Boerend Hart - Melkveehouderij
Terugkijken

Boerend Hart - Melkveehouderij

Melkveehouderij 1 juni 2022 17:20 - 17:40

In Boerend Hart gaan Frank en Esther op zoek naar de stand van agrarisch Gelderland. Deze week duiken ze in de wereld van de melk., want Gelderland is een echte zuivelprovincie. Al neemt ook bij ons het aantal melkveehouders snel af. We bezoeken fosfaatknelgeval Ronald Beulink uit Zelhem en biologisch meelveehouder Tom Keuper uit Megchelen.

Hoe groot is de Gelderse melkplas eigenlijk?

Hoe groot is de Gelderse melkplas eigenlijk?

27 november 17:15 - 17:45 In Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel opnieuw de boer op. In deze serie onderzoeken ze of Gelderland, als het een zelfstandig land was, in haar eigen voedselbehoefte kan voorzien. Kunnen de Gelderse boeren alles produceren wat we volgens de schijf van vijf moeten eten? En is er dan voldoende van voor alle 2 miljoen Gelderlanders? Deze week staat Boerend Hart in het teken van zuivel. Wordt er genoeg melk geproduceerd om alle inwoners in de provincie te voeden. Esther Stegeman en Frank Oosterwegel gaan onder meer langs bij één van de grootste melkveehouders van Gelderland en onderzoeken de wereld van plantaardige zuivel.
Hebben we genoeg Gelders fruit voor iedereen?

Hebben we genoeg Gelders fruit voor iedereen?

20 november 17:15 - 17:45 Deze week staat Boerend Hart in het teken van fruit. Wordt er genoeg fruit geteeld in onze provincie om alle twee miljoen inwoners van de provincie te voeden. Esther Stegeman en Frank Oosterwegel gaan onder meer langs bij de fruitveiling in Zaltbommel en bij appel- en perenboer Marc André de la Porte in Dreumel. In Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel opnieuw de boer op. In deze serie onderzoeken ze of Gelderland, als het een zelfstandig land was, in haar eigen voedselbehoefte kan voorzien. Kunnen de Gelderse boeren alles produceren wat we volgens de schijf van vijf moeten eten? En is er dan voldoende van voor alle 2 miljoen Gelderlanders?
Hoeveel notenbomen groeien er eigenlijk in Gelderland?

Hoeveel notenbomen groeien er eigenlijk in Gelderland?

13 november 17:15 - 17:45 Elke dag een handje noten schrijft het Voedingscentrum ons voor. Maar komen de noten eigenlijk ook wel uit Gelderland. Esther en Frank gaan op zoek en gaan onder meer langs in het Voedselbos en bij een walnotenboer. In Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel opnieuw de boer op. In deze serie onderzoeken ze of Gelderland, als het een zelfstandig land was, in haar eigen voedselbehoefte kan voorzien. Kunnen de Gelderse boeren alles produceren wat we volgens de schijf van vijf moeten eten? En is er dan voldoende van voor alle 2 miljoen Gelderlanders?
Welke peulvruchten groeien er in Gelderland?

Welke peulvruchten groeien er in Gelderland?

6 november 17:15 - 17:45 Deze week staan de peulvruchten centraal. Volgens het Voedingscentrum zouden ze elke week wel bij iedereen op de tafel mogen staan. Esther en Frank gaan langs bij bonenboer Jan Steverink die 2,5 hectare aan verschillende soorten bonen heeft staan. Boeren Andre en Marieke Jurrius verbouwen lupinebonen, een boonsoort die nog niet bij alle consumenten bekend is. Ook brengt Esther een bezoek aan de oudste conservenfabriek van Nederland; Baltussen in Driel. In Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel opnieuw de boer op. In deze serie onderzoeken ze of Gelderland, als het een zelfstandig land was, in haar eigen voedselbehoefte kan voorzien. Kunnen de Gelderse boeren alles produceren wat we volgens de schijf van vijf moeten eten? En is er dan voldoende van voor alle 2 miljoen Gelderlanders?