Sport

Oud-speler De Graafschap sluit carrière af met marathon voor goed doel

Toine van Huizen.
Toine van Huizen. © Blood In Blood Out
DOETINCHEM - Voormalig De Graafschap-verdediger Toine van Huizen heeft met pijn in het hart zijn voetbalschoenen na 299 wedstrijden in het betaalde voetbal aan de wilgen gehangen. Als ‘laatste wedstrijd’ loopt de 34-jarige Noord-Hollander volgende maand de marathon van Wenen, om geld op te halen voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).
“Ik hoopte dat er nog een club voorbij zou komen”, zegt de 34-jarige Van Huizen, die na zijn vertrek bij FC Dordrecht afgelopen zomer geen nieuwe werkgever vond, tegen mediapartner REGIO8.
“In het begin leek het erop dat het nog ging gebeuren, maar uiteindelijk zag het er iets somberder uit.” Na 299 wedstrijden voor Telstar, Sparta, De Graafschap en FC Dordrecht hakte Van Huizen daarom de knoop voor zichzelf door: “Zo dicht bij die driehonderd. Toen kwam het idee om een marathon te gaan lopen. Die van Wenen is op 21 april, ik heb altijd met rugnummer 21 gespeeld, dus het had zo moeten zijn.”

Mooiste jaren bij De Graafschap

Van Huizen speelde twee seizoenen voor De Graafschap. Naar eigen zeggen zijn mooiste jaren als voetballer, maar ook jaren die een diep litteken hebben achtergelaten. “Voor mijn carrière was het heel belangrijk om promotie halen, om het grote doel van de eredivisie te behalen”, zegt de verdediger die zowel in 2020 (coronaseizoen, red.) als 2021 nét naast promotie greep met de Doetinchemmers. “Het is echt ongelofelijk bizar dat het ons in die twee jaar niet is gelukt. Dat 'oude koeien uit de sloot halen' doet wel pijn.”
Met name dat laatste seizoen, waarin op de laatste speeldag van de reguliere competitie een overwinning op Helmond Sport genoeg was voor promotie, raakt de verdediger. “Die flitsen zie ik nog weleens voorbij komen”, zegt Van Huizen, die door een schorsing vanaf de tribune zag hoe het ondanks een kansenregen niet lukte om één doelpunt te forceren. “Dat was krankzinnig. Het vervelende was dat ik mijn contract bij De Graafschap had laten verlengen onder voorbehoud van promotie. Dus de belangen waren groot.”

Marathon voor KiKa

Eredivisievoetbal is er voor Van Huizen nooit van gekomen. De driehonderdste wedstrijd volgt wel. Niet op het veld, maar op de straten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa. “Ik heb zelf een pagina waar ze een donatie kunnen plaatsen”, vertelt de voormalig verdediger, die inmiddels al ruim 6000 euro heeft binnengehaald. “Het is in ieder geval leuk om de inspanning vanuit de De Graafschap-kant te zien. Dat typeert de club ook wel, dat ze hier vol gas aan mee willen werken. Heel mooi om te zien.”
Van Huizen roept de supporters van De Graafschap op om zoveel mogelijk aandacht aan zijn actie te besteden, zodat hij zoveel mogelijk donaties kan ophalen. "Ik zal vrijdag ook aanwezig zijn, ik hoop jullie dan ook te zien", verwijst hij naar de thuiswedstrijd tegen Jong AZ.

‘Seuntjens schiet ze naar de eredivisie’

De verrichtingen van zijn oude club in de Achterhoek volgt Van Huizen ook nog altijd. Met een gat van inmiddels negen punten naar de directe promotieplekken, richt hij zijn hoop voor De Graafschap op de nacompetitie.
“Het zou mooi zijn als ze via de play-offs iets kunnen waarmaken”, zegt de Noord-Hollander. “Het zou fantastisch zijn als de Seun of God (Ralf Seuntjens, red.) De Graafschap naar de eredivisie kan schieten. Eigenlijk hoop ik daar stiekem een beetje op, ook als revanche voor 2021. Dat zou wel heel mooi zijn, het is de club ook gegund.”