Instellingen
Instellingen
Dorpshuis van het jaar - Wijkcentrum in Wijchen- Zuid
Terugkijken

Dorpshuis van het jaar - Wijkcentrum in Wijchen- Zuid

Wijkcentrum in Wijchen- Zuid 22 november 2020 16:20 - 16:45

Wijkcentrum Wijchen Zuid is een buurthuis voor iedereen. Veel ouderen weten de plek te vinden, maar bijzonder is het initiatief van Syrische vluchtelingen Samer en Randa. Zij richtten vief jaar geleden 'Hand in Hand' op, om meer in contact te komen met Nederlanders. Ze merkten dat veel vluchtelingen na de inburgeringscursus niet verder komen met hun Nederlandse taal. Daarom organiseren ze allerlei activiteiten, van schilderen tot schaken, om de taal in de praktijk te brengen en daarnaast ook nog eens sociale contacten op te doen. Angelique doet mee met een aantal activiteiten.

Finale

Finale

13 december 2020 16:20 - 17:00 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? In deze finale-uitzending wordt de winnaar bekend gemaakt. Die krijgt een geldprijs van €2500 euro en de befaamde titel Dorpshuis van het Jaar 2020.
Broederij in Nijmegen

Broederij in Nijmegen

29 november 2020 16:20 - 16:45 Het laatste genomineerde buurthuis van dit seizoen is De Broederij in Nijmegen. Een creatieve broedplaats waar heel de buurt samenkomt. Janneke Wijdeveld en Jorine de Bruin waren al actief in de wijk toen ze dit leegstaande pand op het oog kregen. Nadat ze het helemaal opknapten, openden ze in 2016 de deuren en breiden hun activiteiten uit. Wekelijks wordt er een buurtsoep gemaakt, yoga gegeven en kunnen moeders en jongeren terecht voor culturele activiteiten van zang tot toneel.
De Paulus in Winssen

De Paulus in Winssen

8 november 2020 16:20 - 16:45 De Paulus is eigenlijk het enige échte dorpshuis wat meedoet aan de verkiezing dit jaar. Bij de Paulus komt het hele dorp Winssen bij elkaar. Er zijn educatieve, en zorg- activiteiten en er wordt ook volop gesport. Jong en oud kan er terecht en daarom helpt Angelique deze week niet alleen een handje bij de organisatie van de bingo, maar duikt ze ook het jeugdhonk in.
Stadsboerin in Doetinchem

Stadsboerin in Doetinchem

1 november 2020 16:20 - 16:45 We gaan deze week de tuin in van de Stadsboerin in Doetinchem. In 2019 heeft Ellen Willem de Stadsboerin opgezet vanwege haar liefde voor de natuur. Angelique helpt bij het oogsten in de 1500 vierkante meter grote moestuin en helpt daarna met het bereiden van de lunch. Samen tuinieren en genieten van de natuur en de oogst is het doel van de Stadsboerin. Het wordt ook wel de groene huiskamer van Doetinchem genoemd.
Ons Honk in Apeldoorn - Zuid

Ons Honk in Apeldoorn - Zuid

25 oktober 2020 16:20 - 16:45 We zijn deze week in Apeldoorn, bij buurthuis Ons Honk van buurtcoöperatie Apeldoorn - Zuid. Hier wordt wekelijks vergaderd door buurtassistenten. De buurtassistenten bellen huis-aan-huis aan in de wijk en vragen of mensen hulp nodig hebben om hun leven zo zelfstandig en prettig mogelijk te maken. Iedere buurtassistent heeft zijn eigen wijk en is het gezicht van de buurt. Natuurlijk gaat Angelique mee op pad en helpt ze mee met het maandelijkse radioprogramma dat wordt gemaakt in het buurthuis.
Bolderburen in Culemborg

Bolderburen in Culemborg

18 oktober 2020 15:20 - 15:45 Deze week zijn we bij Bolderburen in Culemborg. Het buurtcentrum is een ontmoetingsplek voor en door de buurt. Het is een bruisende plek waar ontmoeting, meedoen en vooral veel gezelligheid centraal staan. Een paar keer per week is er een mogelijkheid om binnen te lopen voor een kopje thee of koffie. Er is een wandelgroep, een club die eens per maand een aanschuiftafel verzorgt. Elke woensdag maakt Desiré soep in de keuken van het buurtcentrum en deelt dit uit aan eenzame ouderen. Angelique gaat haar hierbij helpen.
De Aftrap

De Aftrap

11 oktober 2020 15:20 - 15:45 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de wijk en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar 2020’? Deze week laten we zien welke dorps- en buurthuizen er genomineerd zijn. Angelique Krüger gaat bij de genomineerden langs om ze te verrassen en we gaan langs bij de winnaars van de eerdere edities.
Finale

Finale

15 december 2019 16:20 - 16:50 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar 2020’?
Rietmolen

Rietmolen

8 december 2019 16:20 - 16:50 Rietmolen heeft maar 1500 inwoners, met buitengebied, maar het dorpshuis wordt er druk bezocht. De DAR, dorpsaccommodatie Rietmolen werd in 2011 gebouwd met honderden vrijwilligers. Echt een huiskamer van het dorp. Voorzitter Rob Spikker is er dan ook ontzettend trots op. Angelique geeft voor de laatste keer een slinger aan het rad om mee te doen aan een sportactiviteit. Wat zou het deze keer worden? Toch niet het mountainbiken waar zo zo voor vreest?
Renkum

Renkum

24 november 2019 16:20 - 16:50 MFC Doelum in Renkum bestaat pas sinds 2017, maar inmiddels weten een hoop mensen het te vinden. Bowls club De Jack maakt er iedere dinsdagochtend gebruik van. Angelique doet een lesje mee, en vindt het allemaal behoorlijk ingewikkeld. De andere beheerders zijn onder de indruk, vooral van de omvang van het gebouw. En ook het zwembad beschikt over de laatste snufjes. Vrijwilligers Loes en Martin Laport geven er iedere zaterdag zwemles en mensen met een beperking. Heerlijk vinden ze dat. Ze hopen het nog jaren te doen.
IJzerlo

IJzerlo

10 november 2019 16:20 - 16:50 Deze week vanuit 's Dorpshuus in IJzerlo. In het gehuchtje wonen maar 650 mensen, toch is dat niet te zien aan de drukte in het dorpshuis. Het plaatsje kent een rijk verenigingsleven en een groot deel daarvan speelt zich af in 't Dorpshuus. Het beheer is in handen van Anita Kraaijenbrink n Peter Vaags. Anita gooide in mei van dit jaar het roer om. Na een carrière als verpleegkundige, was ze toe aan wat anders en sprong ze samen met partner Peter in het diepe. Angelique ontkomt er deze week ook weer niet aan, sporten! Maar ze kan het rustig aan doen, want dit keer gaat ze schieten met schietvereniging 'De Grenschutters.'De 87- jarige Willemien Kämink gaat nog wekelijks naar de ouderengym in 't Dorpshuus, en hoopt dat nog jaren te blijven doen.
Arnhem

Arnhem

3 november 2019 16:20 - 16:50 Buurthuis 't Huukske in Arnhem is een beetje een vreemde eend in de bijt tussen alle dorpshuizen. De andere beheerders zijn onder de indruk van de gezelligheid en de diversiteit aan publiek. Aan de sfeer zal het dus niet liggen, maar als Jan Troost de toegankelijkheid komt testen blijkt dat daar nog wel wat te verbeteren valt. Ook deze week doet Angelique Krüger mee aan een sportlesje. Dit keer Biodanza; Dans van het leven! En Hermien Suvaal is een frequent bezoeker van het buurthuis, eens per maand presenteert ze, vol overgave, de bingo!
Heerewaarden

Heerewaarden

27 oktober 2019 16:20 - 16:50 MFC de Steen in Heerewaarden staat er pas sinds 2018, maar weet de bewoners van Heerewaarden al behoorlijk naar zich toe te trekken. Het is echt een multifunctioneel centrum, waar naast allerlei sportverenigingen ook de basisschool in is gehuisvest. Ook deze week laat Angelique Krüger zich weer van haar sportieve kant zien, want het thema is dit jaar sport en bewegen. Martin Cocev is de bevlogen beheerder, die er alles aan doet om van het dorpshuis een succes te maken.
Lochem

Lochem

20 oktober 2019 15:20 - 15:50 De aftrap van de strijd om de titel 'Dorpshuis van het Jaar' heeft plaats in Lochem, bij Het Stadshuus. Het Stadshuus, inderdaad het voormalige stadhuis, draait volledig op vrijwilligers. Je kunt er terecht voor muziek, kunst, sport en nog veel meer. Het thema is dit jaar sport en bewegen. En Angelique Krüger moet er dit jaar ook aan geloven en doet mee aan een sportles.
De Finale

De Finale

8 december 2018 16:20 - 16:45 Vandaag dan eindelijk de ontknoping! Want welk buurt- of dorpshuis mag zich 'Dorpshuis van het jaar' noemen en gaat er vandoor met het prijzengeld van 3.000 euro? Vanuit het provinciehuis in Arnhem presenteert Angelique Krüger het slotstuk van deze verkiezing. Tijdens deze finale bepalen het oordeel van beheerders, vakjury en publiek wie van de genomineerden de winnaar is.
Varsselder-Veldhunten

Varsselder-Veldhunten

1 december 2018 16:20 - 16:45 Welk dorps- of buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de stad en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? 't Dorpshuus in Varsselder-Veldhunten biedt onderdak aan alle verenigingen in het dorp. Presentatrice Angelique Krüger schuift aan bij de gezamenlijke maaltijd en spreekt de mensen uit het dorp.
Nijmegen

Nijmegen

24 november 2018 16:20 - 16:45 Welk dorps- of buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de stad en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? Wijkplaats BUUR in de Nijmeegse wijk Brakkenstein is geen traditioneel buurthuis. Het is meer een horecagelegenheid met een huiskamerfunctie. Bij BUUR kun je terecht voor de buurtborrel, de bingo of breien. Presentatrice Angelique Krüger schuift aan bij de gezamenlijke maaltijd.
Ede

Ede

17 november 2018 16:20 - 16:45 Welk dorps- of buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de stad en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? Buurthuis de Meerpaal in Ede bestaat al 45 jaar. Van skippyballendisco tot repair café, van voedselbank tot creatieve cursussen, het aantal activiteiten hier is enorm. Presentatrice Angelique Krüger schuift aan bij de internationale eettafel.
Babberich

Babberich

10 november 2018 16:20 - 16:45 Welk dorps- of buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de stad en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? Kulturhus De Borg in Babberich is de centrale plek in Babberich. School, fysiotherapeuten, kinderdagverblijf, muziekles, logopedist, aerobic en bingo. Alles komt hier samen. Presentatrice Angelique Krüger wordt bloedfanatiek tijdens de bingo en helpt mee met het bereiden van de gezamenlijke maaltijd. Een vakjury en de beheerders van de andere dorpshuizen beoordelen De Borg op hygiëne, sfeer, horeca, diversiteit, originaliteit en toegankelijkheid.
Lichtenvoorde

Lichtenvoorde

3 november 2018 16:20 - 16:45 Welk dorps- of buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de stad en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? Den Diek in Lichtenvoorde staat deze aflevering centraal. Een buurthuis waar de deur altijd open staat. En een dorpshuis zonder beheerder, want Den Diek is van iedereen. Presentatrice Angelique Krüger schuift aan bij de maaltijd van kookclub De Pollepel.
Wageningen

Wageningen

27 oktober 2018 15:20 - 15:45 Welk dorps- of buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de stad en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? In deze aflevering zien we Thuis in Wageningen. Het meest internationale gemeenschapshuis van alle 6 genomineerden. Een buurthuis waarbij alles gebaseerd is op delen. Het maakt Thuis duurzaam, verbindend en vernieuwend.
'De aftrap'

'De aftrap'

20 oktober 2018 15:20 - 15:45 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp of de wijk en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? Uit 58 aanmeldingen zijn zes finalisten gekozen. Angelique Krüger verrast de dorpshuizen en buurthuizen met hun nominatie. En in Mariënvelde kijkt ze terug met de winnaar van de dorpshuisverkiezing van vorig jaar.
Dorpshuis van het jaar 'Finale'

Dorpshuis van het jaar 'Finale'

12 december 2017 16:20 - 16:50 Vandaag dan eindelijk de ontknoping! Want welk dorpshuis mag zich 'Dorpshuis van het jaar' noemen en gaat er vandoor met de geweldige prijs van 2500 euro en ook nog een financiële bijdrage voor een overwinningsfeest? Vanuit het provinciehuis in Arnhem, hét dorpshuis van Gelderland, presenteert Angelique de finale.
Dorpshuis van het jaar 'Horssen'

Dorpshuis van het jaar 'Horssen'

5 december 2017 16:20 - 16:50 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? Alweer de laatste in de reeks van zes, maar zeker niet de minste. Dorpshuis de Horst in Horssen! 'Gezellig' en 'warm' zijn de woorden die de andere beheerders gebruiken als ze in het dorpshuis zijn.
Dorpshuis van het jaar 'Rheden'

Dorpshuis van het jaar 'Rheden'

28 november 2017 16:20 - 16:50 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? Het gebouw 'Willem de Zwijger' in Rheden heeft sinds 2013 de functie van dorpshuis. En wat voor één! Het is er alle dagen druk. Trots zijn ze vooral op de bijzondere samenwerking met Siza en Vluchtelingenwerk.
Dorpshuis van het jaar 'Beltrum'

Dorpshuis van het jaar 'Beltrum'

21 november 2017 16:20 - 16:50 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? In Beltrum staat Kulturhus 'De Wanne.' Het opende zijn deuren in september 2014. Het unieke aan het Kulturhus is dat het uit meerdere gebouwen bestaat. Zo wordt gebruik gemaakt van een naastgelegen school, en een woon-zorgcentrum waar ruimtes leeg stonden.
Dorpshuis van het Jaar 'Lobith'

Dorpshuis van het Jaar 'Lobith'

14 november 2017 16:20 - 16:50 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? In Lobith staat het Gildehuis op zijn kop! Ze halen alles uit de kast om de titel 'Dorpshuis van het Jaar' te winnen. Angelique krijgt een spoedcursus vendelen van het Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht, de carnavalsvereniging Het Olde Tollus oefent voor de komende pronkzitting en de Leo Harmonie zorgt voor de muzikale omlijsting.
Dorpshuis van het Jaar 'Eefde'

Dorpshuis van het Jaar 'Eefde'

7 november 2017 16:20 - 16:50 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? Deze week zijn we te gast bij dorpshuis 'Het Hart' in Eefde. De spil van het dorpshuis is de altijd bevlogen Barry de Weerd. 'Het Hart' voorziet niet alleen in de behoefte om de verenigingen in het dorp onderdak te bieden, het heeft ook een commerciële functie.
Dorpshuis van het Jaar 'Mariënvelde'

Dorpshuis van het Jaar 'Mariënvelde'

31 oktober 2017 16:20 - 16:50 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? We trappen af vanuit Mariënvelde. Een klein dorp, maar met grootse prestaties. Het dorpshuis 'BMV Mariënvelde' opende haar deuren in 2016. Het gebouw werd gebouwd door honderden vrijwilligers. Sinds de opening 'leeft het dorp weer.'
Dorpshuis van het jaar 'De aftrap'

Dorpshuis van het jaar 'De aftrap'

24 oktober 2017 15:20 - 15:50 Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van het dorp en wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar’? In totaal werden 74 Gelderse dorpshuizen aangemeld. Daaruit zijn zes finalisten gekozen. Angelique Krüger verrast de dorpshuizen met hun nominatie. Verder heeft ze een gesprek met gedeputeerde Bea Schouten over de rol van de dorpshuizen in de samenleving en worden de beheerders voorgesteld.