Sport

Jasper Cillessen blijft hopen op Oranje: 'De wonderen zijn de wereld niet uit'

Jasper Cillessen ziet zijn vorm groeien: 'Maar ik ben er nog niet'
Jasper Cillessen ziet zijn vorm groeien: 'Maar ik ben er nog niet' © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Stap voor stap groeit hij weer naar zijn oude hoge niveau. Na moeilijke tijden waarin keeper Jasper Cillessen door een diep dal kroop, zit de Groesbeker nu al een tijdje goed in zijn vel. Het lonken naar het Nederlands elftal blijft. "Ik ben beschikbaar als ze me nodig hebben. Dat weten ze bij de KNVB."
De doelman van NEC heeft natuurlijk een grote staat van dienst. Hij stond onder de lat bij Ajax, FC Barcelona en Valencia, speelde in de Champions League en tikte 69 interlands aan voor Oranje. Of daar nog nieuwe caps bijkomen, is de vraag.
Cillessen weet echter dat hij de kwaliteiten heeft om terug te keren. "Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld", zegt hij een dag voor de topper tegen PSV. "En de wonderen zijn de wereld nog niet uit."

'Eerste doelman van Oranje'

Het is een diep gekoesterde wens van de geboren Nijmegenaar om sterker terug te komen dan ooit. Rondom de keeper werd vorig jaar een hetze gecreëerd door onder meer voormalig ploeggenoot Rafael van der Vaart die hem een 'naar mannetje' noemde. Tegelijkertijd riep Van der Vaart begin deze maand dat hij Cillessen momenteel wel als eerste doelman van Oranje ziet.

Vrije dagen in de zon

Cillessen is dan ook bezig aan een goed seizoen bij NEC. Zijn prestaties worden weer constanter. En dus neemt ook het zelfvertrouwen met de week toe. Heel stiekem zal de ervaren keeper gehoopt hebben op een uitnodiging voor de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland, maar die kwam er niet. Cillessen pakte het vliegtuig en genoot van een aantal vrije dagen in zonnig Valencia.
"Ik heb onlangs contact gehad met keeperstrainer Patrick Lodewijks", vertelt Cillessen. "Er is contact met de KNVB. Ik weet hoe de situatie ervoor staat. Dat het niet meer zo vanzelfsprekend is. Maar er zijn wel gekkere dingen gebeurd."

'Ik ben blij voor Flekken en Verbruggen'

Cillessen heeft in elk geval nog Mark Flekken en Bart Verbruggen voor zich. "Met allebei heb ik een goede band. En ik ben ook blij voor ze. Ik ken de situatie. Er zijn nu anderen in beeld en daarmee heb ik vrede."
"Ik hoop dat we Europees kampioen worden komende zomer. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn eigen niveau haal. En als ze me dan nodig hebben, ben ik beschikbaar. Dat hebben we ook besproken en dat weten ze dus."

'Ook Stekelenburg keerde op latere leeftijd terug'

Hij zal hoop blijven houden op een rentree in Oranje. Het is één van zijn doelen om de komende jaren toch nog weer actief te zijn op een EK of WK. Cillessen, nu 34, wijst op keepers die nog wat ouder zijn dan hij. "Ik gooi de deur niet dicht. Kijk naar Pasveer en ook Maarten Stekelenburg is op latere leeftijd nog teruggekomen."
Jasper Cillessen deelt op goede vrijdag handtekeningen uit
Jasper Cillessen deelt op goede vrijdag handtekeningen uit © Omroep Gelderland
Ondertussen blijft de focus volledig gericht op NEC. De Nijmeegse trots sorteert voor op een topseizoen. Op 21 april kan de KNVB beker worden gewonnen en ook voor Europees voetbal in de eredivisie is NEC nog volop in de race. Vanmiddag (16.30 uur) wacht de topper tegen het PSV van Peter Bosz.

'Kers op de taart'

"We hebben nog niets", waarschuwt de ervaren sluitpost direct. "Bij vlagen spelen we fantastisch voetbal, maar tegen FC Utrecht waren we niet van ons niveau. De beker winnen kan wel de kers op de taart worden van een topseizoen. En anders hebben we de competitie nog om Europees voetbal te halen."
Cillessen staat er na de training ontspannen bij in het lentezonnetje en deelt nog wat handtekeningen uit. Hij is opgeladen voor het beslissende deel van het seizoen waarin de prijzen worden verdeeld.
"Ik begin steeds meer naar mijn oude niveau te groeien. Die vervelende periode heb ik afgesloten. Het is duidelijk dat ik van ver moest komen en ik ben er nog niet. Maar ik wist dat het er nog in zat. Nu moet het lichaam ook blijven meewerken want ik ben ook geen 18 meer."

Nieuw huis in Groesbeek

In Groesbeek heeft hij onlangs een prachtig huis op zijn naam geschreven. "Er stonden wat verschillende verhalen op sites die niet klopten. Dat ik er eentje liet bouwen en dat dat in Milsbeek zou zijn. Nee hoor, in Groesbeek heb ik op een mooie plek een huis gekocht dat er al een tijdje staat. In die plaats ben ik happy. Ik ga daar niet meer weg."
Vanmiddag stuit NEC in de eigen Goffert op PSV. "Zaak is dat we niet naïef zijn en er hard afgaan. Je moet dinsdag alweer naar Fortuna Sittard en dan is de derby in Arnhem. Je wil daar met een goed gevoel naartoe."