Ridders van Gelre - Gelderland was lange tijd een Oranjedictatuur
Terugkijken

Ridders van Gelre - Gelderland was lange tijd een Oranjedictatuur

Gelderland was lange tijd een Oranjedictatuur 17 oktober 2016 17:20 - 18:00

Veel Gelderse burgers waren grote tegenstanders van de Prinsen van Oranje die in de functie van stadhouder de machtigste mannen van de provincie waren. De Ridders van Gelre ontdekten dat de stadhouder lange tijd een bijna dictatoriale macht in Gelderland bezat. De grote macht van de Prins van Oranje in Gelderland werd vastgelegd in het Regeringsreglement van 1675. Ridder René gaat komende maandag (17 oktober) naar het Gelders Archief om het originele document te bekijken. Ridder Bas loopt ondertussen rond in Nijmegen. Daar kwamen burgers in opstand tegen de macht van de stadhouder. Zij zetten de Oranjegezinde stadsbestuurders af, maar dat bleef niet zonder gevolgen. De weggestuurde burgemeester Willem Roukens pleegde in 1705 een staatsgreep. Deze mislukte en de aanslagplegers werden zonder proces opgehangen aan de ramen van het stadhuis. Burgemeester Roukens belandde op het schavot en werd onthoofd. De Ridders van Gelre duiken maandagavond in de Gelderse revolutie ...

Het Gelders Museum in de klas

Het Gelders Museum in de klas

26 februari 17:15 - 17:45 De Bommelerwaard is al duizend jaar een prachtige Gelderse regio, maar ligt ook op een steenworp afstand van de Brabantse hoofdstad Den Bosch. Om hun Gelderse identiteit extra te benadrukken, krijgen kinderen in juist deze regio les over de geschiedenis van Gelderland aan de hand van het stripboek Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom. De Ridders reizen door de Bommelerwaard en bezoeken Museum Het Stadskasteel in Zaltbommel en Museum Hedel.
De Ridderschap van Gelderland

De Ridderschap van Gelderland

19 februari 17:15 - 17:45 De Ridders gaan op bezoek bij hun collega's uit de Ridderschap van Gelderland. Ze reizen af naar kasteel Keppel, een prachtige middeleeuwse burcht die nog bewoond wordt door de adellijke familie van Lynden. Normaal gesproken blijven de kasteelpoorten gesloten, maar de Ridders zijn uiteraard van harte welkom. Op kasteel Keppel ontmoeten de Ridders ook Coen, baron Schimmelpenninck van der Oije, de voorzitter van de Gelderse Ridderschap. Kan hij ook een bijdrage leveren aan het Gelders Museum in Zutphen?
Gelders Museum in Gelders Parlement

Gelders Museum in Gelders Parlement

12 februari 17:15 - 17:45 De Ridders presenteren hun plan voor het Gelders Museum in Zutphen aan de Provinciale Staten. Ze krijgen hulp van hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven, Zutphense wethouder Sjoerd Wannet en directeur van de Musea Zutphen Paulo Martina. Ondertussen vertelt Ridder Bas het verhaal over de enorme kerk van Zieuwent en onderzoeken de Ridders hoe Gelders Doesburg eigenlijk is. Voor het stamboomonderzoek is Ridder René ook in Doesburg. Bas gaat naar Twello en Terwolde.
Een schoolbus voor het Gelders Museum

Een schoolbus voor het Gelders Museum

5 februari 17:15 - 17:45 De Ridders gaan op bezoek bij musea in de Liemers en de Achterhoek om inspiratie op te doen voor hun eigen Gelders Museum in Zutphen. Via het Liemers Museum in Zevenaar en het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in Groenlo komen ze in de Museumwerkplaats van Winterswijk. Daar vinden de Ridders een historische passagiersbus voor het scholierenvervoer naar het Gelders Museum.