Ridders van Gelre - Eerste provinciebestuur van Gelderland beging misdaden
Terugkijken

Ridders van Gelre - Eerste provinciebestuur van Gelderland beging misdaden

Eerste provinciebestuur van Gelderland beging misdaden 24 oktober 2016 17:20 - 18:00

Het eerste democratisch gekozen provinciebestuur was in 1796 verantwoordelijk voor het slopen van de eeuwenoude Valkhofburcht in Nijmegen. Het kasteel was volgens de volksvertegenwoordigers in Arnhem een symbool van de oude politiek van vorsten en adel. Maar er vloeide ook bloed. De Achterhoekse freule van Dordt werd tijdens het eerste democratische bestuur van Gelderland ter dood veroordeeld, omdat zij openlijk steun betuigde aan de verdreven Prinsen van Oranje. In Winterswijk belandde zij voor een vuurpeloton. De freule van Dordt is de enige vrouw in de Nederlandse geschiedenis die om politieke redenen is vermoord. Ridder René brengt de freule een eerbetoon. De eerste democratische regering in Gelderland kwam snel ten val. Na een paar jaar keerde de dictatuur terug onder leiding van Keizer Napoleon Bonaparte in Frankrijk. De autoritaire Koning Willem I was zijn opvolger. Vanuit Gelderland ontstond steeds meer kritiek op de grote macht van de eerste Oranjekoning. ...

Het Gelders Museum in de klas

Het Gelders Museum in de klas

26 februari 17:15 - 17:45 De Bommelerwaard is al duizend jaar een prachtige Gelderse regio, maar ligt ook op een steenworp afstand van de Brabantse hoofdstad Den Bosch. Om hun Gelderse identiteit extra te benadrukken, krijgen kinderen in juist deze regio les over de geschiedenis van Gelderland aan de hand van het stripboek Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom. De Ridders reizen door de Bommelerwaard en bezoeken Museum Het Stadskasteel in Zaltbommel en Museum Hedel.
De Ridderschap van Gelderland

De Ridderschap van Gelderland

19 februari 17:15 - 17:45 De Ridders gaan op bezoek bij hun collega's uit de Ridderschap van Gelderland. Ze reizen af naar kasteel Keppel, een prachtige middeleeuwse burcht die nog bewoond wordt door de adellijke familie van Lynden. Normaal gesproken blijven de kasteelpoorten gesloten, maar de Ridders zijn uiteraard van harte welkom. Op kasteel Keppel ontmoeten de Ridders ook Coen, baron Schimmelpenninck van der Oije, de voorzitter van de Gelderse Ridderschap. Kan hij ook een bijdrage leveren aan het Gelders Museum in Zutphen?
Gelders Museum in Gelders Parlement

Gelders Museum in Gelders Parlement

12 februari 17:15 - 17:45 De Ridders presenteren hun plan voor het Gelders Museum in Zutphen aan de Provinciale Staten. Ze krijgen hulp van hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven, Zutphense wethouder Sjoerd Wannet en directeur van de Musea Zutphen Paulo Martina. Ondertussen vertelt Ridder Bas het verhaal over de enorme kerk van Zieuwent en onderzoeken de Ridders hoe Gelders Doesburg eigenlijk is. Voor het stamboomonderzoek is Ridder René ook in Doesburg. Bas gaat naar Twello en Terwolde.
Een schoolbus voor het Gelders Museum

Een schoolbus voor het Gelders Museum

5 februari 17:15 - 17:45 De Ridders gaan op bezoek bij musea in de Liemers en de Achterhoek om inspiratie op te doen voor hun eigen Gelders Museum in Zutphen. Via het Liemers Museum in Zevenaar en het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in Groenlo komen ze in de Museumwerkplaats van Winterswijk. Daar vinden de Ridders een historische passagiersbus voor het scholierenvervoer naar het Gelders Museum.