Sport

Veiligheid in het geding: geen uitsupporters welkom bij Vitesse - NEC

NEC mag geen supporters meenemen naar Vitesse.
NEC mag geen supporters meenemen naar Vitesse. © ANP
ARNHEM - Bij de wedstrijd Vitesse - NEC, op 7 april, zijn uitsupporters niet welkom. De Arnhemse club kan de veiligheid van de bezoekers niet garanderen en waarschuwt voor verdere restricties als zich nieuwe incidenten voordoen.
Het zou de eerste derby zijn waarbij weer NEC-supporters in stadion GelreDome zouden zitten. De afgelopen jaren stond de Gelderse derby onder strenge inperking, sinds er in 2021 meerdere gewonden vielen bij heftige supportersrellen.
Het uitvak was al uitverkocht: 800 uitsupporters hadden een kaartje, het maximale aantal voor een risicowedstrijd. Vitesse mocht wel uitsupporters meenemen tijdens de vorige ontmoeting in Nijmegen.

Gemeente: 'Ligt niet aan ons'

Een woordvoerder van de gemeente Arnhem laat weten dat het niet toelaten van NEC-supporters niets te maken heeft met de terreurdreiging en de massale politie-inzet vanwege recente incidenten rondom een koranverbranding. "De veiligheid buiten het stadion is het probleem niet, de burgemeester kon de beveiliging daar gewoon op orde krijgen", luidt een reactie.

Vitesse in zwaar weer

Meerdere betrokkenen bevestigen dat het noodweer waarin Vitesse verkeert de aanleiding is voor het weigeren van uitsupporters. De club staat onder druk: er zijn grote financiële zorgen en Vitesse staat op de rand van degradatie.
"Hoewel iedereen niets liever wil dan een sfeervolle derby, ontstonden er zorgen over de veiligheid. Dat heeft alles te maken met de huidige situatie bij Vitesse. Deze zorgen zijn met alle betrokken partners gedeeld en uitvoerig besproken", staat in een persbericht dat Vitesse deelt.

Meer restricties bij nieuwe incidenten

De verkoop van kaarten voor de thuisvakken is per direct gestopt, 'om te voorkomen dat tickets in verkeerde handen terecht komen.' Seizoenskaarthouders en supporters die al een ticket hebben gekocht, worden wel toegelaten.
De club voegt toe dat er mogelijk verdere restricties volgen wanneer zich tijdens volgende wedstrijden nieuwe incidenten voordoen. "We roepen iedereen dan ook op om op een positieve manier achter de ploeg te gaan staan, zoals dat dit seizoen veelvuldig gebeurd is."

Supporters: 'Heel NEC moet thuisblijven'

De supportersvereniging van NEC laat weten 'boos en teleurgesteld' te zijn. Bovendien doen ze de oproep aan het eerste elftal om óók niet naar Arnhem af te reizen: "Als onze supporters in het stadion een doelwit kunnen zijn, dan zijn de spelers het helemaal." Daarbij verwijzen de supporters naar de wedstrijd Vitesse - Feyenoord, waarbij toeschouwers het veld betraden.
Daarnaast noemt de supportersvereniging het besluit 'pure competitievervalsing' en dringen ze aan op een overleg tussen NEC en de KNVB.
NEC-directeur Wilco van Schaik vindt het krom dat NEC als bezoekende club de dupe is van 'verwachte wanordelijkheden van de Vitesse-supporters'. Daarmee is volgens Van Schaik een ondergrens bereikt. Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van zijn selectie: "Het moet honderd procent veilig zijn, anders hoeven we niet eens aan de wedstrijd te beginnen"