Sport

Nieuwe directeur waarschuwt: Vitesse kan seizoen mogelijk niet afmaken

Edwin Reijntjes moet de proflicentie voor Vitesse veiligstellen.
Edwin Reijntjes moet de proflicentie voor Vitesse veiligstellen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De proflicentie van Vitesse staat op losse schroeven en is ernstig in gevaar. Dat zegt interim-directeur Edwin Reijntjes tijdens zijn eerste werkdag bij de Arnhemse club. Reijntjes is geschrokken van wat hij bij Vitesse heeft aangetroffen. "Het is echt vijf voor twaalf. We moeten eigenlijk helemaal opnieuw beginnen bij Vitesse."
De nieuwe algemeen directeur, hij zit er minimaal voor drie maanden, moet Vitesse redden van de ondergang. Reijntjes heeft de monsterklus aangenomen samen met voormalig Vitesse-directeur Paul van der Kraan, die veel ervaring heeft met clubs die in grote nood verkeren. Van der Kraan is aangesteld als adviseur en benaderde Reijntjes.
"We zijn begonnen aan een missie en daar geloof ik in. Anders had ik dit ook niet opgepakt", zegt de man die ook ADO Den Haag door een turbulente storm moest loodsen. De belangrijkste taak voor Reijntjes in Arnhem is vooralsnog het overeind houden van de proflicentie.

'De proflicentie is in gevaar'

"Of die in gevaar is? Daar kan ik keihard ja op zeggen. Vitesse heeft niet voldaan aan de voorwaarden van de licentiecommissie. Er is hier zoveel gebeurd. Maar of het nu terecht is of niet wat de commissie over Vitesse heeft gezegd: mijn enige taak is dat er weer vertrouwen komt bij de KNVB. Dat we weer in gesprek komen."
Om nieuw perspectief te krijgen, schrijft Vitesse een uitgebreid plan. Dat dit pas nu gebeurt, onder aanvoering van de nieuwe beleidsbepalers, is veelzeggend voor de vorige directie onder leiding van Peter Rovers die onder grote druk sneuvelde. Reijntjes wil daar niet op reageren en zegt zich op 'heel veel complexe dossiers' te richten die op zijn bureau liggen.

'Het gaat om vertrouwen'

"Het plan gaat al heel snel richting de licentiecommissie en daarin moeten we laten zien dat we op de goede weg zijn. Dat we stappen kunnen zetten waarvan de KNVB zegt: hier kunnen we mee verder. Ik heb daar een goed gevoel over. Het gaat vooral om vertrouwen", benadrukt Reijntjes.
De toekomst van één van de oudste clubs van Nederland staat al maanden serieus op het spel. Reijntjes is de eerste bestuurder die dat nu ook publiekelijk toegeeft.

Begroting wordt gehalveerd

"We moeten realistisch zijn en eigenlijk is de conclusie dat we opnieuw moeten beginnen. In ons scenario gaan we uit van de eerste divisie. Dan kan het in de eredivisie alleen maar meevallen."
Vitesse werkt nu nog met een begroting van ongeveer 24 miljoen euro. Maar daar gaat verandering in komen. "De begroting gaat sowieso gehalveerd worden", spreekt Reijntjes klare taal. "En ja, je moet eerlijk vaststellen dat degradatie reëel is. We gaan er niet vanuit, maar je moet werken met verschillende scenario's."

Waar komt Parry's geld vandaan?

Reijntjes heeft inmiddels ook een afspraak gemaakt met de Amerikaan Coley Parry, die onlangs een overname zag afketsen bij de licentiecommissie. "Dat is onder meer ook waar die voorwaarden over gaan. Het eigenaarschap, maar ook waar het geld nou vandaan komt. De licentiecommissie wil dat weten. Er speelt zo veel, maar ik kan en wil niet in details treden nu."
De situatie bij Vitesse is momenteel zo nijpend dat ook het uitspelen van de competitie gevaar loopt, zegt de nieuwe bestuurder. "Als wij niet voldoen aan wat de licentiecommissie van ons verwacht, dreigt ook dat scenario voor Vitesse", waarschuwt hij.

Gevolgen voor personeel

Van der Kraan en Reijntjes zullen de komende weken keihard saneren bij Vitesse. Dinsdag werd het personeel uitgebreid toegesproken. Reijntjes draaide er niet omheen en doet dat nu tijdens zijn eerste interview ook niet. "Dit zal gevolgen hebben. Niet iedereen kan mee. Daar ben ik naar de medewerkers ook heel eerlijk in geweest. Als je iets ander wil, zeg het me en dan nemen we afscheid van elkaar."
Directeur Vitesse over proflicentie.