Sport

Marieke (60) gaat dankzij donateurs naar het EK gewichtheffen

Marieke in voorbereiding op haar EK samen met personal trainer Rens Vos
Marieke in voorbereiding op haar EK samen met personal trainer Rens Vos © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Schitteren op het EK gewichtheffen in Noorwegen: daar droomt Marieke Nooij (60) van sinds ze zich vorige maand kroonde tot Nederlands kampioen in haar leeftijdsklasse. Dankzij een geslaagde crowdfundingsactie wordt die droom nu werkelijkheid.
“Ik kan het nog steeds niet geloven”, straalt Marieke tijdens haar trainingssessie bij Crossfit Nijmegen. “Dat ik me voor het EK plaatste, kwam al als een verrassing. Omdat ik het geld niet had om te gaan, had ik het eigenlijk al uit mijn hoofd gezet. Onvoorstelbaar dat er zo veel lieve mensen zijn die geld hebben gedoneerd voor mijn reis.”
Wie wil er nu geld geven aan mij?
Twee weken geleden zette haar trainingsmaatje Lenneke een crowdfundingsactie voor Marieke op. Ze was er eigenlijk sceptisch over. “Dat wordt niets, dacht ik nog. Want: wie wil er nu geld geven aan mij? Die mensen kennen mij helemaal niet.” Maar inmiddels staat de teller al op ruim 2.100 euro.
Het streefbedrag van 3.000 euro is daarmee nog niet gehaald, maar Marieke durft zich met het opgehaalde bedrag wel alvast in te schrijven voor het EK in juni. “Voor 1 april moest dat gebeuren. Ik heb het net gedaan. Dit maakt me zó ontzettend blij! Iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, ontzettend bedankt.”

Trainen, trainen, trainen

Bij Crossfit Nijmegen traint Marieke nu meerdere keren per week om haar donateurs op 16 juni te laten zien wat ze kan. “Mijn personal trainer Rens Vos is daarbij belangrijk. Dankzij hem verbetert mijn techniek, waardoor ik straks weer meer gewicht omhoog kan tillen.”
Waar dit alles toe gaat leiden op het EK? “Een goede prestatie zet ik sowieso neer. Of ik een medaille haal? Daar hoop ik zeker op. Na 1 april durf ik daar meer over te zeggen. Dan is bekend wie zich allemaal hebben ingeschreven.”
Voor iedereen die op de bank zit en twijfelt om te gaan sporten, heeft Marieke een duidelijk advies. “Gewoon doen. Zelf was ik 50 toen ik voor het eerst aan deze sport begon. Of je nu op een EK staat of niet, sporten zorgt ervoor dat je sterker wordt: zowel fysiek als mentaal. Ik kan het iedereen aanraden.”

Trekken en stoten

Bij gewichtheffen draait het om trekken en stoten. Bij het trekken hoopt Marieke tussen de 38 en 40 kilo omhoog te krijgen, bij het stoten tussen de 46 en 48 kilo.
Benieuwd hoe dat trekken en stoten precies in zijn werk gaat? Dat legt Marieke in onderstaande video uit.
Marieke (60) gaat naar het EK gewichtheffen