Ridders van Gelre - Walburgiskerk in Arnhem
Terugkijken

Ridders van Gelre - Walburgiskerk in Arnhem

Walburgiskerk in Arnhem 8 maart 2021 17:20 - 17:25

De oudste kerk van Arnhem is de Walburgiskerk. De basiliek heeft sinds kort een nieuwe eigenaar. Hij nodigt de Ridders uit om eens te kijken wat er nu in de torens van de kerk gebeurt....

Inspiratie voor het Gelders Museum in Zwolle

Inspiratie voor het Gelders Museum in Zwolle

Gisteren 17:15 - 17:45 De Ridders doen deze week inspiratie op voor het Gelders Museum in Zutphen bij onze Oost-Nederlandse vrienden in Overijssel. Via Museum Het Pakhuis in Ermelo reizen ze naar Stadsmuseum Anno in Zwolle. Ook bezoeken de Ridders een multimediale presentatie over de Hanze in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Onderweg onderzoeken ze nog even hoe Gelders Hattem eigenlijk is. Het stamboomonderzoek brengt de Ridders deze week naar Emmerik en Eerbeek.
Het Gelders Museum in de klas

Het Gelders Museum in de klas

26 februari 17:15 - 17:45 De Bommelerwaard is al duizend jaar een prachtige Gelderse regio, maar ligt ook op een steenworp afstand van de Brabantse hoofdstad Den Bosch. Om hun Gelderse identiteit extra te benadrukken, krijgen kinderen in juist deze regio les over de geschiedenis van Gelderland aan de hand van het stripboek Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom. De Ridders reizen door de Bommelerwaard en bezoeken Museum Het Stadskasteel in Zaltbommel en Museum Hedel.
De Ridderschap van Gelderland

De Ridderschap van Gelderland

19 februari 17:15 - 17:45 De Ridders gaan op bezoek bij hun collega's uit de Ridderschap van Gelderland. Ze reizen af naar kasteel Keppel, een prachtige middeleeuwse burcht die nog bewoond wordt door de adellijke familie van Lynden. Normaal gesproken blijven de kasteelpoorten gesloten, maar de Ridders zijn uiteraard van harte welkom. Op kasteel Keppel ontmoeten de Ridders ook Coen, baron Schimmelpenninck van der Oije, de voorzitter van de Gelderse Ridderschap. Kan hij ook een bijdrage leveren aan het Gelders Museum in Zutphen?
Gelders Museum in Gelders Parlement

Gelders Museum in Gelders Parlement

12 februari 17:15 - 17:45 De Ridders presenteren hun plan voor het Gelders Museum in Zutphen aan de Provinciale Staten. Ze krijgen hulp van hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven, Zutphense wethouder Sjoerd Wannet en directeur van de Musea Zutphen Paulo Martina. Ondertussen vertelt Ridder Bas het verhaal over de enorme kerk van Zieuwent en onderzoeken de Ridders hoe Gelders Doesburg eigenlijk is. Voor het stamboomonderzoek is Ridder René ook in Doesburg. Bas gaat naar Twello en Terwolde.