Ons Dorp - Kootwijkerbroek 1963
Terugkijken

Ons Dorp - Kootwijkerbroek 1963

Kootwijkerbroek 1963 28 mei 2019 17:20 - 17:45

De dorpsfilm van Kootwijkerbroek opende voor veel inwoners dramatisch. De Puurveense molen die in beeld komt was namelijk kort voor de eerste vertoning in vlammen opgegaan. Het duurde ruim 50 jaar voor het dorp weer een nieuwe molen zou krijgen. De film werd gemaakt op verzoek van de Bond van Plattelandsvrouwen die, zo leek het, speciaal voor de film aan het borduren sloeg om een prachtig tafelkleed te kunnen presenteren. Voor ontspanning werden de inwoners lid van de korfbalclub DWS ('Door Wilskracht Sterk'), de modelvliegclub, muziekgroep De Puurveense Zangvogels of accordeongroep De Energico's. De meesten van hen zijn te zien in de afsluitende optocht waar ook sommige middenstanders zich nog een keertje laten zien.

Maurik 1962

Maurik 1962

20 juni 17:15 - 17:45 Begin jaren 60 is Maurik zo ongeveer dé steenfabriek van Nederland. De steenovens zijn ieder geval de grootste werkgever in het dorp. Alleen wie kan leren ontloopt een leven zwoegen op de oven. Het is een bijzondere dag want de kinderen van de kleutershool vliegen over naar de 'grote'school'en in Maurik doen ze dat op een versierde boerenwagen . De meisjes van de huishoudschool geven een modeshow voor de dames van de plattelandsvrouwen. Heel frivool voor die tijd gaat het om nachtkleding. We zien ook dat in sommige Maurikse gezinnen een centje wordt bijverdiend met thuiswerk voor de lokale Philipsvvestiging. En natuurlijk eindigt ook deze film met een optocht van alle verenigingen van Maurik
Loo 1960

Loo 1960

13 juni 17:20 - 17:45 Eigenlijjk heet ons dorp eigenlijk 't Loo maar door een geheimzinnige speling van het lot is die 't verloren gegaan toen de komborden eind jaren vijftig werden vernieuwd. 't Loo dus. Ooit een heus bedevaartsoord waar Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart werd vereerd. Maar in 1960 ligt die tijd al ver achter ons. Dat Loo nog steeds een door en door katholiek dorp is blijkt wel uit de doopscene waarmee de film opent: duidelijk is te zien dat het een pasgeboren kind betreft. Zo ging dat in die tijd want mocht het kind sterven dan ging de ziel niet verloren en hoefde het kindje ook niet 'achter' de heg begraven te worden. Loo is ook een dorp aan de rivier. De Nederrijn die je kunt oversteken met het Looveer. Onderweg naar dat veer kom je dan over de bult, een groep huizen die op een verhoging gebouwd zijn zodat de bewoners bij hoog water droge voeten zouden houden. Bij huize Loowaard heeft men de zaken heel anders aangepakt. Daar heeft men de onderverdieping beschermd met een dikke laag zand zodat de gevel bij ijsgang op de rivier niet door kruiend ijs beschadigd zou worden. Aan het eind van de film komen de plaatselijke voetbalvereniging en het dameshandbalteam in aktie. Dat team is pas een paar jaar bezig omat de vorige pastoor sportende dames in korte broekjes niet zo zag zitten.
Haalderen 1967

Haalderen 1967

30 mei 17:20 - 17:45 Een flink deel van de film over Haalderen is ingeruimd voor het keramisch atelier 'het Ambacht'. Een bijzonder projekt waarmee jongeren die door de oorlog een achterstand hadden opgelopen aan het werk moesten worden geholpen. Met financïele steun van Herstel Gelderland wordt er in 1947 een begin gemaakt met de pottenbakkerij die tot op de dag van vandaag bestaat. In 1967 is de schade van de oorlog inmiddels opgeruimd en staat de kerk weer fier midden in het dorp. Haalderen werd als zoveel dorpen zwaar getroffen toen de Betuwe na de mislukte operatie Market Garden in de frontlinie kwam te liggen. Bijzonder is dat de kerk voor maar ook door het dorp werd gebouwd . Alle stenen werden door Haalderense werklieden gemaakt op een van de twee steenovens en vervolgens waren het ook Haalderense bouwvakkers die het metselwerk deden.
Dinxperlo 1965

Dinxperlo 1965

23 mei 17:20 - 17:45 Een bijzondere editie van onze serie dorpsfilms omdat het commentaar dit keer in overvalst 'Dinxpers' wordt gegeven. In 1965 is de grens nog echt een grens waar gecontroleerd wordt door douane en marechaussee. Ook in Dinxperlo waar de Heelweg de grens vormt met zusterdorp 'Süderwick'. In het dorp heeft bijna iedereen behalve zijn eigen naam ook een bijnaam, vaak gebaseerd op de boerderij waar de familie woonde. Als om twaalf uur de sirene gaat verlaten de arbeiders massaal de fabriek om thuis te gaan een. En die fabriek dat is dan bijvoorbeeld de Knobo, de knopenfabriek, of een van de textielfabrieken waar vooral vrouwen werk vinden. Niet zichtbaar in de film maar daarom niet minder aanwezig zijn de grenzen tussen de zuilen. Katholieken, gerformeerden en de 'rooien' zoeken het toch vooral in eigen kring. Voor de schoolkinderen is het een belangrjke dag want het verkeersexamen staat op het programma. En he, daar zien we ook even de motor met zijspan van de politie voorbijkomen die vaak als stormram werd gebruikt om de nozems uit Dinxperlo en de 'halbstarken' uit Süderwick uit elkaar te houden.