Instellingen

Carita van Woerden-Van Pijkeren

Promotional content

Bedrijfsnaam: Antiekhuis Het Timpaan, www.antiekhuistimpaan.nl

Expertise: Poppen, poppenhuizen, speelgoed, textilia

Mooiste object: Hollands poppenhuis uit ca. 1860

Favoriete stijl: De periode van 1820-1900

Korte biografie: Ik ben opgegroeid met mooie dingen, antieke meubels, schilderijen en speelgoed. Dat is iets wat je altijd met je meeneemt. Na lang kopen, verkopen en het verzamelen van poppen en speelgoed heb ik inmiddels alweer 15 jaar, samen met Henk, mijn winkel op Het Loo in Apeldoorn. Mensen uit de ons omringende landen, maar ook uit onder meer Japan, Zuid-Afrika, Canada en Nieuw-Zeeland bezoeken Antiekhuis Het Timpaan. In sommige gevallen wordt ook door het museum Paleis Het Loo een beroep gedaan op mijn expertise. Maar wat is het fijn om mee te werken in het team van Schatgraven.

Geralda Simonis

Promotional content

Bedrijfsnaam: Atelier Simonis, www.ateliersimonis.nl

Expertise: Restaurator, ruime ervaring als taxateur van schilderijen.

Mooiste object: Een werk uit ong. 1630 van de samenwerkende meesters Jan Brueghel en Hendrik van Balen. Een van de mooiste stukken die ik ook heb behandeld.

Favoriete stijlperiode: Om aan te werken de 19e eeuw, om naar te kijken Groninger Ploeg, vroeg 20e eeuw.

Korte biografie: Ik ben in 1988 begonnen met mijn opleiding tot restaurator. Eerst ging ik in de leer bij mijn vader, de heer J.M. Simonis, later volgde ik diverse aanvullingen via de opleiding restauratoren en verenigingen voor restauratoren. Anno 2010 ben ik dus al 22 jaar werkzaam als zelfstandig restaurator en sinds 2002 ook met veel plezier als taxateur bij Schatgraven. Daar komt het sinds jaar en dag bestuderen van schilderijen goed bij van pas.

Simon Fuks

Promotional content

Bedrijfsnaam: Vof Ars Venandi

Expertise: Grafiek, boeken, alles wat gerelateerd is aan paarden, honden, traditionele jachtmethoden zoals jacht met de meute maar ook beeldverklaring van 17e eeuwse jachtstillevens.

Mooiste object: Het beeld van Ratapoil, de agent provocateur door Honoré Daumier (1808-1879), een door de kunstenaar bedacht personage dat het vleesgeworden symbool was van het regime van Napoleon III en de tekeningen van paarden en ruiters door René Princeteau, Libourne. Daarnaast is het ruiterportret van Francois de Cossé, 11e hertog van Brissac, van een ongekende schoonheid. Daarop zien we de hertog op elfjarige leeftijd op pony Domino.

Favoriete stijlperiode: Niet zo zeer een stjilperiode maar Henri de Toulouse-Lautrec-Monfa (1864-1901) en zijn omgeving heeft mijn warme belangstelling. Daarbij de nadruk op het werk met paarden, rijtuigen, honden etc.

Marcel Brouwer

Promotional content

Werkgever: Vendu Notarishuis in Rotterdam, www.notarishuis.com

Mooiste object: De rood-blauwe stoel van Rietveld.

Favoriete stijl: De Stijl (opgericht in 1917, leden o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Th. Rietveld).

Korte biografie: Marcel Brouwer is als specialist op het gebied van Art Nouveau, Art Deco en Modern Design al meer dan 10 jaar werkzaam in het veilingwezen.Tot de belangrijkste werkzaamheden in zijn carriere behoort de succesvolle bemiddeling van een unieke, uit 1923 daterende witte versie van de rood-blauwe Rietveldstoel naar het Rijksmuseum.

Willem H.M. Oderkerk

Promotional content

Bedrijfsnaam: Van der Linden - Antiquairs, www.vanderlinden-antiquairs.nl

Expertise: Goud, zilver, glas/kristal, porselein, klokken, meubelen, schilderijen, tin/koper/brons, ivoor/schildpad. Favoriete bezigheid: taxeren en restaureren van alles wat de moeite waard is.

Mooiste object: Twee 16e eeuwse Venetiaanse hoge wijnglazen met holle stam en een prachtige 19e eeuwse ivoren okimono uit Japan.

Favoriete stijl: Chinees porselein 17e/18e eeuw, Hollandse streeksieraden, meubelen of voorwerpen uit de Empire of Louis Seize.

Korte biografie: Na de middelbare school acht jaar Koninklijke Marine in de wapenelektronica. Daarna in 1971 als beginnend antiquair gestart bij Antiek en Kunsthandel Van der Linden, opgericht in 1913 in Amersfoort. Eigenaar geworden in 1973 en geslaagd voor het taxateursexamen bij Sotheby-Mak van Waay te Amsterdam op 27 augustus 1985. Geef al jaren met veel plezier antiekcursussen aan diverse Volksuniversiteiten.

Ger J.M. de Ree

Promotional content

Bedrijfsnaam: Kunsthandel Capriolus Collectable Ceramics

Expertise: Nederlands aardewerk van 1500-2000

Mooiste object: 'De ladder' van Armando, bij Kamp Amersfoort

Favoriete stijl: Nederlandse renaissance, Art Nouveau en de naoorlogse wederopbouwperiode en keramiekopbloei van de unica keramisten.

Korte biografie: Geboren in Wisch op 15 november 1945. Stage in New York, werkzaam als inkoper en marketingmanager gedurende 33 jaar bij hetzelfde bedrijf. In 2000 met vervroegd pensioen. In hetzelfde jaar zijn huidige bedrijf opgericht. Sinds 2000 is hij vaste taxateur bij Schatgraven. Zijn kunsthandel is gericht op het internet en hij heeft zo contacten kunnen opbouwen met verzamelaars in de hele wereld. Binnen het hele assortiment aan kunstvoorwerpen is zijn specialisme de unica objecten van naoorlogse kleikunstenaars.

Henk van Woerden

Promotional content

Bedrijfsnaam: Antiekhuis Het Timpaan, www.antiekhuistimpaan.nl

Expertise: Volkskunst, meubelen, Europees aardewerk, varia.

Mooiste object: Als ik iets moet noemen dan toch een 19e eeuwse kokosnoot in zilveren montuur, bekroond met een zilveren zeilboot.

Favoriete stijl: De periode tussen 1750 en 1850.

Korte biografie: Ik ben al van jongs af aan geïnteresseerd in kunst en antiek. Daar hoort bij: museumbezoek en natuurlijk literatuur over dit onderwerp. Ondanks dat volgde ik toch een technische opleiding weg- en waterbouwkunde. Ik ben onder meer werkzaam geweest bij de Deltawerken. In mijn vrije tijd ben ik al jaren bezig met het restaureren van antieke meubelen.

Remy Gerritsen

Promotional content

Bedrijfsnaam: Gerritsen Taxateur

Expertise: Gecertificeerd taxateur in gouden en zilveren werken alsmede klokken, horloges en munten.

Favoriete stijl: Antieke en moderne sieraden.

Korte biografie: Ik doorliep de Kunstacademie in Arnhem en volgde daarna aan de vakschool Schoonhoven de opleiding 'Goud en Zilver'. Daarna ben ik gestart met mijn juweliersbedrijf in Velp aan de Emmastraat. Momenteel woon ik in Groenekan, vlakbij Utrecht, en richt ik me volledig op taxaties.

Arne Bonsaksen

Promotional content

Bedrijfsnaam: Vendu Rotterdam, www.vendurotterdam.nl

Expertise: Gecertificeerd registertaxateur kunst en antiek, voorliefde voor de schilderkunst

Mooiste object: stillevens van Adriaen Coorte (ca. 1660- ca. 1723)

Favoriete stijl(periode): 19e eeuw/Romantiek

Korte biografie: Rechten gestudeerd. Na het afronden hiervan kort in de bankwereld gewerkt. Daarna circa 10 jaar gewerkt bij Veilinggebouw de Zwaan in Amsterdam en nu al weer ruim tien jaar bij Vendu Notarishuis/Vendu Rotterdam als taxateur, veilingmeester en directeur.