Ridders van Gelre - Gelderland in de ijzertijd
Terugkijken

Ridders van Gelre - Gelderland in de ijzertijd

Gelderland in de ijzertijd 7 september 2020 17:25 - 17:50

In aflevering twee over de vroegste geschiedenis van Gelderland gaat ridder Bas op bezoek in het prehistorisch dorp Haps bij Apeldoorn. Aan de oevers van het Uddelermeer leert hij dat je ijzer moet smeden als het heet is en in de Musea Zutphen ziet hij welke prachtige dingen er gemaakt werden. Ridder René gaat naar Wekerom waar het Gelders Landschap Celtic Fields heeft gereconstrueerd, akkers van de eerste boeren in Gelderland. Maar niet alleen op de Veluwe ook in de Betuwe werd al heel vroeg geboerd. Lent bij Nijmegen is zelfs een van de grootste archeologische vindplaatsen uit de ijzertijd. En er waren in die tijd zelfs al mensen die konden schrijven, nou ja in ieder geval schrift konden nabootsen.

Gelders Museum wordt van ons allemaal

Gelders Museum wordt van ons allemaal

18 maart 17:15 - 17:45 De Ridders van Gelre zijn de Witte Vleugel van het oude stadhuis in Zutphen alvast aan het inrichten. Ze krijgen steeds meer vertrouwen dat het Gelders Museum daar over een paar jaar de deuren zal openen. Ook directeur Paulo Martina van de Musea Zutphen zit vol plannen. Ondertussen krijgen de Ridders van alle kanten museale objecten aangeboden.
Gelders Museum krijgt kunstwerken van het Rijk

Gelders Museum krijgt kunstwerken van het Rijk

11 maart 17:15 - 17:45 De Ridders zoeken nog steeds objecten voor het Gelders Museum. Ze proberen vandaag binnen te komen bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort waar de depots vol liggen met verborgen kunstwerken uit Gelderland. Ook Museum Nijkerk en het Stoomgemaal Hertog Reijnout in de Arkemheenpolder stellen objecten beschikbaar voor het Gelders Museum in Zutphen.
Inspiratie voor het Gelders Museum in Zwolle

Inspiratie voor het Gelders Museum in Zwolle

4 maart 17:15 - 17:45 De Ridders doen deze week inspiratie op voor het Gelders Museum in Zutphen bij onze Oost-Nederlandse vrienden in Overijssel. Via Museum Het Pakhuis in Ermelo reizen ze naar Stadsmuseum Anno in Zwolle. Ook bezoeken de Ridders een multimediale presentatie over de Hanze in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Onderweg onderzoeken ze nog even hoe Gelders Hattem eigenlijk is. Het stamboomonderzoek brengt de Ridders deze week naar Emmerik en Eerbeek.
Het Gelders Museum in de klas

Het Gelders Museum in de klas

26 februari 17:15 - 17:45 De Bommelerwaard is al duizend jaar een prachtige Gelderse regio, maar ligt ook op een steenworp afstand van de Brabantse hoofdstad Den Bosch. Om hun Gelderse identiteit extra te benadrukken, krijgen kinderen in juist deze regio les over de geschiedenis van Gelderland aan de hand van het stripboek Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom. De Ridders reizen door de Bommelerwaard en bezoeken Museum Het Stadskasteel in Zaltbommel en Museum Hedel.