liveblog | 27 maart

De Graafschap met Mahi en Önal • meer buskaarten voor NEC

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. De Graafschap is bijna zeker van de play-offs. Vrijdag ontvangt de club uit Doetinchem Jong AZ. En de NEC-brailleshirts brachten een mooi bedrag op voor het goede doel.
Laatst bijgewerkt: 27 maart, 16:54 uur
16:54

Vreman kiest voor Mahi en Önal

De Graafschap kan de tweede plek uit zijn hoofd zetten na nederlagen tegen Jong Ajax en FC Groningen. De play-offs zijn wel zo goed als zeker. "Maar je weet niet wat er bovenin nog gebeurt, alleen kijken we momenteel niet meer naar die plek", zegt trainer Jan Vreman. De Graafschap verloor zijn laatste twee duels. "Ik heb in die wedstrijden slechte dingen gezien, maar ook veel goede. Alleen win je ze niet. We zijn er nog niet helemaal, want onder ons zullen ze ook nog punten pakken."
Jan Vreman is met De Graafschap dichtbij de play-offs
Jan Vreman is met De Graafschap dichtbij de play-offs © Omroep Gelderland
De Graafschap ontvangt vrijdag Jong AZ. Vreman kiest voor Mimoun Mahi en ook weer voor Basar Onal in de basis. De vleugelspits met Turkse roots is terug na een blessure. "Hij heeft dit seizoen vaak laten zien veel waarde te hebben voor het elftal", aldus Vreman. De terugkeer van Önal gaat ten koste van Tristan van Gilst. Rio Hillen keert na een blessure ook terug. Hij begint op de bank, zo bevestigt Vreman.
16:52

Bol loopt FBK Games

Atlete Femke Bol neemt op 7 juli deel aan de FBK Games in Hengelo. Het is voor de 24-jarige wereldkampioene indoor de laatste wedstrijd in Nederland voor de start van de Olympische Spelen op 26 juli.
"Ik ben ontzettend blij dat ik kort voor de Olympische Spelen nog een wedstrijd mag lopen voor eigen publiek, in Hengelo", zegt de Arnhemse atlete in een persbericht van de organisatie. "Een wedstrijd in Nederland geeft mij altijd extra motivatie en energie. Hopelijk zit het stadion helemaal vol!"
Bol loopt deze zomer in het Fanny Blankers-Koenstadion de 400 meter. Vorig jaar won ze de afstand in 50,11. Daarmee liep ze harder dan ooit op de FBK Games. Ze veroverde begin maart ook de wereldtitel indoor op de 400 meter in een nieuw wereldrecord van 49,17. Met de estafetteploeg won ze in Glasgow ook goud op de 4x400 meter.
Femke Bol in actie
Femke Bol in actie © ANP
14:00

Orion op scherp voor finale

Niet alleen NEC speelt binnenkort een bekerfinale, maar ook Orion heeft het zo ver gebracht. Maandag staan de volleyballers uit Doetinchem in De Maaspoort in Den Bosch tegenover Numidia uit Maasbracht.
Trainer Dirk Sparidans wil geen favorietenrol claimen, ondanks het uitstekende seizoen dat zijn ploeg tot dusverre draait. "Het is niet zo makkelijk om in de top zomaar prijs na prijs te winnen. Het niveau is er, maar in de top kan iedereen van iedereen winnen. We hebben dit jaar van alle ploegen uit de top vier ook al een keer verloren. Dit is een unieke wedstrijd, waarin van alles kan gebeuren."
Orion-trainer Dirk Sparidans
Orion-trainer Dirk Sparidans © Omroep Gelderland
De laatste hoofdprijs van Orion dateert al uit 2019. al was de club sindsdien nog vaak dichtbij. "De historie leert ons niet dat we zoveel prijzen binnen slepen. We willen die cirkel graag doorbreken. Ik kijk er ontzettend naar uit. De bekerfinale begint echt wel een beetje te groeien in Nederland Twee jaar geleden speelden we nog in de Van der Knaap-hal in Ede, dat vond ik niet echt de uitstraling hebben die de finale verdient. Maar nu gaat het goed met de kaartverkoop in Den Bosch en wordt het de mooiste wedstrijd van het jaar. Dat is iets unieks."
Kijk naar een reportage van REGIO8:
11:20

Extra buskaarten voor NEC-supporters

Veel supporters van NEC wilden graag met de bus naar de bekerfinale tegen Feyenoord op 21 april. Maar bij de kaartverkoop kregen een aantal van hem alleen kaarten om er met de auto heen te gaan. NEC heeft nu extra bussen weten te regelen, waardoor supporters indien gewenst hun autokaarten kunnen omzetten naar buskaarten.
Supporters van NEC
Supporters van NEC © Omroep Gelderland
In totaal heeft de Nijmeegse club 17.400 kaarten gekregen voor de finale. Tegenstander Feyenoord krijgt er evenveel en de rest van de kaarten worden verdeeld door de KNVB.
11:15

'Van de Kuit trekt zich terug uit gesprekken met Vitesse'

Na een eerste ontmoeting tussen Paul van der Kraan als adviseur van Vitesse met een vertegenwoordiger van Nedstede, het bedrijf van stadioneigenaar Michael van de Kuit, die geïnteresseerd is om de club over te nemen, heeft Van de Kuit besloten zich terug te trekken uit de gesprekken. Daarvan is Vitesse schriftelijk op de hoogte gesteld, meldt De Telegraaf.
Dit betekent niet dat Nedstede niet meer geïnteresseerd is om de club over te nemen, maar Van de Kuit geeft aan hierover niet meer met de huidige leiding in gesprek te willen. "We hadden verwacht dat we serieus genomen zouden worden als overnamekandidaat en een boekenonderzoek zouden kunnen starten, omdat de tijd dringt om de club op de been te houden", aldus Van de Kuit.
"Maar we kregen te horen dat er veel kandidaten zijn, uit binnen- en buitenland, om de club over te nemen en dat we binnenkort een vragenlijstje zouden krijgen, waarmee we onszelf konden presenteren. Op deze manier gaan wij het niet doen. Dit vinden we geen serieuze manier om dit aan te pakken en niet passend bij de situatie waarin de club verkeert. We vinden de houding van de nieuwe bestuurder zorgwekkend."
Michael van de Kuit is met zijn bedrijf Nedstede eigenaar van stadion Gelredome.
Michael van de Kuit is met zijn bedrijf Nedstede eigenaar van stadion Gelredome. © ANP / beeldbewerking Omroep Gelderland
11:10

Goede opbrengst NEC-brailleshirts

De veiling van tien wedstrijdshirts, met de namen van de spelers achterop in braille, heeft bijna 2500 euro opgebracht.
De hoogste biedingen varieerden van 200 tot 375 euro. Het shirt van Philippe Sandler, met rugnummer 3, ontving met 375 euro het hoogste bod.
De opbrengst van de actie is voor Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Koninklijke Visio gaat het geld gebruiken voor sport- en spelmateriaal voor slechtziende en blinde leerlingen.
Een aantal van de geveilde wedstrijdshirts.
Een aantal van de geveilde wedstrijdshirts. © Koninklijke Visio