Ons Dorp - Velp/Rozendaal 1953
Terugkijken

Ons Dorp - Velp/Rozendaal 1953

Velp/Rozendaal 1953 27 februari 2018 17:20 - 17:50

Velp en naar Rozendaal, twee dorpen gescheiden door de Ringallee maar aan de ene kant van die allee woon je in Velp en aan de andere kant OP Rozendaal. Een subtiel verschil dat waarschijnlijk te maken heeft met Kasteel Rosendael dat in die tijd nog bewoond wordt door Baron van Pallandt. Het kasteel dat het dagelijkse leven in het dorp voor een belangrijk deel bepaalt en kleurt. En in die jaren is een schoolreis geen schoolreis als de bedriegertjes niet zijn bezocht. Het is de tijd dat de bakker, de groenteboer en de melkboer nog aan de deur komen en de tijd waarin de kolenboer nog een bloeiende handel heeft. En de tijd waarin de verzuiling Nederland nog stevig in haar greep heeft en de sociale verschillen groot zijn. Zo heeft Velp in die tijd de "rooie" muziekvereniging Palvu, "Proletarïers aller landen verenigt u".

Wadenoijen 1970

Wadenoijen 1970

11 juli 17:15 - 17:45 Wadenoijen telt in 1970 zo'n kleine duizend inwoners, de middenstand bloeit, er zijn twee cafés, veel fruittelers en het verenigingsleven is bescheiden maar belangrijk. De mannen van dorpsfilm-tycoon Johan Adolfs trekken door het plaatsje op een mooie maandag en beginnen al vroeg in de ochtend want het wordt weer een drukke dag. De film is de laatste nieuwe aflevering van Ons Dorp 2022.
Huissen 1970

Huissen 1970

4 juli 17:15 - 17:45 Huissen vecht nog ieder jaar tegen de 'Geldersen' uit Arnhem. Het is elk jaar raak in Huissen. Tijdens het St. Jansfeest eind juni wordt de klok teruggedraaid en vechten de inwoners tegen een vijand die ze al kennen sinds 1502. Het beleg en ontzet van het stadje in de Over-Betuwe wordt dan symbolisch, maar wel met veel enthousiasme opnieuw beleefd. En de Arnhemmers die gaan ieder jaar weer met hangende pootje terug de Rijn over.
Garderen 1968

Garderen 1968

27 juni 17:15 - 17:45 Garderen is in 1968 een dorp waar het toerisme steeds meer op gang lijkt te komen. Hotels, campings en vakantie-oorden ontvangen groepjes gasten waarvan sommige heren als vrijetijdskleding een jasje met stropdas dragen. De middenstand profiteert van het toerisme, zo levert de groenteboer aan de gasten van de Talma Hoeve en kun je voor zwembandjes en strandballen terecht bij de boekhandel.
Maurik 1962

Maurik 1962

20 juni 17:15 - 17:45 Begin jaren 60 is Maurik zo ongeveer dé steenfabriek van Nederland. De steenovens zijn ieder geval de grootste werkgever in het dorp. Alleen wie kan leren ontloopt een leven zwoegen op de oven. Het is een bijzondere dag want de kinderen van de kleutershool vliegen over naar de 'grote'school'en in Maurik doen ze dat op een versierde boerenwagen . De meisjes van de huishoudschool geven een modeshow voor de dames van de plattelandsvrouwen. Heel frivool voor die tijd gaat het om nachtkleding. We zien ook dat in sommige Maurikse gezinnen een centje wordt bijverdiend met thuiswerk voor de lokale Philipsvvestiging. En natuurlijk eindigt ook deze film met een optocht van alle verenigingen van Maurik