Ons Dorp - Spankeren/Laag Soeren 1964
Terugkijken

Ons Dorp - Spankeren/Laag Soeren 1964

Spankeren/Laag Soeren 1964 4 juni 2019 17:20 - 17:45

Kapsalon Bruntink zit al sinds de jaren dertig aan de Dorpsweg in Spankeren en is met zijn tijd meegegaan. De flitsende droogkappen zijn daarvan het bewijs. Aan de gevel is niet te zien dat het om een kapperszaak gaat, enkel een bordje op de vensterbank wijst daarop. De cameraploeg gaat ook de oprijlaan naar kasteel De Gelderse Toren op en moet aan de bewoonster utleggen wat ze komen doen. Blijkbaar is filmen akkoord want toren (met gracht en dubbele brug) en tuin komen fraai in beeld. Ook het prachtige hotel Laag Soeren met vijver aan de voorkant komt voorbij. Het gebouw staat door jarenlange leegstand en verpaupering nu bekend als het 'spookhotel'. Op Hoeve Pietrain van de familie Stenfert net buiten Laag Soeren worden opvallende scharrelvarkens gehouden en gefokt. Het vleesvarken is een kruising tussen een Belgisch en Engels ras dat stamt uit Petrem in België (Pietrain in het Frans). De bontgekleurde biggetjes die buiten lopen zijn een toeristische trekpleister van jewelste.

Angeren 1960

Angeren 1960

15 mei 17:20 - 17:45 Harmonie St. Caecilia bestaat in 1960 veertig jaar en daarom laat het bestuur de filmmakers van Adolfs aanrukken om een fraaie Ons Dorp-film van Angeren te maken. Het dorpje dat het in de oorlog zwaar te verduren had omdat het in de frontlinie lag, is er weer aardig bovenop. De platgebombardeerde kerk is vervangen door een nieuwe en met de nodige moeite door de bouwpastoor voorzien van een orgel. En wat hebben ze in Angeren toch met varkens?
Lochem 1962

Lochem 1962

8 mei 17:20 - 17:45 Lochem heeft sinds 1233 stadsrechten, maar is klein en met veel agrarische input lijkt het in het jaar van de filmopnames meer een stads dorp dan een dorps stadje. De cameraman van de firma Adolfs brengt dat in 1966 in de Ons Dorp-film perfect in beeld door aan de ene kant de opkomst van 'moderne' bedrijven te laten zien en aan de andere kant de boer die door het plaatsje wandelt om zijn koe naar een ander weiland te brengen.
Eefde 1961

Eefde 1961

1 mei 17:20 - 17:45 Het lijkt een beetje op een kleine begrafenisstoet, maar het is juist de viering van de geboorte van een heel jonge inwoner van Eefde. Een heel statig marcherend groepje is met een enorme, bijna twee meter lange krentenwegge op pad naar het huis van de baby en de ouders. Want de traditie viert nog hoogtij als de Ons Dorp-filmploeg in het voorjaar van 1961 het dorp aan de sluis bezoekt.
Beusichem 1961

Beusichem 1961

24 april 17:20 - 17:45 Het Betuwse Beusichem heeft wat met paarden. Op de dag waarop de filmploeg het dorp aandoet is er groot feest. Eind juni 1961 is het 500 jaar geleden dat er de eerste paardenmarkt werd gehouden. In de film is er een kermis, een braderie, de terrassen zijn open, overal hangen vlaggen, er is muziek en een historisch spektakelstuk met een heleboel inwoners gehuld in middeleeuwse kostuums.