Toegankelijkheidsdag

Alarmeren en inspireren: Toegankelijkheidsdag bij Omroep Gelderland

Op woensdag 28 september vragen we aandacht voor de obstakels waar mensen met een lichamelijke beperking tegenaan lopen, maar laten we ook inspirerende voorbeelden zien van hoe het wél kan. TV Gelderland, Radio Gelderland, gld.nl, onze app, Facebook, Instagram en TikTok staan de hele dag in het teken van Toegankelijkheidsdag. En op zondag 25 september kijk je om 17.15 uur op TV Gelderland naar de GLD doc Met broze botten barricades breken.

Op pad met Gelderlanders met een lichamelijke beperking
'Mijn mond viel open'. Verslaggeefster Annemieke Schakelaar ging door de hele provincie op stap met Gelderlanders met een lichamelijke beperking. 'Eigenlijk dacht ik dat onze samenleving al best behoorlijk was aangepast met trapliften, braillebordjes en gebarentolken, maar mijn mond viel open toen ik zag dat zoveel dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn, voor provinciegenoten met een handicap helemaal niet mogelijk zijn. Met Esther zat ik bijvoorbeeld op het terras in het centrum van Nijmegen: ik kan dan overal de kroeg in om te plassen; zij kon dat nergens.'

Maar elke Gelderlander die met Annemieke op pad ging liet haar ook een voorbeeld zien van hoe het wél kan. Annemieke: 'Ik werd verrast door wat er mogelijk is. Het is mij bijvoorbeeld nooit opgevallen, maar op de NS-stations zitten brailleplaatjes in de leuningen waardoor Rens, die blind is, met zijn vingers kan lezen naar welk perron die trap gaat.'

Onderzoek
We deden ook een uitgebreid onderzoek onder Gelderlanders met een lichamelijke beperking om te weten te komen hoe zij hun deelname aan onze maatschappij ervaren. Kunnen ze overal goed naar binnen? Aan een baan komen? Meedoen met sportieve of culturele activiteiten? Missen ze vaak belangrijke gebeurtenissen, omdat er geen aanpassing is voor hun handicap? Hoe reageren anderen op ze? Kunnen ze rondkomen? De resultaten van dit onderzoek zijn te zien, horen en lezen op 28 september.

GLD doc - Met broze botten barricades breken
Vijftig jaar geleden was de eerste grote demonstratie van gehandicapten voor gelijke toegang in Nijmegen, voor cultureel centrum De Lindenberg. Wijchenaar Jan Troost was daarbij en gaat vijftig jaar later nog steeds voorop in de strijd. Vanuit zijn rolstoel, waar hij in zit door zijn broze bottenziekte. In de documentaire Met broze botten barricades breken vertelt Jan Troost aan de hand van historische beelden over zijn strijd. Als actievoerder, maar ook als gehandicapte.

Op woensdag 28 september is het Toegankelijkheidsdag bij Omroep Gelderland. Te volgen via gld.nl, in onze app, op Facebook, Instagram en TikTok. Op zondag 25 september kijk je om 17.15 uur alvast naar de GLD doc Met broze botten barricades breken op TV Gelderland. Terugkijken kan via Uitzending Gemist.