoden - Nederhemert

22 november 2021 17:20 - 17:45 De Ridders gaan in de Bommelerwaard op zoek naar sporen uit de Romantiek. De kunststroming uit de negentiende eeuw liet oude tijden herleven en zag die zelfs als een ideale verloren wereld. Op landgoed Brakel en kasteel Ammersoyen ontmoeten de Ridders twee van hun voorgangers die volledig in de ban waren van de Romantiek. Ook gaan ze naar kasteel Nederhemert dat twintig jaar geleden volledig in zijn middeleeuwse glorie is herbouwd nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog uitbrandde. Een mooi voorbeeld van de Romantiek uit onze eigen tijd.