De Week van Gelderland
Terugkijken

De Week van Gelderland

10 april 2020 17:20 - 18:00

Hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis over geluk in crisistijden. Hoe blijft badmintonster Selena Piek nu fit en gemotiveerd? En wordt de 1,5 meter maatschappij ons nieuwe normaal volgens arts microbioloog Andreas Voss?

De Week van Gelderland

Gisteren 17:15 - 18:00 Geweld in het openbaar vervoer neemt toe. Veel vervoerders leggen zaterdagavond om 22.30 het werk voor drie minuten stil, om aandacht te vragen voor dit probleem. De maat is vol. Aan tafel zit Simon Geltink, uit Zutphen. Hij is machinist en vakbondsbestuurslid en luidt de noodklok. Ook hebben we Debby Stolle te gast, zij maakte als boa afgelopen weekend het geweld zelf mee toen ze ze in een bus in Arnhem aan het werk was. Ons Dorp is toe aan haar 100ste aflevering. Iedere aflevering worden beelden getoond van een Gelders dorp in de jaren ’50, 60 en begin 70 begeleid door commentaar van de mensen uit die plaats. Ron Harmsen vertelt over het begin van het programma en de 100ste aflevering. Nijmegen kleurt steeds zwart, rood, groener in aanloop naar de bekerfinale komende zondag. Aan tafel Ulrich Cruden, hij stond in '94 in de bekerfinale. Ook schuift NEC-fan Schele Daan aan. Laura van Kaam komt haar nieuwe single ‘Not a Game’ spelen en achter de bar staat Eline!

De Week van Gelderland

12 april 17:15 - 18:00 Het arrestantenvervoer in de Achterhoek laat flink te wensen over. Aan tafel oud-agent Toon Ruiken, die 45 jaar agent was in onder meer de Achterhoek. Ook Ans Putman (Partij voor Lokaal Maatwerk) schuift aan namens de lokale politiek uit Doetinchem. Henk Visscher uit Rumpt is trotse eigenaar van het oldtimermuseum Visscher Classique in Buren. In zijn museum zie je een heel hoop mooie wagens en leer je alles over 80 jaar autogeschiedenis. In november vindt de tweede editie van het Regio Songfestival plaats. Maar wie gaat Gelderland vertegenwoordigen? Bij ons hoort u wie dat mag doen én, niet geheel onbelangrijk: hoe dat zal gaan klinken! En onze vertrouwde barman Willem te Molder verwondert zich over het bijzondere reisadvies dat mensen woensdagavond op Centraal Station Arnhem te zien kregen.

De Week van Gelderland

5 april 17:15 - 18:00 Ook in Gelderland laait het antisemitisme op. Zo werden er anti-Joodse pamfletten in Zaltbommel verspreid, kon een tentoonstelling in Apeldoorn over de Tweede Wereldoorlog niet doorgaan en werd de Gedachtenisruimte in Putten beklad. Bij ons aan tafel Remco Ensel, historicus en auteur van het boek Haatspraak. Niek Wissink uit Borculo verloor op eigen kracht 100 kilo lichaamsgewicht. Maar om ook écht goed in zijn vel te kunnen zitten, wil hij van de ongeveer 5 kilo aan overtollige huid af. Een ingreep die niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Vandaar dat hij een crowdfunding op touw zette. Op zijn 66e verjaardag kreeg Hans Vos uit Huissen twee drumstokjes en 5 drumlessen. Het mooiste cadeau dat hij ooit gekregen heeft. Inmiddels heeft Hans al in 5 verschillende bands gespeeld dankzij het muziekproject Glad Back uit Arnhem. Thomas Calis is een van de initiatiefnemers. Een van de Glad Back bandjes laat horen wat ze in huis hebben. Achter de bar staat onze gezellige Irene van der Aart.

De Week van Gelderland

29 maart 17:15 - 18:00 Forum van Democratie-raadslid Gino Luurssen en woordvoerder van de Arnhemse moslimgemeenschap Mustafa Akpinar komen praten over demonstratierecht: waar ligt de grens? En, wat ooit begon met één speelgoedautootje is uitgegroeid tot een automuseum. Met Berndt Roelvink blikken we terug op 25 jaar Minidome in Asperen. De 32-jarige Niek kreeg een aantal jaar geleden de diagnose kanker, en na een kort ziekbed overleed hij. Zijn vrienden strijden nu verder en beklimmen in juni de Alpe D'HuZes en halen daarmee geld op voor meer onderzoek naar de ziekte. Aan tafel zijn zus Aafke Rauwers en beste vriend Roy Crooijmans uit Etten. Onze barman Willem is druk bezig met de opnames voor het nieuwe seizoen van I love de Achterhoek en de Southern- en Countryrock van de Gunmill Governors treden op.