Instellingen
Instellingen
Ridders van Gelre - Gelre’s Glorie (deel I)
Terugkijken

Ridders van Gelre - Gelre’s Glorie (deel I)

Gelre’s Glorie (deel I) 23 oktober 2017 15:20 - 15:50

Afl. 5 - De Hanze bracht Gelre veel rijkdom en macht. Gelre werd door de Duitse Keizer verheven van graafschap tot hertogdom. Hij deed dit om zijn eigen positie in de Honderdjarige Oorlog te versterken.

Neerbosch - Lent - Doornenburg

Neerbosch - Lent - Doornenburg

Vandaag 16:20 - 16:45 Op hun Grandtour door de 19de eeuw starten de Ridders vandaag in Hees, nu een wijk van Nijmegen maar toen nog een zelfstandig dorp. Al snel komen ze er achter dat het lieflijkee landschap uit de negentiende eeuw voorgoed verleden tijd is. Ridder Ren;é bezoekt Kinderdorp Neerbosch dat eind 19de eeuw werd opgericht. Ridder Bas is het lopen zat en regelt alternatief vervoer naar Lent waar ze de Warmoes bezoeken, een historische moestuin die anderhalve eeuw geleden de bevolking van Nijmegen van voedsel voorzag. Via kasteel Doornenburg dat in de negentiende eeuw bijna een bouwval was reizen ze naar Fort Pannerden. Onderweg omtmoeten ze de leden van Schutterij Ghijsbrecht van Aemstel en Honderd-Morgen. Een roemrijk gezelschap dat meevocht in de tiendaagse veldtocht van 1831.
Brakel - Ammerzoden - Nederhemert

Brakel - Ammerzoden - Nederhemert

22 november 16:20 - 16:45 De Ridders gaan in de Bommelerwaard op zoek naar sporen uit de Romantiek. De kunststroming uit de negentiende eeuw liet oude tijden herleven en zag die zelfs als een ideale verloren wereld. Op landgoed Brakel en kasteel Ammersoyen ontmoeten de Ridders twee van hun voorgangers die volledig in de ban waren van de Romantiek. Ook gaan ze naar kasteel Nederhemert dat twintig jaar geleden volledig in zijn middeleeuwse glorie is herbouwd nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog uitbrandde. Een mooi voorbeeld van de Romantiek uit onze eigen tijd.
Hemmen - Zetten - Echteld - Tiel

Hemmen - Zetten - Echteld - Tiel

15 november 16:20 - 16:45 De Ridders van Gelre zijn op Grandtour. In aflevering zes verlaten ze de Veluwe en steken ze bij Wageningen over naar het Betuwse land. Ze volgen de sporen van dominee Gerhard Otto Heldring die in Hemmen en Zetten preekte. Maar Heldring was meer dan een predikant. Hij richtte in Zetten de naar hem genoemde gestichten op en vestigde er een tehuis voor 'gevallen vrouwen',. Vervolgens gaat de wandeling richting Tiel waar Fredericus Baesjou in 1885 voor een revolutie op de ontbijttafel zorgde. Hij begon toen met de fabricage van jam een tot dan toe onbekend iets in de Lage Landen.
Elspeet - Drie - Noord Veluws Museum - Harderwijk

Elspeet - Drie - Noord Veluws Museum - Harderwijk

8 november 16:20 - 16:45 Op hun Grandtour door Gelderland in de negentiende eeuw moeten de Ridders van Gelre vandaag de Veluwe oversteken. Een barre tocht over woeste gronden, alhoewel: waar zijn die woeste gronden dan gebleven? In de buurtschap Drie gaan ze op zoek naar de Bakenbomen. Hoe zwaar het leven op de arme zandgronden was ziet Ridder René om het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. De tocht eindigt in Harderwijk waar de Ridders op zoek gaan naar de overblijfselen van het Koloniale verleden.
Beekbergerwoud - VSM - Apeldoorns Kanaal - Cannenburch

Beekbergerwoud - VSM - Apeldoorns Kanaal - Cannenburch

1 november 16:20 - 16:45 De Ridders zijn op Grand Tour. Ze wandelen door Gelderland aan de hand van reisverslagen en dagboeken uit de negentiende eeuw. In de vierde etappe bezoeken ze het Beekbergerwoud, het laatste oerbos van ons land. Met de trein gaat het richting Vaassen, een reis om nooit te vergeten! In Vaassen gaat Ridder Bas het pas gegraven kanaal bezichtigen en maakt Ridder René alvast kwartier in kasteel de Cannenburch.
De Staringkoepel - De Boekhorst - De Wildenborch - Zutphen

De Staringkoepel - De Boekhorst - De Wildenborch - Zutphen

25 oktober 15:20 - 15:45 De Ridders zijn op Grand Tour. Ze wandelen door Gelderland aan de hand van reisverslagen en dagboeken uit de negentiende eeuw. In deze aflevering wandelen ze van Lochem naar Zutphen, het land van Staring, W.C.H Staring, de zoon van de bekende dichter en landbouwkundige Staring. De route gaat van De Boekhorst naar De Wildenborch en eindigt in Zutphen waar de Ridders ontdekken dat de stad er al vroeg een sociaal vangnet had voor de zwakkeren in de samenleving, want volgens een van de reisverslagen is er in de negentiende eeuw geen "bedelaar" te vinden in Zupthen.
Lochemse Berg en landgoed Verwolde

Lochemse Berg en landgoed Verwolde

18 oktober 15:20 - 15:45 De Ridders zijn op Grand Tour. Ze wandelen door Gelderland aan de hand van reisverslagen en dagboeken uit de negentiende eeuw. Deze keer wandelen de Ridders over de Lochemse Berg en komen ze uit op landgoed Verwolde. Hier lijkt de tijd stil te staan. De barones woont nog altijd op het landgoed samen met haar pachtboeren. Niets lijkt te zijn veranderd. Of toch wel...
Ampsen - Nettelhorst - Borculo - Ruurlo

Ampsen - Nettelhorst - Borculo - Ruurlo

11 oktober 15:20 - 15:45 De Ridders zijn op Grand Tour. Ze wandelen door Gelderland aan de hand van reisverslagen en dagboeken uit de negentiende eeuw. De gemeenten Lochem en Berkelland zijn het startpunt. Het reisverslag van Jacob van Lennep uit 1823 staat deze aflevering centraal. Hij bezocht samen met zijn vriend Dirk van Hogendorp de landgoederen Ampsen en Nettelhorst om vervolgens in Borculo te arriveren. Kasteel Ruurlo is het eindpunt van vandaag.
Het Verhaal van Gelderland

Het Verhaal van Gelderland

12 juli 15:20 - 15:25 Voor het eerst sinds de zeventiende eeuw komt er een overzichtswerk over de Gelderse geschiedenis. Bijzonder hoogleraar Dolly Verhoeven van de Radboud Universiteit is bezig met een vierdelig boekwerk over de provinciegeschiedenis vanaf prehistorie tot de 21ste eeuw.
Documentaire over Hamaland

Documentaire over Hamaland

5 juli 15:20 - 15:25 Thomas Wijnands maakt een documentaire over een bijzonder stuk Gelderse geschiedenis: het graafschap Hamaland, één van de voorlopers van het hertogdom Gelre in de vroege middeleeuwen. Als echte Geldersman wil Wijnands dit stuk hele vroege Gelderse geschiedenis bekend maken bij een groter publiek.
Stadsmuseum Harderwijk is vernieuwd

Stadsmuseum Harderwijk is vernieuwd

28 juni 15:20 - 15:25 Het Stadsmuseum Harderwijk is omgetoverd in een pension, waar twaalf gasten verblijven die elk een historische periode van Harderwijk vertegenwoordigen. De museumbezoeker leert de geschiedenis van Harderwijk kennen door de ogen van deze pensiongasten.
775 jaar DrieGasthuizenGroep

775 jaar DrieGasthuizenGroep

21 juni 15:20 - 15:25 Zorgorganisatie De DrieGasthuizenGroep bestaat dit jaar 775 jaar. Bijna acht eeuwen zorg en gastvrijheid in Arnhem, dat moet gevierd worden!
De geschiedenis van de Sint Maartenskerk Zaltbommel

De geschiedenis van de Sint Maartenskerk Zaltbommel

14 juni 15:20 - 15:25 Dico Weyenberg is beheerder van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel en hij is hartstikke trots op de 700 jaar oude kerk. Hij vertelt de Ridders graag over de bewogen geschiedenis van het gebouw en de torenspits van bi-ba-bommel.
Op avontuur in Geofort Herwijnen

Op avontuur in Geofort Herwijnen

7 juni 15:20 - 15:25 Het GeoFort Herwijnen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die het rijke westen moest beschermen tegen vijanden uit het oosten. Tegenwoordig heeft het een hele andere functie. Ridder René krijgt een spannende rondleiding.
De geheimen van de grote kerk in Elst

De geheimen van de grote kerk in Elst

31 mei 15:20 - 15:25 Van een Romeinse tempel, via een vroeg middeleeuwse kerk tot aan de huidige Grote Kerk van Elst. De inwoners van de Betuwe gebruiken deze plek in het centrum van Elst al meer dan tweeduizend jaar voor het uitoefenen van hun religie.
Historisch brood bakken

Historisch brood bakken

17 mei 15:20 - 15:25 Bent u ook zo benieuwd naar wat voor brood er vroeger op tafel stond? Manon Henzen van Eet!verleden bracht onlangs het Historisch Bakboek Brood uit, met broodrecepten uit bijna 4000 jaar geschiedenis. Ridder René gaat een 17de eeuwse Duivenkater bakken.
Museum de Scheper in Eibergen

Museum de Scheper in Eibergen

10 mei 15:20 - 15:25 Museum de Scheper in Eibergen is aan het moderniseren, een aantal afdelingen krijgt een nieuwe frisse make-over. De afdeling geologie is al klaar en nu wordt er hard gewerkt aan de prehistorie. Ridder Bas krijgt een voorproefje.
Verjaardag van het Gelders parlement

Verjaardag van het Gelders parlement

3 mei 15:20 - 15:25 Op 3 mei vieren we de verjaardag van het Gelders Parlement. De Ridders leggen uit wat er in het jaar 1418 gebeurde en waarom we dat kunnen zien als het begin van democratie in Gelderland. Met medewerking van de Nationale Jeugdorkesten Nederland, het Nymphéas Trombone Quartet en de provincie Gelderland.
De geschiedenis van Dukenburg

De geschiedenis van Dukenburg

26 april 15:20 - 15:25 De Nijmeegse wijk Dukenburg bestaat dit jaar 55 jaar. Maar inwoonster Henriëte Schledorn wil graag weten wat er daarvóór allemaal gebeurd is. Archeoloog Joep Hendriks van het archeologisch depot Nijmegen geeft antwoord op al haar vragen.
Portret van Hertog Karel

Portret van Hertog Karel

19 april 15:20 - 15:25 Jochem van Eijsden onderzoekt de oude collectie van Museum Arnhem. Hij heeft nieuws over het beroemde portret van onze grote hertog Karel van Gelre. En dat moet hij natuurlijk vertellen aan de Ridders.
Defensiehaven Arnhem

Defensiehaven Arnhem

12 april 15:20 - 15:25 In de Koude Oorlog werd in Arnhem een defensiehaven aangelegd, als verdedigingslinie tegen de Russen. Dit voorjaar wordt de haven uitgebaggerd en de Ridders van Gelre nemen een kijkje.
Landgoed Heerlijkheid Hemmen

Landgoed Heerlijkheid Hemmen

5 april 15:20 - 15:25 In het Betuwse Hemmen stond vroeger een prachtig kasteel en later een landhuis, maar dat is in de Tweede Wereldoorlog helemaal kapotgeschoten. De ommuurde kasteeltuin en het twaalfde-eeuwse kerkje staan er nog wel. Ridder René krijgt een rondleiding van landgoedgids Olga de Boer.
Willem Röntgen was een Apeldoorner

Willem Röntgen was een Apeldoorner

29 maart 15:20 - 15:25 125 jaar geleden ontdekte natuurkundige Willem Röntgen de röntgenstraling. Bijna niemand weet dat hij zijn jeugd in Apeldoorn heeft doorgebracht en dat moet anders, vindt de Röntgen Initiatiefgroep Apeldoorn. Röntgen verdient een gedenksteen en een expositie.
Rijksbouwmeester Pierre Cuypers

Rijksbouwmeester Pierre Cuypers

22 maart 16:20 - 16:25 In het Heiligenbeeldenmuseum in Vorden is een overzichtstentoonstelling van de ontwerpen van rijksbouwmeester Pierre Cuypers, beroemd van onder andere het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Maar ook van talloze kerken, zoals die in Vorden en Druten.
Het Arnhemse riool

Het Arnhemse riool

15 maart 16:25 - 16:30 Erfgoed vinden we vooral boven de grond, maar Erik Laurentzen nodigt de Ridders uit om ook eens onder de grond te kijken. Hij neemt ons mee in het unieke Arnhemse riool uit de negentiende eeuw.
Walburgiskerk in Arnhem

Walburgiskerk in Arnhem

8 maart 16:20 - 16:25 De oudste kerk van Arnhem is de Walburgiskerk. De basiliek heeft sinds kort een nieuwe eigenaar. Hij nodigt de Ridders uit om eens te kijken wat er nu in de torens van de kerk gebeurt....
Verhalenhuis in Zutphen

Verhalenhuis in Zutphen

1 maart 16:20 - 16:25 Ridder Bas gaat op bezoek in het Verhalenhuis van Zutphen. Wat is eigenlijk het verhaal van het huis? Dat weet stadsarcheoloog Michel Groothedde.
Mummies in Almen

Mummies in Almen

22 februari 16:20 - 16:25 Ridder Bas is op bezoek in Almen. Daar zouden mummies begraven zijn in de grafkelder van de protestantse kerk...
Gebroeders van Lymborch

Gebroeders van Lymborch

15 februari 16:20 - 16:25 De eerste schilders van Nederland kwamen uit Nijmegen. In hun vroegere woonhuis en atelier is nu het Gebroeders van Lymborch Huis gevestigd. Ridder René gaat op bezoek bij de eerste schilders van Nederland en ontmoet Herman, Paul en Johan van Lymborch in Nijmegen.
1572 in Bredevoort

1572 in Bredevoort

8 februari 16:20 - 16:25 Burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten wil volgend jaar graag aandacht besteden aan de gebeurtenissen in 1572. De Ridders vragen zich af waarom hij dat wil. Het jaar 1572 was namelijk een rampjaar voor Gelderland. Ridder René gaat op onderzoek in Bredevoort.
Kasteel van Balgoij

Kasteel van Balgoij

1 februari 16:20 - 16:25 Ruud van Haren uit Balgoij bij Wijchen schrijft de Ridders. Hij wil heel graag vertellen over zijn fascinatie voor het verdwenen kasteel van Balgoij.
Kasteel Biljoen - Deel II

Kasteel Biljoen - Deel II

25 januari 16:20 - 16:25 De Ridders van Gelre zijn nog altijd op kasteel Biljoen in Velp. Ze bekijken de unieke stuczaal van het kasteel. Daar zijn tal van nieuwe verhalen te ontdekken. Jorien Jas van Geldersch Landschap en Kasteelen neemt de Ridders mee op ontdekkingstocht.
Kasteel Biljoen - Deel I

Kasteel Biljoen - Deel I

18 januari 16:20 - 16:25 Jorien Jas van Geldersch Landschap en Kasteelen nodigt de Ridders van Gelre uit op kasteel Biljoen. Het kasteel is bewoond en niet toegankelijk voor publiek. Daarom is er nu een boek over kasteel Biljoen. Daar staan allemaal nieuwe verhalen in. De Ridders gaan op onderzoek.
Een documentaireserie over Borculo

Een documentaireserie over Borculo

11 januari 16:45 - 17:00 Peter Nieuwenhuis nodigt de Ridders uit bij een voorpremière van een documentaireserie over de geschiedenis van de Heerlijkheid Borculo. Ridder Bas bekijkt delen van de vier films in de Borculose kasteelkelders. En hij ontdekt ook twee goede bekenden op het witte doek.
De dwangburcht van Harderwijk

De dwangburcht van Harderwijk

4 januari 16:45 - 17:00 Regioarcheoloog Maarten Wispelwey nodigt de Ridders uit om bij de opgravingen van de dwangburcht in Harderwijk te zijn. Hertog Karel liet het kasteel bouwen in de zestiende eeuw om te zorgen dat de stadsbewoners voldoende belasting betaalden...
Pubquiz

Pubquiz

14 december 2020 15:00 - 16:00 Test jouw kennis van de historie van Gelderland en speel de online Grote Gelderse Geschiedenis Pubquiz! In 42 meerkeuzevragen wordt je meegenomen door de Gelderse geschiedenis en langs prachtige historische locaties. Kortom: een heerlijk avondje met De Ridders van Gelre!
De 100ste!

De 100ste!

7 december 2020 16:20 - 16:45 In de 100-ste aflevering gaan de Ridders op zoek naar de vraag wat ze nou voor elkaar hebben gekregen? Zijn ze er in geslaagd het verhaal van Gelre voorgoed op de kaart te zetten? Daarom reizen ze in deze bijzondere aflevering door Gelderland om herinneringen op te halen en een aantal oude bekenden op te zoeken. En dat doen ze in stijl: in de dienstauto van Commissaris van de Koning John Berends. Je bent tenslotte Ridder van Gelre. Uiteraard gaat de reis naar de Eusebiuskerk, naar het praalgraf van Hertog Karel. Ook spreken ze met Graaf Otto uit Beieren, een ver familielid van de Hertog. En omdat op een goede verjaardag een cadeau niet mag ontbreken schenken de Ridders het Gelderse volk een nieuw volkslied.
De Ridders en Karel de Grote

De Ridders en Karel de Grote

30 november 2020 16:20 - 16:45 Hij was Keizer van een Rijk dat zich uitstrekte van Rome tot aan de Waddenzee en zag zichzelf als opvolger van de Romeinse Keizers: Karel de Grote. De man die op het Valkhof een enorme burcht bouwde op de resten van een Romeins Fort. De man die het Keizer Karelplein zijn naam gaf. Maar wat is er in Nijmegen nog bewaard gebleven uit de tijd van Karel de Grote? En hoe belangrijk was deze vorst voor Gelderland. De speurtocht begint op het Valkhof waar Ridder René op zoek gaat naar restanten van de burcht. De speurtocht brengt de Ridders naar Aken waar Karel de Grote ook een enorme burcht liet bouwen en waar hij zijn stoffelijke resten liggen opgebaard in een schrijn in de Dom.
De Ridders en de Franken

De Ridders en de Franken

23 november 2020 16:20 - 16:45 Het wordt vaak omschreven als de "donkere middeleeuwen" de periode die volgde op het vertrek van de Romeinen uit de lage landen. En met die Romeinen vertrekt ook de Romeinse cultuur. Maar het vertrek van de Romeinen schept ruimte voor een nieuw volk: de Franken. Germanen die door de Romeinen worden ingehuurd om de grenzen van het Rijk te bewaken. En die Frankische cultuur is zeker zo interessant als de Romeinse cultuur. Het beeld van de donkere middeleeuwen heeft bijstelling nodig. In deze aflevering gaat Ridder René op zoek naar de Frankische goudschat die bij Ommeren is gevonden en staat ie oog in oog met de overblijfselen van middeleeuwse inwoners van Lent. In Wijchen werd een van de grootste Merovingische grafvelden van ons land gevonden en wat daar allemaal niet tevoorschijn is gekomen. Ridder Bas gaat naar Erve Eme waar hij leert dat die hele donkere middeleeuwen een verzinsel zijn van latere generaties die hun voorgangers zwart wilden maken zodat ze er zelf beter uit zou
Het Romeinse Rijk in problemen

Het Romeinse Rijk in problemen

16 november 2020 16:20 - 16:45 Het is de Tweede eeuw na Christus en de gouden eeuw van de Romeinen is voorbij. De Germanen ten noorden van de Rijn worden steeds brutaler en tarten de almacht van het Rijk. Af en toe waagt een Romeinse expeditie zich ten noorden van de Rijn om de heerschappij nog eens te bevestigen. Ridder Bas bezoekt het marskamp van de Romeinen op de hei bij Ermelo. Met archeoloog Maarten Wispelwey graaft ij naar restanten van een tweede marskamp dat pasgeleden werd ontdekt. Ridder René gaat in de Edese wijk Veldhuizen op zoek naar sporen van Germaanse bewoning. Want Veldhuizen was in de Romeinse tijd een van de grootste Germaanse nederzettingen op de Veluwe. En een welvarende nederzetting getuige de resten die er zijn gevonden. Tenslotte keert Ridder René terug naar Nijmegen waar de Romeinen zich achter een enorme muur hebben teruggetrokken. Maar hoe bestaat dat het van honderden meters muur maar twee kleine stukjes bewaard zijn gebleven?
De Romeinen Experience

De Romeinen Experience

9 november 2020 16:20 - 16:45 Als het aan de Ridders ligt krijgt Gelderland een museum over de Romeinse geschiedenis van onze prachtige Provincie. Maar waar komt dat museum? En als het er komt wat laat je de bezoekers dan zien en beleven? Elst heeft voorlopig de beste papieren als vestigingsplaats: onder de monumentale kerk van Elst bevinden zich unieke resten van een Romeinse tempel. Blijft staan de vraag hoe je toekomstige bezoekers een onvergetelijke dagje uit bezorgt? Welke schatten hebben we al? Ridder René gaat op inspectie bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden dat volstaat met Gelderse kunstschatten. Ridder Bas gaat zich orïenteren bij Domunder in Utrecht waar je onder het Domplein terug gaat in het verleden van de stad. Beleving daar gaat het tegenwoordig allemaal om. Daarom stort Ridder René zich op de bereiding van Romeinse cosmetica en gaat Ridder Bas in training voor zijn allereerste gladiatorentoernooi.
Eten en drinken als een Romein

Eten en drinken als een Romein

2 november 2020 16:20 - 16:45 Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn dus als het plan van de Ridders voor een Gelders Romeinenmuseum ook maar enige kans wil maken zullen ze de grote man van de provincie voor zich moeten winnen. In deze aflevering richten de Ridders een feestmaal aan voor Provinciaal bestuurder Peter Drenth. Ridder Bas gaat boodschappen doen in de Romeinse tuin in Arnhem Meinerswijk. Ridder Rene gaat naar de markt om inkopen te doen. En wat aten die Romeinen eigenlijk? In museum Het Valkhof koesteren ze de resten van een heus Romeins bacchanaal. Onder de vaardige leiding van culinair historicus Manon Hensen laat Ridder Bas zijn kooktalenten zien.
Ridders en de Romeinse Limes

Ridders en de Romeinse Limes

26 oktober 2020 16:20 - 16:45 De Rijn was vier eeuwen lang de noordgrens van het Romeinse Rijk. Die noemen we De Limes. Maar wat is daar tweeduizend jaar later nog van te zien? Dat gaan de Ridders vandaag onderzoeken. Ridder René kijkt wat er in Gelderland nog te zien is van de Romeinse Limes en Ridder Bas gaat naar de provincie Utrecht. Het verschil in Romeinse beleving tussen de twee provincies blijkt enorm. In de uiterwaarden van Arnhem-Zuid zien we nog de fundamenten van het hoofdgebouw van een Limesfort, maar in Herwen is niks meer te zien van het Romeinse verleden. Utrecht pakt het heel anders aan. Bas ontdekt de indrukwekkende resten van fort Fectio en ziet dat het castellum van Hoge Woerd volledig is nagebouwd op de exacte locatie van het Romeinse fort. Als klap op de vuurpijl maakt Bas een tochtje op een nagebouwd Romeins schip in de grachten van Utrecht.
Reizen als een Romein

Reizen als een Romein

19 oktober 2020 15:20 - 15:45 Het was de gouden eeuw van het Romeinse rijk, de tweede eeuw na Christus. In het rijk heersten rust en welvaart en dat ging gepaard met een voor die tijd ongekende mobiliteit. Het rijk werd verbonden door wegen en waterwegen. En dat die wegen er bij ons heel anders uitzagen dan in Italie ontdekt ridder Bas in Xanten. De Linge was destijds een belangrijke verbinding tussen de Maas en de Rijn, destijds de grens van het Romeinse rijk. In deze aflevering gaat ridder Rene op zoek naar Romeinse scheepswrakken. Hoe die schepen werden gebouwd, dat ziet ridder Bas in Xanten. Al moesten de Duitsers daar wel een Nederlandse scheepsbouwer voor inhuren, een Nijmegenaar bovendien. Vervoer over de weg was in die tijd geen sinecure, een enkeltje Rome - Nijmegen nam al gauw drie weken in beslag. Navigeren dat deden ze in die tijd aan de hand van de Peutinger kaart die nog te zien is in het Valkhof in Nijmegen.
Rome aan de Waal - Ulpia Noviomagus

Rome aan de Waal - Ulpia Noviomagus

12 oktober 2020 15:20 - 15:45 Het moet een schitterende stad zijn geweest, de grootste Romeinse stad van Nederland bovendien: Ulpia Noviomagus. En die stad lag op de plek waar nu in Nijmegen het waterkwartier lag. In deze aflevering gaat Ridder René met Paul van der Heijden, De Romeinkenner van Nederland op zoek naar resten van dat roemruchte verleden. Hij steekt ook zelf de handen uit de mouwen want hoe bouwden die Romeinen eigenlijk? Een ridder die letterlijk met zijn poten in de klei staat. Ridder Bas gaat kijken in Xanten, het grote broertje van Nijmegen, want daar hebben ze op de fundamenten van de oorspronkelijke gebouwen een deel van de Romeinse stad herbouwd.
Een legerkamp op de Hunnerberg

Een legerkamp op de Hunnerberg

5 oktober 2020 15:20 - 15:45 Na de Bataafse opstand van 69 na Christus sluiten de Romeinen al snel weer vrede met de Bataven, ze krijgen zelfs hun oude rechten terug, hoeven bijvoorbeeld geen belasting te betalen. Maar het vertrouwen is volledig. Op de Hunnerberg wordt een gigantisch legerkamp gebouwd van waaruit het tiende legioen de Bataven nauwlettend in de gaten te houdt. In deze aflevering kruipt Ridder Bas in de huid van een Romeinse legionnair en gaat Ridder René op zoek naar sporen van dat tiende legioen. Zo liggen er in het museum Valkhof grafstenenen van legionnairs. Bovendien zijn er, als je goed zoekt, rond Nijmegen nog restanten te vinden van het aquaduct dat de Romeinen bouwden.
De Bataafse opstand

De Bataafse opstand

28 september 2020 15:20 - 15:45 In 69 na Christus kwamen de Bataven in opstand tegen de Romeinen! Castellum Meinerswijk werd platgebrand en ook de grote stad Oppidum Batavarum (waar nu Nijmegen ligt) moest er aan geloven. In tegenstelling tot wat men in Holland denkt was dat dus een puur Gelderse aangelegenheid. Maar wie waren die Batavieren en waarom kwamen ze in opstand. Ridder René gaat op zoek in museum het Valkhof in Nijmegen en leert dat die Bataven voor een belangrijk deel in Romeinse dienst waren en gewaardeerd werden om hun krijgskunst en behendigheid met paarden. In Tiel gaat Ridder Bas op zoek naar sporen van de de grootste Bataafse nederzetting in Nederland en ontdekt waarom die Bataven nou in opstand kwamen. Dat was overigens een tijdelijk conflict want kort na die opstand gingen de Bataven weer vrolijk met de Romeinen naar Brittanïe waar talloze schrijfplankjes gevonden zijn die dat bewijzen. Ze konden dus al schrijven, die Bataven.
De Romeinen in Gelderland en Germanië

De Romeinen in Gelderland en Germanië

21 september 2020 15:20 - 15:45 Volgens de Nederlandse geschiedschrijving eindigt de prehistorie officieel als de Romeinen in Nijmegen hun eerste legerkamp bouwen. Dat was in 19 v. Chr. op het Kops Plateau. De Ridders gaan op onderzoek? Wijst iets nog op het belang van deze plek in de Nederlandse geschiedenis? De Romeinen bouwden het legerkamp vanwege hun expedities in Germanië. Ze hadden alle gebieden tot de Rijn onder controle, maar keizer Augustus wilde verder naar het noorden. Op drie kwartier rijden vanaf Winterswijk, in Duitsland, vinden we nog indrukwekkende restanten van een Romeinse nederzetting. Ondertussen ontwikkelde Nijmegen zich als de eerste stad op Nederlands grondgebied. Het werd de hoofdstad van de Bataven. In het archeologisch depot van de gemeente Nijmegen liggen nog indrukwekkende resten van Romeinse muurschilderingen in woningen uit de eerste eeuw na Christus. Ook één van de meest indrukwekkende objecten in Museum Het Valkhof komt uit de allervroegste stadsgeschiedenis van Nijm
Caesar in Gelderland?

Caesar in Gelderland?

14 september 2020 15:20 - 15:45 Het was in 2015 groot nieuws. Professor Nico Roymans van de Vrije Universiteit in Amsterdam mocht zelfs aanschuiven in de talkshow De Wereld Draait Door. Hij vertelde dat de beroemde Romeinse veldheer Julius Caesar een massaslachting had aangericht aan de Maas in Noord-Brabant. Maar wie het onderzoek van professor Roymans goed leest, ziet dat de gruwelijkheden in Gelderland moeten hebben plaatsgevonden. Julius Caesar schrijft in zijn logboek dat hij met zijn leger in het jaar 55 voor Christus twee Germaanse volkeren in de pan hakte op de plek waar Maas en Rijn samenkomen. Aangezien de Waal de belangrijkste vertakking van de Rijn is, zou Caesar de plek bedoelen waar nu Fort Sint-Andries ligt. Daar komen Maas en Waal samen en dat is tussen de Gelderse dorpen Heerewaarden en Rossum. Maar kunnen we Caesar op zijn bruine ogen geloven? De Ridders begeven zich in een wetenschappelijk wespennest. Ze bekijken de oudste nog bestaande kopie van Caesars logboek, de Bello Gallico, in Amsterdam.
Gelderland in de ijzertijd

Gelderland in de ijzertijd

7 september 2020 15:25 - 15:50 In aflevering twee over de vroegste geschiedenis van Gelderland gaat ridder Bas op bezoek in het prehistorisch dorp Haps bij Apeldoorn. Aan de oevers van het Uddelermeer leert hij dat je ijzer moet smeden als het heet is en in de Musea Zutphen ziet hij welke prachtige dingen er gemaakt werden. Ridder René gaat naar Wekerom waar het Gelders Landschap Celtic Fields heeft gereconstrueerd, akkers van de eerste boeren in Gelderland. Maar niet alleen op de Veluwe ook in de Betuwe werd al heel vroeg geboerd. Lent bij Nijmegen is zelfs een van de grootste archeologische vindplaatsen uit de ijzertijd. En er waren in die tijd zelfs al mensen die konden schrijven, nou ja in ieder geval schrift konden nabootsen.
Gelderland in de steentijd

Gelderland in de steentijd

31 augustus 2020 15:20 - 15:45 De Ridders van Gelre duiken in deze serie in de vroegste geschiedenis van Gelderland. Want wat was Gelre voordat het Gelre was? In aflevering 1 doet Ridder René diepgravend onderzoek naar onze voorvaderen en staat ridder Bas in de Musea Zutphen oog in oog met de oudste inwoner van Gelderland, nou ja wat er van haar over is. Op de Empese en Tondense Hei krijgen we een indruk van hoe Gelderland er in de steentijd moet hebben uitgezien en hoe die stenen werktuigen van onze voorouders werden gemaakt, dat leert Ridder Bas in Heveadorp. En in Apeldoorn leert Ridder René hoe een grafheuvel wordt opgebouwd en waarom er in die heuvels prachtige klokbekers zijn gevonden.
Overkwartier van Gelre - deel 2

Overkwartier van Gelre - deel 2

3 februari 2020 16:20 - 16:45 De Ridders gaan verder met hun zoektocht naar de Gelderse geschiedenis in Noord- en Midden-Limburg en de aangrenzende Duitse regio.
Overkwartier van Gelre - deel 1

Overkwartier van Gelre - deel 1

27 januari 2020 16:25 - 16:50 In de veertiende aflevering van Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van... belichten Bas en René de geschiedenis van het Gelderse Overkwartier.
Bommmelerwaard

Bommmelerwaard

20 januari 2020 16:20 - 16:45 De Bommelerwaard staat centraal in de televisieserie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland
De Gelderse Vallei

De Gelderse Vallei

13 januari 2020 16:20 - 16:45 De Gelderse Vallei staat centraal in de televisieserie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.
In het buitenland

In het buitenland

6 januari 2020 16:20 - 16:45 De eerste aflevering van Ridders van Gelre in het nieuwe jaar is meteen een waar spektakelstuk. We gaan op zoek naar Gelderse geschiedenis ver over de grenzen van Gelderland. Veel onderwerpen die horen in Het Verhaal van Gelderland blijken ver weg in het buitenland te liggen.
De Liemers

De Liemers

9 december 2019 16:20 - 16:45 De Liemers is het decor van de tiende aflevering van de serie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.
Harderwijk

Harderwijk

2 december 2019 16:20 - 16:45 Harderwijk staat centraal in de negende aflevering van de televisieserie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.
Arnhem

Arnhem

25 november 2019 16:20 - 16:45 De Ridders van Gelre richten zich in de achtste aflevering van hun televisieserie bij Omroep Gelderland helemaal op de geschiedenis van Arnhem.
Apeldoorn

Apeldoorn

18 november 2019 16:20 - 16:45 Apeldoorn staat centraal in de zevende aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.
Achterhoek

Achterhoek

11 november 2019 16:20 - 16:45 De Achterhoek staat centraal in de zesde aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.
Veluwe

Veluwe

4 november 2019 16:20 - 16:45 De Ridders van Gelre richten zich volledig op de geschiedenis van de Veluwe in de vijfde aflevering van hun nieuwe serie op Omroep Gelderland.
Betuwe

Betuwe

28 oktober 2019 16:20 - 16:45 De Ridders van Gelre belichten tweeduizend jaar geschiedenis van de Betuwe in de vierde aflevering van hun nieuwe serie op Omroep Gelderland.
Nijmegen

Nijmegen

21 oktober 2019 15:20 - 15:45 De fascinerende geschiedenis van Nijmegen staat centraal in de derde aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre.
Maas en Waal

Maas en Waal

14 oktober 2019 15:20 - 15:45 De fascinerende geschiedenis van het Land van Maas en Waal staat centraal in de tweede aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre. Tussen de dijken liggen verborgen pareltjes die bezoekers de rijke geschiedenis van het gebied laten zien.
Zutphen

Zutphen

7 oktober 2019 15:20 - 15:45 De fascinerende geschiedenis van Zutphen staat centraal in de eerste aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre. Wie door de schilderachtige straten van de IJsselstad loopt, voelt aan alles dat Zutphen een rijke historie heeft.

Ridders van Gelre

20 maart 2019 16:20 - 16:45 Op de dag van de verkiezingen voor een nieuw Gelders Parlement blikken de Ridders terug op hun avonturen in en rond het Huis der Provincie.

Ridders van Gelre

18 maart 2019 16:20 - 16:45 Met het oog op de Provinciale Verkiezingen nemen de Ridders de laatste stand van zaken door met historicus en televisiebekendheid Maarten van Rossem. Hij adviseert de Ridders om niet meteen voor onafhankelijkheid te gaan, maar eerst in te zetten op meer autonomie voor Gelderland binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Ridders van Gelre

11 maart 2019 16:20 - 16:45 Sport blijkt ook een serieus thema tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten. De Ridders horen van de Gelderse Sportfederatie wat de sportieve plannen in Gelderland zijn voor de komende vier jaar. De lijsttrekkers komen ook weer langs. Zij hebben ook zo hun eigen ideeën over het Gelderse sportbeleid.

Ridders van Gelre

25 februari 2019 16:20 - 16:45 Vandaag krijgen de ridders hulp van een groot historicus. Misschien wel de bekendste historicus van Nederland. Samen nemen ze de de Gelderse geschiedenis onder de loep.

Ridders van Gelre

18 februari 2019 16:20 - 16:45 Deze week staan natuur, landschap en klimaat centraal bij de Ridders en worden ze geadviseerd om in de campagne voor hun eigen politieke partij ook aandacht te besteden aan het houden van een goede speech.

Ridders van Gelre

11 februari 2019 16:20 - 16:45 Deze weken richten de Ridders zich op de Gelderse economie. Om de economie helder te krijgen gaan ze in gesprek met de nieuwe Commissaris van Koning John Berends.

Ridders van Gelre

4 februari 2019 16:20 - 16:45 De Ridders ontdekken dat het overgrote deel van de cultuursubsidies in de Randstad blijft. En dat terwijl Gelderland ook veel kwaliteit biedt als het om cultuur gaat.

Ridders van Gelre

28 januari 2019 16:20 - 16:45 De Ridders hebben hulp van buitenaf nodig om de gang van zaken volledig te begrijpen en de lijsttrekkers goed te ondervragen naar hun Gelderse gezindheid. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij.

Ridders van Gelre

21 januari 2019 16:20 - 16:45 Ooit was Gelderland een zelfstandig en succesvol vorstendom. Om de Gelderse onafhankelijkheid te herkrijgen, willen de Ridders meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart met een eigen politieke partij: Ga voor Gelre!

Ridders van Gelre

14 januari 2019 16:20 - 16:45 Een compilatie van de serie Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom.

Ridders van Gelre

7 januari 2019 16:20 - 16:45 Een compilatie van de serie Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom.
Philippa van Gelre

Philippa van Gelre

10 december 2018 16:20 - 16:45 Ridders van Gelre en het Geheim van de vergeten Hertogin. Het verhaal van Philippa van Gelre.
Elisabeth van Brunswijk-Lüneburg

Elisabeth van Brunswijk-Lüneburg

3 december 2018 16:20 - 16:45 Ridders van Gelre en het Geheim van de vergeten Hertogin. Het verhaal van Elisabeth van Brunswijk – Lüneburg.
Catharina van Bourbon

Catharina van Bourbon

26 november 2018 16:20 - 16:45 Ridders van Gelre en het Geheim van de vergeten Hertogin. Het verhaal van Catharina van Bourbon.
Maria van Schotland

Maria van Schotland

19 november 2018 16:20 - 16:45 Ridders van Gelre en het Geheim van de vergeten Hertogin. Het verhaal van Maria van Schotland.
Katherina van Kleef

Katherina van Kleef

12 november 2018 16:20 - 16:45 Ridders van Gelre en het Geheim van de vergeten Hertogin. Het verhaal van Katherina van Kleef.
Maria van Gelre

Maria van Gelre

5 november 2018 16:20 - 16:45 Ridders van Gelre en het Geheim van de vergeten Hertogin. Het verhaal van Maria van Gelre.
Catharina van Beieren

Catharina van Beieren

29 oktober 2018 16:20 - 16:45 Ridders van Gelre en het Geheim van de vergeten Hertogin. Het verhaal van Catharina van Beieren.
Mechteld van Gelre

Mechteld van Gelre

22 oktober 2018 15:20 - 15:45 Ridders van Gelre en het Geheim van de vergeten Hertogin. Het verhaal van Mechteld van Gelre.
Maria van Brabant

Maria van Brabant

15 oktober 2018 15:20 - 15:45 De Ridders van Gelre en het Geheim van de Hertogin. Het verhaal van Maria van Brabant.
Eleonora van Engeland

Eleonora van Engeland

8 oktober 2018 15:20 - 15:45 De Ridders van Gelre en het Geheim van de Hertogin. Op zoek naar het verhaal van Eleonora van Engeland.
De ondergang

De ondergang

5 maart 2018 16:20 - 16:50 Aan het begin van de negentiende eeuw is het definitief gedaan met het hertogdom Gelre. Het hertogdom wordt de provincie Gelderland.
De Gelderse Academie

De Gelderse Academie

26 februari 2018 16:20 - 16:50 Afl. 19 – Nijmegen en Wageningen zijn nu dé universiteitssteden van Gelderland. Maar dat was niet altijd zo. De eerste echte Gelderse universiteit stond namelijk in Harderwijk. 150 jaar lang was Harderwijk een echte universiteitsstad.
De Vrede van Nijmegen

De Vrede van Nijmegen

19 februari 2018 16:20 - 16:50 Afl. 18 – Gelre speelde de hoofdrol bij het einde van de oorlog tussen de Franse Zonnekoning Lodewijk de Veertiende en prins Willem de Derde van Oranje-Nassau.
De Slag om Grolle

De Slag om Grolle

5 februari 2018 16:20 - 16:50 Afl. 17 – Nergens in Gelderland komt de Tachtigjarige Oorlog zo tot leven als in Groenlo. Al jarenlang spelen de inwoners de Slag om Grolle uit 1627 na.
De zwarte tien jaren

De zwarte tien jaren

29 januari 2018 16:20 - 16:50 Afl. 16 – Met de akte van Verlatinghe begon het zwarte decennium (1581-1591) van Gelre. Het hertogdom raakte verdeeld in twee stukken. Het Overkwartier bleef Spaans en katholiek. Het noorden werd één van de zeven provincies van de Nederlandse republiek én protestants.
De boze Prins van Oranje

De boze Prins van Oranje

22 januari 2018 16:20 - 16:50 Afl. 15 – Willem van Oranje staat bekend als de Vader des Vaderlands. Maar de Tachtigjarige Oorlog die hij ontketende tegen de koning van Spanje, die ook Hertog van Gelre was, bracht het hertogdom Gelre weinig goeds.
De verovering

De verovering

15 januari 2018 16:20 - 16:50 Afl. 14 – In 1543 veroverde Keizer Karel de Vijfde het Hertogdom Gelre en voegde het definitief toe aan de Nederlanden. De Geldersen probeerden toch zoveel mogelijk hun zelfstandigheid te behouden.
Gelre op z'n grootst

Gelre op z'n grootst

8 januari 2018 16:20 - 16:50 Afl. 13 – Willem II de Rijke was hertog van Gelre. Toen zijn vader overleed, werd hij ook hertog van Kleef, Gulik en Berg en graaf van Mark en Ravensberg. Samen met Maarten van Rossem boekte Willem grote overwinningen op Keizer Karel.
De Thuiskomst

De Thuiskomst

11 december 2017 16:20 - 16:50 Afl. 12 - Graaf Otto von La Rosée uit Beieren is een rechtstreekse afstammeling van de Gelderse graven en hertogen. Samen met zijn vrouw bezoekt hij het land van zijn voorvaderen: Gelderland.
Gelre's Glorie (deel III)

Gelre's Glorie (deel III)

4 december 2017 16:20 - 16:50 Afl. 11 - Rond 1520 heerste Hertog Karel over Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland, inclusief het Overkwartier. Zijn invloed strekte zich uit van de Waddenzee tot vlak voor Sittard.
Spel om de troon

Spel om de troon

27 november 2017 16:20 - 16:50 Afl. 10 - Hertog Adolf van Gelre greep de macht door zijn vader Arnoud gevangen te nemen. Arnoud was kwaad en maakte Karel de Stoute van Bourgondië tot zijn opvolger. Gelre en Bourgondië raakten verwikkeld een strijd om de Gelderse troon.
De ontvoering

De ontvoering

20 november 2017 16:20 - 16:50 Afl. 9 - De Gelderse burgers en ridders grepen 600 jaar geleden de macht met de Verbondsbrieven. Dat was het begin van een parlementaire monarchie. Hertog Arnoud werd gevangengenomen door zijn zoon Adolf.
Maria van Gelre

Maria van Gelre

13 november 2017 16:20 - 16:50 Afl. 8 - Maria van Gelre was een Franse prinses die in 1405 trouwde met de hertog van Gelre en Gulik, Reinoud de Vierde. Ze liet een uniek gebedenboek maken in klooster Mariënborn in Arnhem.
Gelre's Glorie (deel II)

Gelre's Glorie (deel II)

6 november 2017 16:20 - 16:50 Afl. 7 - Na het overlijden van Reinoud III en Eduard, wordt Willem de nieuwe hertog van Gelre. Hierdoor komen de hertogdommen Gelre en Gulik samen. Hertog Willem hield zich bezig met oorlog voeren, kruistochten en stedenbouw.
De broedertwist

De broedertwist

30 oktober 2017 16:20 - 16:50 Afl. 6 - In het hertogdom vochten ridders om de opvolging van hertog Reinoud II. De ridderfamilie Van Heeckeren streed voor Reinoud de Derde en de Bronckhorsters voor zijn broer Eduard.
De gekke Graaf van Gelre

De gekke Graaf van Gelre

16 oktober 2017 15:20 - 15:50 Afl. 4 - Roermond, Venlo en Echt waren ooit Gelderse steden in het Overkwartier. Reinoud de Eerste van Gelre wilde het middeleeuwse hertogdom Limburg ook toevoegen aan Gelre, maar verloor tijdens de Slag bij Woeringen. Na de slag stond Reinoud bekend als de Gekke Graaf van Gelre.
De stedenstichter

De stedenstichter

9 oktober 2017 15:20 - 15:50 Alf. 3 - Graaf Otto de Tweede was de stedenstichter van Gelre. Zonder hem zou het huidige Gelderland er nu totaal anders hebben uitgezien.
Het sprookjeshuwelijk

Het sprookjeshuwelijk

2 oktober 2017 15:20 - 15:50 Afl. 2 - De Ridders van Gelre zoeken uit hoe de provincie Gelderland aan die merkwaardige vorm komt. Zutphen en Roermond waren de eerste Gelderse steden. Zij kregen stadsrechten van respectievelijk Otto I en Gerard IV. Otto de Tweede stichtte tientallen steden in Gelre. Langzaam maar zeker ontstond er aan de oevers van de Maas, de Rijn en de IJssel een machtig land met sterke steden en rijke vorsten.
De draak van Gelre

De draak van Gelre

25 september 2017 15:20 - 15:50 Afl. 1 - Gelderland dankt haar naam aan de legende van de Gelderse draak. Het verhaal speelde zich af in Geldern (Duitsland). Maar de oeroorsprong van Gelre ligt in Wassenberg. Vanuit Wassenberg en Geldern bouwden de graven van Gelre hun macht langzaam uit richting de oevers van de Maas, de Rijn en de IJssel. Zo legden zij de kiem voor een land dat ooit zou uitgroeien tot één van de machtigste vorstendommen van Europa: Het Hertogdom Gelre.
Bezoek aan de nazaten van hertogen van Gelre in Beieren

Bezoek aan de nazaten van hertogen van Gelre in Beieren

12 december 2016 16:20 - 17:00 Eeuwenlang regeerden zij over Gelderland. De hertogen van Gelre waren tussen 1339 en 1543 de vorsten van een zelfstandig land dat naast de huidige provincie Gelderland ook grote delen van Limburg en het Duitse Rijnland omvatte. Volgens de geschiedenisboekjes zijn de hertogen van Gelre sinds de zestiende eeuw uitgestorven, maar de Ridders van Gelre ontdekken in deze aflevering maandag (12 december) dat er toch nog nazaten zijn van de middeleeuwse vorsten. Op een kasteel in Beieren, vlakbij de grens met Oostenrijk, wonen sinds 1836 de graven Von Geldern-Egmont. Zij stammen af van een bastaardbroer van ‚‚n van de belangrijkste hertogen van Gelre, Karel van Egmont (1492 - 1538). De Ridders van Gelre gaan in de laatste aflevering van hun televisieserie naar het stamslot van de familie Von Geldern-Egmont in Beieren. Ze ontmoeten daar Graf Otto de la Ros‚e. Hij is de zoon van de laatste gravin Von Geldern-Egmont en bewoont tegenwoordig het stamslot van zijn Gelderse vooroude
De strijd tussen katholieken en protestanten

De strijd tussen katholieken en protestanten

5 december 2016 16:20 - 17:00 Het stadsbestuur van Tiel heeft het Sinterklaasfeest verboden. Dat blijkt uit een document dat is gevonden in het Regionaal Archief Rivierenland. De akte is gedateerd op 28 november 1618 en herhaald in 1620 en 1621.
Op zoek naar Gelderse kunst

Op zoek naar Gelderse kunst

28 november 2016 16:20 - 17:00 Het schilderij van de oversteek van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in 1672 bij Lobith, de originele prent van Maarten van Rossem uit 1540 en de schoentjes van de freule van Dordt die zij droeg tijdens haar executie in Winterswijk in 1799. Deze bijzondere stukken uit de Gelderse geschiedenis zijn niet in Gelderland te bewonderen, maar in Amsterdam. De Ridders van Gelre maken in deze aflevering een inventarisatie van de 'Gelderse stukken' in de collectie van het Rijksmuseum. Ridder René is in Nijmegen. Het Rijksmuseum pretendeert het Nationaal Historisch Museum te zijn, maar hun verhaal begint pas in 1100 na Christus. Museum KAM in Nijmegen kan beschouwd worden als het Nationaal Historisch Museum over de Romeinse periode. Nergens in Nederland zijn zoveel bodemvondsten uit de Oudheid gedaan als in Nijmegen en omgeving. Zouden de Ridders een Gelders kunstwerk uit het Rijksmuseum meekrijgen in ruil voor een Romeins kunstwerk uit Nijmegen?
Hoe Gelderland al eeuwenlang de zorg op zich neemt

Hoe Gelderland al eeuwenlang de zorg op zich neemt

21 november 2016 16:20 - 17:00 Gelderland is al eeuwenlang de belangrijkste provincie van Nederland als het gaat om zorginstellingen. Aan het einde van de negentiende eeuw schoten de klinieken en internaten in de hele provincie als paddenstoelen uit de grond. De Ridders van Gelre zetten in de uitzending van maandag 21 november de bijzondere prestaties in Gelderland op het gebied van de zorg op een rijtje. Met daarbij aandacht voor de tbc-kliniek Oranje Nassau's Oord in Wageningen en het kuuroord Bethesda in Laag Soeren. Ridder René duikt in de geschiedenis van de vele zorginstellingen van Ermelo, ook wel Erbarmelo genoemd. Ridder Bas gaat naar Het Dorp.
Het Joodse leven in Gelderland

Het Joodse leven in Gelderland

14 november 2016 16:20 - 17:00 De Ridders van Gelre duiken maandag in het omvangrijke Joodse leven van Gelderland. Niet alleen in Nijmegen, Arnhem en Zutphen woonden eeuwenlang een groot aantal Joodse families. Ook in Zaltbommel, Culemborg, Tiel, Groenlo, Aalten, Bredevoort, Winterswijk, Borculo, Lochem, Doetinchem, Terborg, Zevenaar, Gendringen, 's-Heerenberg, Doesburg, Hengelo, Vorden, Hattem, Harderwijk, Wageningen, Barneveld, Buren, Dieren, Brummen, Elburg en Nijkerk waren grotere of kleinere Joodse gemeenschappen. Ridder Bas gaat in deze aflevering op zoek naar sporen van het Joodse leven op de noordelijke Veluwe. Ridder René is in Nijmegen. Hij ontdekt dat hier in de middeleeuwen de eerste Joodse gemeenschap van Nederland woonde.
Hoe werd Gelderland de ijzerprovincie van Nederland?

Hoe werd Gelderland de ijzerprovincie van Nederland?

7 november 2016 16:20 - 17:00 De Veluwe mag in 2016 bekend staan als het grootste natuurgebied van Nederland, 1200 jaar geleden was dat totaal anders. Rond het jaar 800 na Christus werd op de Veluwe op grote schaal ijzer gewonnen. Nergens in Nederland zijn meer overblijfselen van de vroege ijzerindustrie gevonden dan in de natuurgebieden rond Apeldoorn. De Ridders van Gelre gaan maandagavond zelf op historische wijze ijzer maken. Ruhrgebied van de middeleeuwen In het landschap rond Apeldoorn zijn nog altijd sporen te vinden van de grootschalige ijzerindustrie. Af en toe worden nog delen van de primitieve ovens gevonden. Ook zijn sommige heuvels ontstaan door de enorme hopen industrieel afval die ontstond bij de middeleeuwse ijzerproductie. Ridder Bas gaat met archeologen zelf ijzer maken en hij gaat op zoek naar de sporen van de vroege ijzerindustrie. Hij ontdekt dat de Veluwe het Ruhrgebied van de middeleeuwen was. Eerste hoogoven van Nederland in Doetinchem Maar ook de Achterhoek kent een ...
Het Rijk wilde Gelderland offeren als de Russen zouden komen

Het Rijk wilde Gelderland offeren als de Russen zouden komen

31 oktober 2016 16:20 - 17:00 Gelderland heeft eeuwenlang gefungeerd als buffer voor de Randstad. De Gelderse rivieren moesten tijdens de Gouden Eeuw vijandelijke legers tegen houden.
Eerste provinciebestuur van Gelderland beging misdaden

Eerste provinciebestuur van Gelderland beging misdaden

24 oktober 2016 15:20 - 16:00 Het eerste democratisch gekozen provinciebestuur was in 1796 verantwoordelijk voor het slopen van de eeuwenoude Valkhofburcht in Nijmegen. Het kasteel was volgens de volksvertegenwoordigers in Arnhem een symbool van de oude politiek van vorsten en adel. Maar er vloeide ook bloed. De Achterhoekse freule van Dordt werd tijdens het eerste democratische bestuur van Gelderland ter dood veroordeeld, omdat zij openlijk steun betuigde aan de verdreven Prinsen van Oranje. In Winterswijk belandde zij voor een vuurpeloton. De freule van Dordt is de enige vrouw in de Nederlandse geschiedenis die om politieke redenen is vermoord. Ridder René brengt de freule een eerbetoon. De eerste democratische regering in Gelderland kwam snel ten val. Na een paar jaar keerde de dictatuur terug onder leiding van Keizer Napoleon Bonaparte in Frankrijk. De autoritaire Koning Willem I was zijn opvolger. Vanuit Gelderland ontstond steeds meer kritiek op de grote macht van de eerste Oranjekoning. ...
Gelderland was lange tijd een Oranjedictatuur

Gelderland was lange tijd een Oranjedictatuur

17 oktober 2016 15:20 - 16:00 Veel Gelderse burgers waren grote tegenstanders van de Prinsen van Oranje die in de functie van stadhouder de machtigste mannen van de provincie waren. De Ridders van Gelre ontdekten dat de stadhouder lange tijd een bijna dictatoriale macht in Gelderland bezat. De grote macht van de Prins van Oranje in Gelderland werd vastgelegd in het Regeringsreglement van 1675. Ridder René gaat komende maandag (17 oktober) naar het Gelders Archief om het originele document te bekijken. Ridder Bas loopt ondertussen rond in Nijmegen. Daar kwamen burgers in opstand tegen de macht van de stadhouder. Zij zetten de Oranjegezinde stadsbestuurders af, maar dat bleef niet zonder gevolgen. De weggestuurde burgemeester Willem Roukens pleegde in 1705 een staatsgreep. Deze mislukte en de aanslagplegers werden zonder proces opgehangen aan de ramen van het stadhuis. Burgemeester Roukens belandde op het schavot en werd onthoofd. De Ridders van Gelre duiken maandagavond in de Gelderse revolutie ...
Gelderland is de belangrijkste provincie van Nederland

Gelderland is de belangrijkste provincie van Nederland

10 oktober 2016 15:20 - 16:00 De Ridders van Gelre hebben hun bewijsvoering eindelijk rond. Ze weten het nu honderd procent zeker. Gelderland is de belangrijkste provincie van Nederland. Ridder René begeeft zich in het hol van de leeuw. Hij bezoekt de Amsterdamse grachtengordel. Op de waterfiets legt hij met directeur Marc Wingens van stichting Erfgoed Gelderland uit dat de Amsterdamse grachtengordel niet had kunnen bestaan zonder de grote Gelderse rivieren. Ridder Bas vaart naar de plek die wél gezien kan worden als het middelpunt van Nederland. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog moesten de Nederlandse legers deze plek uit handen houden van de Spaanse vijand. Dat lukte en daarom kon de zelfstandige Nederlandse staat ontstaan. Inclusief de Amsterdamse grachtengordel. Ridders van Gelre profileert zich als een chauvinistisch geschiedenisprogramma dat de Gelderse kant van de vaderlandse geschiedenis naar voren haalt. Ridder René Arendsen ziet deze uitzending als de sleutelafle
over het ontstaan van de Gelderse landschappen

over het ontstaan van de Gelderse landschappen

3 oktober 2016 15:20 - 16:00 In de aflevering van maandag 3 oktober laten de Ridders van Gelre zien hoe Gelderland door strijd de mooiste landschappen van Nederland kreeg. Ridder René stapt op de tandem en fietst door het eerste grote ruilverkavelingsproject van Nederland. Dat veranderde het moeras tussen de dijken van Maas en Waal tot landbouwgebied. Ridder Bas bezoekt landgoed Hackfort waar de baron zich hevig verzette tegen de 'vooruitgang'. Natuurgebied Veluwezoom is het eerste Nationale Park van Nederland. 100 jaar geleden waren er plannen om hier een nieuwbouwwijk te bouwen.
Is Burg Anholt een Duits kasteel?

Is Burg Anholt een Duits kasteel?

26 september 2016 15:20 - 16:00 De Ridders van Gelre verdiepen zich in een belangrijke oorlog uit de Gelderse historie. Deze is de geschiedenisboeken in gegaan als de Heeckerense en Bronckhorster Twisten. De families Van Heeckeren en Van Bronckhorst stonden decennialang lijnrecht tegenover elkaar en brachten met hun oorlogen het Hertogdom Gelre op het randje van de afgrond. De sporen van deze families leiden de Ridders naar Burg Anholt dat het adelijke geslacht Van Bronckhorst tijdens de middeleeuwen in bezit kreeg. Ridder Bas komt tijdens zijn zoektocht uit bij kasteel Nijenbeek in Voorst.
Vergeet de VOC, Gelderland heeft een eigen Gouden Eeuw

Vergeet de VOC, Gelderland heeft een eigen Gouden Eeuw

19 september 2016 15:20 - 16:00 De Ridders van Gelre laten de hoogtepunten uit onze eigen Gelderse Gouden Eeuw zien. Ridder Bas bekijkt een getijdenboek uit 1469 waarvan zeker is dat het gemaakt is door een zuster die woonde in één van de kloosters die vroeger rond Arnhem stonden. Ridder René duikt in de schatkamer van het Gelders Archief. Op weinig plaatsen in Nederland liggen zoveel middeleeuwse documenten bij elkaar. Dit bewijst dat het Gelre een welvarend hertogdom was waar de inwoners gezamenlijk het land bestuurden. Uiteindelijk komen de Ridders uit bij de Nachtwacht uit de Gouden Eeuw van Gelre.
Het belangrijkste punt van de Nederlandse waterhuishouding

Het belangrijkste punt van de Nederlandse waterhuishouding

12 september 2016 15:20 - 16:00 De Ridders van Gelre duiken maandagavond in het water. Ridder Bas is vooral op en langs de rivieren te vinden. Hij verdiept zich in de vele overstromingen uit de Gelderse geschiedenis en verbaast zich waarom onze voorouders in een rivierdelta zijn gaan wonen. Ridder René gaat varen op de oude Zuiderzee. Precies honderd jaar geleden vond daar de laatste grote overstroming plaats. Aan de kust van Noord-Holland vielen negentien doden. In Harderwijk en Elburg was alleen veel materiële schade. Toch werd naar aanleiding van deze overstroming de Zuiderzee afgesloten. Met alle gevolgen van dien....
De Kleefse enclaves

De Kleefse enclaves

5 september 2016 15:20 - 16:00 De Arnhemse wijk Malburgen en de plaatsen Huissen, Zevenaar, Wehl, Duiven en Lobith hoorden ooit bij Duitsland. Aan die malle situatie kwam precies 200 jaar geleden een einde. Tussen 1 juni 1816 en 1 juni 1817 maakten het Koninkrijk der Nederland en het Koninkrijk Pruisen afspraken voor een nieuwe rijksgrens die we nu nog steeds kennen.De Ridders van Gelre storten zich op maandag 5 september in deze historische situatie.
Gelderland viert veel verjaardagsfeestjes

Gelderland viert veel verjaardagsfeestjes

14 december 2015 17:30 - 18:00 Aflevering 16: Gelderland is de grootste provincie van Nederland, maar dat is niet vanzelf gegaan. Onze provincie raakt na de middeleeuwen veel gebieden kwijt, maar weet in de loop der eeuwen tientallen dorpen en steden in bezit te krijgen.
Het onbekende oorlogslijden van Gelderland

Het onbekende oorlogslijden van Gelderland

7 december 2015 17:20 - 17:59 Aflevering 15: We hebben het voornamelijk over de hongerwinter, maar hoe zien de laatste maanden van de oorlog er eigenlijk uit in onze provincie? De Ridders van Gelre laten zien welke prijs Gelderland heeft moeten betalen voor onze vrijheid.
De Ridders van Gelre spelen hun eigen wedstrijd tussen Arnhem en Nijmegen

De Ridders van Gelre spelen hun eigen wedstrijd tussen Arnhem en Nijmegen

30 november 2015 17:20 - 17:59 Aflevering 14: Arnhem en Nijmegen behoren tot de grootste en belangrijkste steden van ons land, maar hoe is dat zo gekomen? De Ridders van Gelre gaan 200 jaar terug in de tijd en zoeken het uit.
Gelderland al vierhonderd jaar een populaire vakantiebestemming

Gelderland al vierhonderd jaar een populaire vakantiebestemming

23 november 2015 17:20 - 17:59 Aflevering 13: Gelderland is ontzettend geliefd bij de inwoners uit het westen van het land. Maar wat maakt onze provincie eigenlijk zo aantrekkelijk? De Ridders van Gelre zoeken het uit.
Hoe Gelderland de bosrijkste provincie van Nederland werd

Hoe Gelderland de bosrijkste provincie van Nederland werd

16 november 2015 17:20 - 17:59 Aflevering 12: staat bekend als een bosrijke provincie, maar 200 jaar geleden was de Veluwe nog een kale, lege vlakte waar niets wilde groeiden. De Ridders van Gelre struinen de natuur in en zoeken uit hoe Gelderland veranderde in de groenste provincie van Nederland.
Ridders van Gelre starten petitie voor beter onderwijs over Gelderse geschiedenis

Ridders van Gelre starten petitie voor beter onderwijs over Gelderse geschiedenis

9 november 2015 17:20 - 17:59 Aflevering 11: Al voor de Franse Revolutie losbarst, is er een groep Nederlanders die meer rechten voor de burgers willen; de patriotten. En de belangrijkste en meest democratische patriotten wonen in Gelderland.
De ‘vergeten’ achttiende eeuw

De ‘vergeten’ achttiende eeuw

2 november 2015 17:20 - 17:59 Aflevering 10: De achttiende eeuw wordt in de vaderlandse geschiedenisboeken gezien als een eeuw waarin er weinig gebeurt. Dat geldt niet voor Gelderland, want na een lange periode met oorlog, komt de economie in onze provincie eindelijk weer tot bloei.
Gouden Eeuw? Wel voor de Randstad, niet voor Gelderland

Gouden Eeuw? Wel voor de Randstad, niet voor Gelderland

26 oktober 2015 17:20 - 17:59 Aflevering 9: De Ridders van Gelre gaan terug naar Rampjaar 1672. Terwijl Holland de Gouden Eeuw beleeft, valt 'Zonnekoning' Lodewijk XIV - bijgestaan door tienduizenden soldaten - Gelderland binnen.
Is de Slag om Grolle wel een feestje waard in Groenlo?

Is de Slag om Grolle wel een feestje waard in Groenlo?

19 oktober 2015 16:20 - 16:59 Aflevering 8: Tijdens de Tachtigjarige Oorlog veroveren protestantse legers de Gelderse steden, maar de katholieken geven zich niet zomaar gewonnen. Kijk hoe Gelderland protestants werd, maar niet helemaal.
Hoe Gelderland strijdend ten onder ging

Hoe Gelderland strijdend ten onder ging

12 oktober 2015 16:20 - 16:59 Aflevering 7: Hoe Gelderland strijdend ten onder ging. Hertog Karel van Gelre en legeraanvoerder Maarten van Rossem strijden samen voor een onafhankelijk Gelderland. Dit tot afgrijzen van keizer Karel V, die het hertogdom wil veroveren.
Een skelet van een Vikingslachtoffer uit Zutphen

Een skelet van een Vikingslachtoffer uit Zutphen

5 oktober 2015 16:20 - 16:59 Aflevering 6 De Ridders van Gelre onderzoeken hoe de steden Gelre rijk en machtig maakten. Over de welvaart in de hanzesteden Zutphen, Tiel en Harderwijk.
Gelderland kastelenprovincie

Gelderland kastelenprovincie

28 september 2015 16:20 - 16:59 Aflevering 5: Gelderland kastelenprovincie Hoe komt het dat Gelderland de kastelenprovincie van Gelderland is en hoe komt Vitesse aan z'n clubkleuren?
De bakermat van Gelderland

De bakermat van Gelderland

21 september 2015 16:20 - 16:59 Aflevering 4: De bakermat van Gelderland Gelderland is groot, maar het hertogdom Gelre was nog veel groter. Een deel van Limburg en Duitsland behoorden ooit ook tot Gelre. De naam Gelre komt zelfs uit Duitsland!
Wie bracht God naar Gelderland?

Wie bracht God naar Gelderland?

14 september 2015 16:20 - 16:59 Aflevering 3: Wie bracht God naar Gelderland? Karel de Grote probeerde ons te bekeren met veel geweld. Maar de missionaris Ludger had meer succes.
Romeinen, Bataven en boerenkool

Romeinen, Bataven en boerenkool

7 september 2015 16:20 - 16:59 Aflevering 2: De Ridders van Gelre gaan op zoek naar sporen van Romeinen & Bataven Over de oude Limes, Romeinse dakpannen en groenten en een Bataafse helm.
Ridders in de prehistorie

Ridders in de prehistorie

31 augustus 2015 16:20 - 16:59 Aflevering 1: Ridders in de prehistorie Hoe wordt ons dagelijks leven bepaald door ons verleden? En wat zie je nu nog terug van onze oudste geschiedenis?