Van Gelders Grijs - Voormalig Turkse Gastarbeiders Moskee in Harderwijk
Terugkijken

Van Gelders Grijs - Voormalig Turkse Gastarbeiders Moskee in Harderwijk

Voormalig Turkse Gastarbeiders Moskee in Harderwijk 27 juni 2021 17:20 - 17:45

Aan de Anne Franklaan in Harderwijk staat de Turkse Mehmet Akif Ersoy-moskee, vernoemd naar de dichter van het Turkse volkslied. Naast dat er in de moskee 5 keer per dag gebeden wordt, is het ook een ontmoetingsplek voor de Turkse ouderen uit Harderwijk. Emin Karaaslan neemt Jochem van Gelder mee op pad om deze Turkse ouderen te ontmoeten. Hoe zijn ze in Nederland gekomen en wat is hun levensverhaal? Een van hen is Veli Tekeli, hij kwam in 1968 naar Nederland om bij een koelkastfabriek te werken en later bij de NS. Hoe was het voor hem om alleen in Nederland in een pension te wonen en zijn vrouw en kind in Turkije achter te laten? Hoe kijkt hij nu terug om zijn komst en zou hij nog terug willen naar Turkije? De quiz wordt gespeeld door opa Ali Fidanci en kleindochter Rana. Een lieve opa en kleindochter die elkaar elke dag wel even zien. Kennen ze elkaar daardoor zo goed dat ze alle vragen juist kunnen beantwoorden? In de rubriek Kleurrijk Grijs even een oer-Hollandse invulling, Jochem gaat op bezoek bij het bottermuseum in Harderwijk en komt alles te weten of deze bijzondere vissersboot.

Bijzonder Van Gelders Grijs

Bijzonder Van Gelders Grijs

18 juli 2021 17:20 - 17:45 Veel bijzondere ontmoetingen met Gelderse senioren had Jochem van Gelder de afgelopen jaren. Een aflevering vol mooiste momenten, met een lach en een traan: zoals Henny met de open onderbroeken, Herman die zijn kist al klaar heeft staan en tips om gezond oud te worden van honderd-plussers.
Seniore vrouwen Red Hat Society in Apeldoorn

Seniore vrouwen Red Hat Society in Apeldoorn

11 juli 2021 17:20 - 17:45 Red Hat Society Nederland is een vrouwenbeweging voor ladies op leeftijd. Ze kleden zich in het paars en dragen een rode hoed. Er zijn geen regels, behalve één: NIET ZEUREN! Jochem bezoekt de Apeldoornse afdeling: de Bezige Appel Bijtjes. Welke adelijke naam kiest Ria (71) nu ze eindelijk officieel geinaugureerd wordt? Red-Hatter Phinadiva (66) verkleedt zich behalve in paars en rood in nog veel meer kostuums. Queen Bee oftewel Queen Elisabeta van Koeterwaals tot Filosoof (72) is 10 jaar geleden begonnen met de Apeldoornse afdeling. Jochem gaat ook op bezoek bij een Apeldoorner met een bijzondere pet op. Tunnus Gierpet oftewel Teun Westerik (70) omringt zich met oude spullen en heeft een bijzondere truc om zijn "trekzak" er historisch uit te laten zien.
Vrijwilligers Historische Tuinderij Warmoes in Lent

Vrijwilligers Historische Tuinderij Warmoes in Lent

4 juli 2021 17:20 - 17:45 Tuindersgebied Lent bij Nijmegen wordt langzaam volgebouwd. Maar één tuin houdt dapper stand: Historische Tuinderij Warmoes! Jochem bezoekt de seniore vrijwilligers die bij alle voorkomende taken helpen. Normaliter is de tuin ook vierdaagse-camping, daarom wordt de quiz afgesloten met een feestelijk muzikaal vierdaagse tintje!
Woonzorgcentrum Ambthuis in Bredevoort

Woonzorgcentrum Ambthuis in Bredevoort

20 juni 2021 17:20 - 17:45 Woonzorgcentrum het Ambthuis in Bredevoort ligt op een prachtige plek in het oude centrum van Bredevoort. De naam Amthuis komt van vroeger, daar woonde de ambt, rechter en bestuurder, vroeger was het een redelijke villa. Die is afgebroken en heeft plaats gemaakt voor de zorginstelling. Een van de bewoners is mevrouw Piek, de oudste inwoonster van de gemeente Aalten, onlangs werd ze 102! Genoeg reden voor Jochem van Gelder om een bezoek aan haar te brengen. Ook Gerard Rots heeft een bijzonder verhaal. Vroeger was hij bakker in Bredevoort, totdat hij wegens gezondheidsredenen moest stoppen. Hij liet zich omscholen tot metaalbewerker. Na zijn pensioen raakte hij geïnteresseerd in boekbinden en volgde verschillende cursussen. Ook werd hij houtdraaier en maakte prachtige gebruiksvoorwerpen. Jochem heeft voor hem een bijzondere verrassing geregeld met 2 van zijn kleindochters. De quiz spelen we met Ridder in de Orde van Oranje-Nassau; Jan Lensink en zijn kleindochter Joske. In de rubriek 'Kleurrijk Grijs' wordt Jochem meegenomen door een bijzondere gastheer in Bredevoort, Prins Maurits van Oranje.