Tuinen van Kleijs
Terugkijken

Tuinen van Kleijs

12 mei 2015 18:20 - 18:59

Tuinen van Kleijs is een dertiendelige serie over tuinen en tuinieren, landgoederen en moestuinen en natuurlijk over Gelderse tuinmannen en vrouwen. Rob bezoekt in elke aflevering een landgoed en een bijzondere tuin.

Aflevering 13

Aflevering 13

30 juni 2015 18:20 - 18:59 Landgoed Verwolde In het buitengebied van Lochem ligt Landgoed Verwolde. Julie van der Borch groeide hier op en leidt Rob rond. Het landgoed is niet meer in handen van de familie maar in 1976 overgedragen aan het Gelders Landschap en dat was best even wennen. Julie is altijd betrokken gebleven vooral bij de tuin. Toen ze zag dat de tuin toch wat verwaarloosd raakte, besloot ze in te grijpen. In 2012 maakte ze een plan om de oude moestuin weer in ere te herstellen en dat heeft ze verwezenlijkt. Er groeien nu weer oude fruit en groenterassen net zoals in haar jeugd. Gerdien's moestuin: vrijwilligers gezocht! In deze laatste aflevering kan er volop geoogst worden in de moestuin van Gerdien. Snijbiet, sjalotten, worteltjes, peultjes, aardappelen: je kunt het allemaal zelf verbouwen en er heerlijke gerechten mee klaar maken. Voor Tuinen van Kleijs zit het erop maar dat betekent niet dat het werk in de moestuin klaar is. Gerdien is nog op zoek naar vrijwilligers die haar kunnen helpen. Een werkdag in een prachtige omgeving, leuk gezelschap en een tas met vers geoogste groenten aan het eind van de dag zijn de beloning! Wilt u zich aanmelden kijk dan op de website van Gerdien voor meer informatie. Een roofgarden op je eigen dak? Willem Jakobs behoort tot de groene ploeg van het Roofgarden project in Arnhem. Op het dak van parkeergarage het Rozet is deze zomer weer een groen dakterras gemaakt, en worden de hele zomer leuke, culturele activiteiten georganiseerd. Willem laat zien welke planten er kunnen overleven op het dak, waar je op moet letten en hoe je zelf een daktuin aan kunt leggen. De tuin van Piet Oudolf In deze laatste aflevering van Tuinen van Kleijs mag Rob langs komen in de tuin van tuinarchitect Piet Oudolf in Hummelo. De wereldberoemde Oudolf reist de hele wereld rond van Londen naar New York, van Toronto naar Goteborg. Maar zijn eigen tuin in Hummelo is een mooi visitekaartje van zijn werk. Piet geeft tips, advies en laat zijn favoriete planten zien. De tuin van Piet Oudolf is af en toe toegankelijk voor bezoekers. Kijk op de website voor meer informatie.
Aflevering 12

Aflevering 12

23 juni 2015 18:20 - 18:59 Landgoed Middachten Tussen de Veluwezoom en de uiterwaarden van de IJsselvallei bij het kleine gehucht De Steeg ligt Landgoed Middachten. Een van de grootste particuliere landgoederen van de Veluwe. Het landgoed is eigendom van Graaf en Gravin Zu Ortenburg maar Paul Klein Gunnewiek is de baas in de tuin, oftewel: de tuinbaas. Rob bezoekt het landgoed, bekijkt het ontwerp van de tuin, dat trouwens opvallend veel lijkt op dat van Paleis het Loo, en helpt bij het onderhoud. Wilt u zelf eens rondkijken op Landgoed Middachten? Openingstijden tuin: tussen 15 mei en 15 september van zondag t/m donderdag open van 10.30 - 16.30 uur in de maanden juli en augustus is er elke zondag om 13.30 uur een tuinrondleiding door een gids. Gerdien's moestuin: worteltjes uit eigen tuin. Niets zo lekker als groenten uit eigen tuin. De eerste wortelen en peultjes kunnen geoogst worden. Bovendien kunnen wortels weer opnieuw gezaaid worden. Zodat je over een paar weken weer kan oogsten. Ook legt Gerdien uit wanneer en hoeveel water de moestuin nodig heeft. U kan ook een rondleiding krijgen van Gerdien in haar moestuin, bezoek haar website voor meer informatie. De eenjarigen van Els Els heeft een kwekerij gespecialiseerd in eenjarigen: salvia's zijn haar grote liefde. Ook heeft ze een pluktuin aangelegd bij de kwekerij. Hij is net ingezaaid maar over een paar weken kun je er prachtige boeketten uit plukken. Wilt u ook zo'n pluktuin? Els laat zien hoe u dat voor elkaar kunt krijgen. De tuin van Ben van Ooijen Ben van Ooijen, de man achter de Tuinen van Appeltern, was ooit disc-jockey. Hij gooide het roer begin jaren '80 om en wilde iets gaan doen met tuinen. Inmiddels heeft hij 22 hectare grond waarop 200 voorbeeldtuinen zijn aangelegd en mensen van over de hele wereld inspiratie op komen doen. Tuinieren kun je leren en moet je leren waarderen, aldus Ben en hoe u dat doet?
Aflevering 11

Aflevering 11

16 juni 2015 18:20 - 18:59 De spinazie van Gerdien De eerste spinazie kan geoogst worden! Spinazie doet het niet altijd goed in de moestuin maar Gerdien laat zien welke spinazie het wel goed doet en welke spinazie (of is het eigenlijk wel spinazie?) je nu nog kunt zaaien. Ook de familieleden komen aan bod: snijbiet en melde: allemaal ganzenvoetachtigen die het prima doen in de moestuin en ook nog eens lekker en makkelijk klaar te maken zijn. U kunt ook een rondleiding krijgen van Gerdien in haar moestuin. bezoek haar website voor meer informatie: Landgoed Bingerden Rob brengt een bezoek aan een van de oudste buitenplaatsen in de provincie langs de Ijssel: landgoed Bingerden. De eigenaresse Eugene leidt Rob rond, ze is echt verknocht aan haar tuin. Het is dan ook niet zo gek dat de kweekdagen op landgoed Bingerden wereldberoemd zijn: kwekers vanuit Nederland, Duitsland en Belgie bieden hier hun mooiste planten aan. De kweekdagen vinden komend weekend plaats op het landgoed. Een uitgebreid programma met workshops, presentaties en er zijn experts om u advies te geven. De eenjarigen van Els Els heeft een kwekerij gespecialiseerd in eenjarigen: salvia's zijn haar grote liefde. Ook heeft ze een pluktuin aangelegd bij de kwekerij. Hij is net ingezaaid maar over een paar weken kun je er prachtige boeketten uit plukken. Wilt u ook zo'n pluktuin? Els laat zien hoe en wat. De bijentuin van Leen Leen heeft een grote tuin en doet er alles aan om deze zo bijvriendelijk mogelijk te maken. De bij heeft het moeilijk, er is een heuse bijensterfte gaande en daarom zie je steeds meer zadenmengsels en bijvriendelijke tuinen. Leen laat zien wat hij allemaal voor de bij over heeft, en hoe u thuis ook een bijentuin kunt maken.

Tuinen van Kleijs

9 juni 2015 18:20 - 18:59 Tuinen van Kleijs is een dertiendelige serie over tuinen en tuinieren, landgoederen en moestuinen en natuurlijk over Gelderse tuinmannen en vrouwen. Rob bezoekt in elke aflevering een landgoed en een bijzondere tuin.