Jan houdt huis
Terugkijken

Jan houdt huis

21 september 17:30 - 18:00

Vorige week zagen we hoe Jan in Twello, huis Duistervoorde verkende. Het Rijksmonumentale Huis begon ooit als een kasteel rond 1350. Nu is het o.a. een BenB. Susan Lammers is naast eigenaresse ook algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Geen wonder dat ze dus alles weet van de rijke geschiedenis van dit prachtige huis. In deel 2 daalt Jan o.a. af naar de krochten van het pand en wordt de tuin verkend waar een echte Lourdes grot is.

Jan houdt huis

28 september 17:25 - 17:45 Vorige week begon Jan zijn rondleiding bij de initiatiefgroep ecologisch wonen in Nijmegen. Een woongemeenschap waar 54 mensen hun plek hebben gevonden. Maar samen wonen betekent ook samen verantwoordelijkheid dragen. Dus....handen uit de mouwen Jan! Dit complex van 24 sociale huurwoningen, opgetrokken uit stro, leem en hout, laat zien dat duurzaam bouwen niet alleen mogelijk is voor hoge inkomens. Mare Nienke Zylstra en Hanneke Beld droomden al sinds 2009 over duurzaam en gemeenschappelijk leven.

Jan houdt huis

14 september 17:30 - 18:00 Jan gaat in Twello naar Huis Duistervoorde. Een prachtig voormalig middeleeuws kasteel, landhuis en klooster. Het rijksmonument begon ooit als een kasteel rond 1350, nu is het onder andere een bed en breakfast. Ook brengt Jan een bezoek in Lieren op landgoed Het Esse. Aan de oever van de Albaplas ligt het zelf ontworpen huis van Silvia en Richard Romijn. Maar liefst vier jaar hebben ze aan deze droom gewerkt en is het sinds 2020 niet alleen hun thuis maar ook een B&B met wellness faciliteiten en vergaderruimte.

Jan houdt huis

7 september 17:30 - 18:00 Jan is nog niet uitgekeken in het bijzondere kerkje in Haarlo. Sinds 2011 wonen hier Ronald Olthof, Sofie Suiker en hun twee kinderen Boris en Midas. Van buiten is het religieus erfgoed volledig behouden maar binnen is alles op de schop gegaan. We vragen aan onze experts wat de gevolgen zijn van de migratie van mensen uit het westen van Nederland naar onze provincie. Blijven er wel huizen over voor de zoekende Gelderlander? En Jan gaat op bezoek in Lieren, op landgoed Het Esse, aan de oever van de Albaplas. Hier ligt het zelf ontworpen druppelvormige huis van Silvia en Richard Romijn. Maar liefst vier jaar hebben ze aan deze droom gewerkt en is het sinds 2020 niet alleen hun thuis maar ook een B&B met wellness faciliteiten en vergaderruimte.

Jan houdt huis

31 augustus 17:30 - 18:00 Presentator Jan de Hoop bevindt zich in Culemborg, waar hij een bezoek brengt aan een bijzondere kaswoning in een duurzaam woongebied. Ook duikt hij zich in de Gelderse woningmarkt en verdiept zich in de stijgende rente en de invloed daarvan. Tot slot neemt Jan een kijkje in een bijzonder kerkje in Haarlo.