Onze Veluwe - Worstelt
Terugkijken

Onze Veluwe - Worstelt

Worstelt 7 november 2019 17:20 - 17:35

Op de Veluwe komen jaarlijks miljoenen toeristen hun vertier zoeken. Dat heeft een heleboel voordelen, voorzieningen die er anders niet zouden zijn, en er vloeit een hoop werk uit voort. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Dat weet ook bosbewoner Jaap van den Born. In zijn kleine witte huisje midden in het bos, ziet hij hoe de druk op de natuur steeds verder toeneemt. Hij snapt ook goed, dat de toeristen de mooie natuur willen zien. Maar het is geen pretpark. Regelmatig krijgt hij toeristen aan zijn hek die vragen hoe laat en waar de herten te zien zijn. Ondernemer Marcel Lötters uit Elburg is maar wat blij met al die toeristen. Zijn museumwinkel vaart er goed bij. Hij vindt wel dat het gelovige stadje met zijn tijd mee moet zodat de winkels ook op zondag open mogen. Al jaren ligt hij in de clinch met de gemeente over de zondagsopenstelling. En de bezem moet door de vakantieparken op de Veluwe. In de afgelopen jaren werden veel parken gebruikt voor permanente bewoning van gescheiden mannen en arbeidsmigranten. Dat past nou niet bepaald bij een lekker vakantiegevoel. Dat het zo niet langer kon, vond ook ondernemer Bram Van Lagen. Hij hield een grote schoonmaak op zijn vakantiepark Het Eijckenhoff in Putten. Inmiddels is er amper nog iets terug te zien van de verloedering die het park in zijn greep had.

Rust uit

Rust uit

12 december 2019 17:20 - 17:35 Het zit er op. Het toeristenseizoen is voorbij.Tijd voor de bewoners van de Veluwe om even op adem te komen. ,,Toeristen er uit, eekhoorn er in zeg ik altijd'', voor vakantiepark eigenaar Ab Roos is het ook tijd om uit te rusten. Op zijn camping in Voorthuizen wordt het gras opnieuw ingezaaid, het zwembad afgesloten en de toiletgebouwen krijgen een goede schoonmaakbeurt. Klaar om de deuren te sluiten. Rotterdammer Martijn van den Berg komt al jaren met veel plezier naar de Veluwe. Even de drukte van de Randstad ontvluchten. Tijdens zijn wandelingen in het bos, ergerde hij zich aan al het zwerfafval. Hij besloot het te gaan opruimen. Omdat hij grote stukken wil schoonmaken, schafte hij zichzelf een eco- kar aan waarmee hij door het bos kan rijden op zoek naar afval. Boswachter Frits Faber is beheerder van drie natuurcampings. Back to basic is heel populair tegenwoordig. Maar het is goed dat de deuren voor een aantal maanden sluiten. ,,Pas op de plaats. Even rust. Zo kan ook de flora en de fauna weer herstellen.'' Collega Lennard Jasper is het daarmee eens, het afgelopen seizoen was top druk. ,,We vergeten wel eens dat het t leefgebied van de dieren, en niet alleen het decor van de mens. En daar moeten we samen aan werken.''
Vermaakt

Vermaakt

5 december 2019 17:20 - 17:35 Het toerisme brengt een hoop voordelen met zich mee. Werkgelegenheid, voorzieningen die er anders niet waren geweest. Maar er is ook een keerzijde. In Ermelo, worden volgende groep 'Evenementen zonder hinder,' teveel evenementen georganiseerd. De harde beats leveren bij de groep bewoners een boel stress en irritatie op. In Uddel woont de familie van Hierden. Ze runnen naast een melkveehouderij ook een camping. Ook wel een beetje uit nood geboren. De regelgeving van tegenwoordig, maakt het boeren erg lastig. ,Het is wel heel ander dan varkens die toeristen, vindt eigenaresse Marian. Je bent geen boer geworden om een camping te runnen. Maar het vloeit wel mooi in elkaar over.'' Een big five safari, vogelkijkhutten of een vollemaanwandeling. Er is voor ieder wat wils op de Veluwe. Waar je vroeger urenlang moest wachten op een bijzondere kiek van een bronstig hert, heb je nu gegarandeerd succes. Lydia van der Kuilen komt zeker 1x per week op Park Hoge Veluwe. Een vol hoofd van een zware week werken, hier is je hoofd in no time leeg.
Vernieuwt

Vernieuwt

28 november 2019 17:20 - 17:35 Het werd feestelijk gevierd afgelopen zomer, de eerste paal van het langverwachte wandelnetwerk ging de grond in, duizenden palen zullen komende tijd nog volgen. Bijzonder als je bedenkt dat de wandelrijke Veluwe nog niet beschikt over de landelijke wandelknooppunten dat inmiddels al overal is uitgerold. Al bijna 50 jaar zwerft Gerard van Putten uit Vaassen over 'zijn' Veluwe. Genietend van de natuur is hij altijd op zoek naar de niet gebaande paden en daarom zul je hem nooit zien op een wandelknooppunt. Toen hij 15 jaar geleden door een burn- out thuis kwam te zitten begon hij zijn favoriete routes aan elkaar te knopen en zo ontstond zijn eigen zwerfroute wandelnetwerk. De Kiosk van Ivo, is al tientallen jaren een begrip op de Veluwe. Wie natuurgebied het Leesten bij Apeldoorn bezoekt loopt vaak even binnen voor een kopje koffie. Maar de groeiende stroom bezoekers zorgde er voor dat er op deze plek een derde Veluwetransferium werd aangelegd...., en dat heeft uiteindelijk ook grote gevolgen voor de kiosk van Ivo.
Verandert

Verandert

21 november 2019 17:20 - 17:35 Cor Vermeer, inmiddels 83 jaar, komt al 50 jaar op de Veluwe. Hij wilde eigenlijk maar één seizoen gaan, maar dat liep anders. Hij merkt wel dat er veel veranderd is in de loop der jaren. ,,Vroeger waren wij heidenen, we werkten op zondag, dat soort dingen.'' Nu is dat wel anders. Familie Biersteker richtte drie jaar geleden de stichting Gloei op. Ze organiseren evenementen in het bos bij Nunspeet. ,,Als je hier woont, zie je soms niet meer dat het zo mooi is.'' Daarom besloten ze met hun evenementen juist gebruik te maken van die natuur, en dan kan volgens de familie prima zonder schade aan te brengen. Dit jaar hebben ze een driedaags weekend met bioscoopavonden. ,,We willen alles maakbaar maken.'' Dat zijn de woorden van oud - schaapsherder Sjoerd Stellingwerf. Voor hem is het ondenkbaar dat je in het bos bent, en dan nog een scherm nodig hebt. De natuur op zich, is al mooi genoeg. Hij is op zoek naar de stilte, maar die is tegenwoordig ver te zoeken. ,,Ik geef eigenlijk niet om luxe, maar misschien is een stille plek op de Veluwe nu misschien al luxe...''