Sport

Unicum voor Superboer Schenk op volle Vijverberg: 'Ons voetbal moet veel beter'

Xandro Schenk doet wat hij nooit eerder deed, de winnende goal maken
Xandro Schenk doet wat hij nooit eerder deed, de winnende goal maken © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Xandro Schenk zorgde gisteravond op een bijna uitverkochte Vijverberg in Doetinchem voor euforie en ontlading. Publiek en spelers van De Graafschap snakten naar een overwinning en uiteindelijk kwam die er ook tegen Jong AZ. De play-offs zijn nu zo goed als zeker en daarmee blijft de kans op promotie levend. Maar aan de bal is nog veel verbetering nodig.
Met hangen en wurgen sleepte een ploeterend De Graafschap de drie punten over de streep. De winnende goal viel in de laatste minuut van de extra tijd. Een afgemeten trap van Tristan van Gilst belandde in een vol strafschopgebied op het hoofd van verdediger Schenk die kiezelhard raak kopte voor een bomvolle Spinnekop.
"Bij iedereen was de ontlading enorm", geniet Schenk nog na. "Je voelde de opluchting, ook bij ons natuurlijk. Een gelijkspel had een eerlijker beeld gegeven van deze wedstrijd. In de tweede helft waren zij zelfs de bovenliggende partij. We hebben wel het geluk aan onze zijde gehad."
Daarmee sprak Schenk realistische woorden en sloeg hij de spijker op de kop. De ervaren centrumverdediger uit Almere straalde desalniettemin. "Dit is mij ook nog niet eerder overkomen. De winnende goal maken op het laatste moment. Dat hoop ik nog eens mee te maken."
Schenk kopt de winnende goal tegen de touwen
Schenk kopt de winnende goal tegen de touwen © Omroep Gelderland

Onbevangenheid

Van goed voetbal was nauwelijks sprake. "En dat duurt nu al een tijdje. Ik ben het er helemaal mee eens dat het beter moet. Voor de winterstop was er meer onbevangenheid. Hoe het verval komt? Ik kan het niet duiden. We hebben genoeg spelers met kwaliteit aan de bal. Daar kan het niet aan liggen."

Alles gespeeld

De 30-jarige Schenk is zelf bezig aan een seizoen dat het best omschreven kan worden als solide. Hij staat zijn mannetje en is voor trainer Jan Vreman onbetwist een zekerheidje. Het hele seizoen, inclusief de beker, miste de voormalig speler van onder meer Go Ahead Eagles en FC Twente nog geen minuut. Geen enkele speler in de selectie kan hem dat nazeggen.
Met een aflopend contract geeft Schenk dat een sterke positie. "Het is niet zeker dat ik hier blijf. Ik sta overal voor open. Nee, ik heb nog niets gehoord van de club. Voor 1 mei moet er wel meer duidelijkheid komen over mijn contract."
"Iedereen wil natuurlijk op het hoogste niveau spelen. Maar het is ook niet zo dat ik niet opnieuw in de eerste divisie wil spelen. Of ik waardering voel? Als je speelt is die er."

Liedje zingen

Na de zwaarbevochten zege werd Schenk door de supporters op de Spinnekop naar voren geschreeuwd. Hij moest bij het doel, op twee meter afstand van de uitzinnige supporters, een liedje zingen. "Ik heb Lion Kaak er maar even bij gehaald. Die moest me even helpen met de tekst", lacht de matchwinner die De Graafschap vrijdagavond heel dicht bij de play-offs om promotie bracht.