De Week van Gelderland
Terugkijken

De Week van Gelderland

30 september 17:15 - 17:45

Op de laatste dag van Market Garden stortte de Engelse piloot William Hurrell in een veld in Eefde. 75 jaar lang was zijn status 'missing in action', totdat de kist werd opgegraven en zijn stoffelijke resten werden geïdentificeerd, wat bij de nabestaanden zorgde voor veel emoties. De gemeente Lochem vereeuwigde de zoektocht naar de verdwenen piloot met de documentaire 'Finding Uncle Bill'. Bergbeklimmer Roeland van Oss beklom deze zomer alle 82 4-duizenders in de Alpen- voor zichzelf en voor het klimaat. Onderweg liet klimaatverandering zichzelf zien. Afgesloten bergroutes door smeltwater, vallend ijs en gesteente. Een zomer met veel omgekomen Nederlandse toeristen in hooggebergte. Singer-songwriter Marike Jager brengt haar nieuwe singel Truth uit. Ze begon dit nummer te schrijven tijdens het tv-programma Op weg naar waarheid van Klaas Drupsteen. Vandaag zingt ze het nummer helemaal.

De Week van Gelderland

2 december 17:15 - 18:00 Nieuw aan te leggen spoorlijn De Noordtak met Carmen Klein Goldewijk van Stichting Stop de Noordtak en Leendert Stutvoet van de RONA. Dierenarts Peter Klaver uit Dodewaard over bange huisdieren door vuurwerk. Entertainer en zanger Sven Ratzke uit Nijmegen en Benjamin de Groot (22), singer-songwriter uit Doetinchem.

De Week van Gelderland

25 november 17:15 - 18:00 Orange the World met de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en Sebahat Yurdusen van Soroptimisten Arnhem. Jan Markink, VVD-gedeputeerde. Yannick Plugers musicalster uit Hedel over Les Miserables. Countryzangeres Hilde Vos en haar band.

De Week van Gelderland

18 november 17:15 - 18:00 Het Leger des Heils wil mensen niet in de kou laten staan door het aanbieden van 'Warme Kamers' met aan tafel Kapitein Anita Kamperman van het Leger des Heils en Warme Kamergast Ineke Martens. Musis Sacrum bestaat 175 jaar. Cultuurhistorica Ingrid Jacobs schreef een boek over de oudste concertzaal van Nederland. Op 21 november 1847 vergaat op Lake Michigan het schip Phoenix met 154 Nederlandse immigranten aan boord, voor een groot deel afkomstig uit de Achterhoek. Slechts 24 opvarenden overleven de ramp met deze 'Titanic van de Achterhoek'. Collega Joske Meerdink onderzocht de zaak en reisde naar de VS om er een podcast over te maken. Daar kwam ze in contact met verre familie en ging met shipwreckhunter Steve Radavon op zoek naar het wrak van de Phoenix. Diny van Hoften maakte een gelijknamige documentaire, waarin te zien is dat de ramp nog steeds veel indruk maakt op de nabestaanden. Gitarist en zanger Marcel Verbeek over verlies en de helende werking van muziek.

De Week van Gelderland

11 november 17:15 - 18:00 Hoogleraar Dolly Verhoeven en ‘Ridder van Gelre’ Rene Arendsen over het nieuwe 4-delige geschiedenisboek ‘Het Verhaal van Gelderland’. Demograaf Jan Latten over een grote nieuwe stad bij Arnhem en countryzanger Dick Altena over zijn ziekte, met aansluitend zijn Gelderse tophit ‘Die arm om mijn schouder.