liveblog | 23 maart

Bouwman wint Coppi e Bartali • Futselaar toch naar Rotterdam

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Koen Bouwman uit Ulft heeft de rittenkoers Coppi e Bartali op zijn naam geschreven. En Natuurmonumenten stapt naar de rechter vanwege het NK wielrennen.
Laatst bijgewerkt: 23 maart, 18:29 uur
18:29

Futselaar toch naar Rotterdam

Frank Futselaar zal toch meedoen aan de marathon van Rotterdam. Dat wilde hij al heel graag, maar de organisatie van de marathon 'hield dat tegen', zei de hardloper uit Arnhem eerder. Volgens hem omdat deelname gebeurde op basis van uitnodiging en niet op basis van inschrijving.
Inmiddels is Futselaar toch zeker van deelname, zegt hij. "Het is fijn dat ik de situatie nu achter mij kan laten en vooruit kan kijken. De focus kan weer 100 procent op de sport en dat is waar het omgaat. Helemaal in de laatste fase van de voorbereiding", aldus de Arnhemmer.
Frank Futselaar.
Frank Futselaar. © Omroep Gelderland
16:44

Bouwman wint Coppi e Bartali

Wielrenner Koen Bouwman uit Ulft heeft de eindzege gegrepen in de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali. De 30-jarige wielrenner van Visma - Lease a Bike behield zijn leiderstrui in de afsluitende etappe met start en finish in Forlì. De ritoverwinning ging naar de Belg Jenno Berckmoes van Lotto Dstny, die daarmee zijn eerste profzege pakte.
Berckmoes won de sprint in Forlì voor de Brit Lukas Nerurkar en de Italiaan Davide de Pretto. Bouwman, die geen tijd of bonificatieseconden moest verliezen op met name de Ier Archie Ryan en de Italiaan Diego Ulissi, hield de leiding en pakte zo de eindzege. Berckmoes werd tweede in het klassement, Ryan derde.
Bouwman, die donderdag de derde etappe in Riccione won, is de eerste Nederlander die het klassement wint in de Italiaanse rittenkoers. De koers is vernoemd naar de legendarische Italiaanse wielrenners Fausto Coppi en Gino Bartali.
16:20

Een Deense zege in Ruurlo

Rasmus Søjberg Pedersen heeft de vierde etappe van de Olympia’s Tour gewonnen. Hij zat in een groep van ongeveer tien renners en kwam als eerste over de streep in Ruurlo. De Duitse Tim Torn Teutenberg blijft de leider in het klassement.
Zondag wordt de vijfde en laatste etappe van de oudste wielerkoers van Nederland gereden. Deze keer start én finisht de etappe in Gelderland. De renners gaan van start in Neede en eindigen de koers in Tiel.
14:40

Olympia's Tour door Gelderland

De oudste wielerwedstrijd van Nederland komt vandaag in Gelderland aan: de Olympia's Tour. De koers werd in 1909 voor het eerst georganiseerd. Toen was het een wedstrijd van drie etappes en zat er zelfs nog een rustdag bij. Ondertussen is die rustdag verdwenen en zijn er twee etappes aan toegevoegd.
De Olympia's Tour is inmiddels een wedstrijd voor talentvolle jonge renners die niet ouder zijn dan 23 jaar. De koers is gewonnen door inmiddels welbekende namen als Dylan van Baarle, Stef Clement en Thomas Dekker. Maar de laatste Gelderse winnaar was in 2002. Toen wist de Nijmeegse Mart Louwers het eindklassement te winnen.
Vandaag fietst de koers rond 15:10 uur Gelderland in via de Lochemseweg. Vervolgens rijden ze door Barchem naar de finishplaats in Ruurlo. De finish wordt tussen 15:00 en 15:30 verwacht.
Morgen staat de laatste etappe op het programma. Deze gaat dwars door Gelderland van Neede naar Tiel.
De oudste koers van Nederland rijdt vandaag Gelderland in.
De oudste koers van Nederland rijdt vandaag Gelderland in. © ANP
11:30

Natuurmonumenten naar de rechter om NK wielrennen

Natuurmonumenten stapt naar de rechter omdat de organisatie van het NK wielrennen niet aan al hun voorwaarden kan voldoen. Grootste hekelpunt is het publiek dat op de Posbank komt te staan. Dat wil Natuurmonumenten niet hebben, maar de organisatie en de betrokken gemeenten zeggen dat dit niet kunnen tegenhouden.
06:00

Bouwman kan eindzege pakken in Italië

Wielrenner Koen Bouwman kan deze zaterdag het eindklassement van de Italiaanse rittenkoers Coppi e Bartali winnen. Bouwman schreef donderdag de derde etappe op zijn naam en pakte toen ook direct de leiding in het klassement.
De 30-jarige renner van Visma - Lease a Bike gaat de laatste etappe van vandaag in met een kleine voorsprong.
Koen Bouwman houdt kleine voorsprong.
Koen Bouwman houdt kleine voorsprong. © ANP