Sport

GelreDome vrijwel onneembare vesting voor NEC

Gabor Babos rookt een sigaar na de enige zege van NEC in GelreDome
Gabor Babos rookt een sigaar na de enige zege van NEC in GelreDome © Broer van den Boom
ARNHEM - NEC is gezien de stand op de ranglijst zwaar favoriet voor de Gelderse derby van zondag uit tegen Vitesse. Maar winnen in GelreDome is een zeldzaamheid voor de Nijmegenaren. Dat lukte in de historie slechts één keer.
22 januari 2012, die datum kent iedere NEC-fan nog. Toen won hun ploeg voor de enige keer in GelreDome. Een kwartier voor tijd maakte Leroy George de 0-1 en daarna hield NEC stand. Een bevrijdende zege na veertien jaar louter nederlagen en gelijke spelen in GelreDome.
Een jonge Bram Nuytinck viert de zege in GelreDome
Een jonge Bram Nuytinck viert de zege in GelreDome © Broer van den Boom
De eerste Vitesse-NEC in het toen net nieuwe stadion was in 1998. Het werd 2-1 voor de thuisploeg en daarmee werd een trend gezet. Het seizoen daarop won Vitesse met 1-0 en in het seizoen 1999/2000 werd het zelfs 5-1 met drie doelpunten van Pierre van Hooijdonk.

Late gelijkmakers

De eerste keer dat NEC met een punt wegkwam uit GelreDome was in 2001. NEC kwam zelfs met 2-1 voor door treffers van Georgi Hristov en Jack de Gier, die heel provocerend juichte na zijn treffer. Maar Gert Claessens redde in de slotfase een punt voor Vitesse. De jaren daarna speelde NEC wel vaker gelijk en in 2006 leek de eerste overwinning eraan te komen, maar Remco van der Schaaf voorkwam dat met een doelpunt vlak voor tijd.

Drie keer rood

Na weer wat jaren met thuiszeges en gelijke spelen kwam dus de 0-1 in 2012. Maar het bleef de enige keer voor NEC. In het seizoen 2012/13 werd het 4-1 met drie rode kaarten aan Nijmeegse zijde. Een seizoen later eindigde het in 1-1. In 2016 won Vitesse met 1-0 en een jaar later met 2-1, met twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel.
Ricky van Wolfswinkel velde NEC in 2017
Ricky van Wolfswinkel velde NEC in 2017 © Broer van den Boom
Na de promotie van NEC was er voor het eerst weer een derby in GelreDome in 2022. NEC ging er met hoge verwachtingen in, maar verloor met 4-1. En afgelopen seizoen gingen de Nijmegenaren als favoriet naar Arnhem, maar een vroege rode kaart voor Oussama Tannane doorkruiste de ambities. En uiteindelijk moesten beide ploegen genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel.
Oussama Tannane (rechts) gaat door het lint en krijgt rood
Oussama Tannane (rechts) gaat door het lint en krijgt rood © Broer van den Boom
Dit seizoen draait het bij NEC heel goed. De Nijmegenaren doen mee om de vijfde plaats en staan in de bekerfinale. Vitesse verkeert in acuut degradatiegevaar en de club wordt zelfs bedreigd in het voortbestaan. Sportief gezien alle reden om NEC opnieuw te zien als favoriet. Maar dat konden ze in het verleden nooit waarmaken in GelreDome.

Acht jaar wachten

Sowieso is het al acht jaar wachten voor roodgroenzwart op een zege in de derby. Op 3 april 2016 lukte het voor het laatst in de eigen Goffert. Het werd toen 2-1. Daarna werd de derby nog zeven keer gespeeld. Vijf keer met Arnhemse winst en twee keer een gelijkspel. Mogelijk is het zondag voorlopig de laatste kans voor NEC om van de aartsrivaal te winnen, want Vitesse verkeert in serieus degradatiegevaar.