Sport

Darttalent Gian van Veen gooit nog op zijn slaapkamer en wil WK winnen

Gian traint én slaapt op 15 vierkante meter
Gian traint én slaapt op 15 vierkante meter
POEDEROIJEN - Hij is pas 21 jaar, maar wordt nu al vergeleken met drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen. Van sterallures is echter geen sprake bij Gian van Veen uit Poederoijen, die sinds kort fulltime darter is. Trainen doet hij gewoon nog in zijn eigen slaapkamer bij zijn ouders thuis.
Een jaar geleden kenden nog maar weinig sportliefhebbers Gian van Veen. “Maar er is veel veranderd”, lacht Gian in zijn trainingsruimte en tevens slaapkamer van zo'n 15 vierkante meter. “Vooral op deze prijs ben ik trots”, vertelt hij terwijl hij een grote trofee met een enorme dartpijl erop pakt. “Deze kreeg ik van dartsbond PDC: de beste nieuwkomer van 2023. Heel mooi.”
Het uiteindelijke doel: wereldkampioen worden
In 2023 ging het inderdaad hard. Op het EK stuntte Gian door Michael van Gerwen te verslaan. Bij het WK tot 25 jaar was hij verliezend finalist. En de darter uit Poederoijen maakte ook nog eens zijn debuut op het grote WK. En na de successen van vorig jaar wil de huidige nummer 40 van de wereld meer.
“Aan het eind van dit jaar wil ik in de top 32 staan. Stiekem hoop ik al op de top 16. En het uiteindelijke doel is natuurlijk wereldkampioen worden.”

Eendagsvlieg of nieuwe Mighty Mike?

De term wereldkampioen is gevallen. Wat doen al die vergelijkingen met de grote Michael van Gerwen eigenlijk met Gian? “Natuurlijk geeft dat soms druk. Als het even wat minder gaat, zeggen mensen soms: zie je wel, hij is een eendagsvlieg.”
“Maar”, zo vervolgt hij, “ik vind het vooral een eer om met zo’n grote darter te worden vergeleken. Van kinds af aan keek ik al tegen Michael op. Of ik in zijn voetsporen kan treden? Laten we het hopen.”

Oud-profvoetballer als mental coach

Darten gaat om meer dan techniek alleen, beseft Gian. Hij laat zich dan ook mentaal begeleiden door voormalig voetbalprof Dirk Marcellis, die onder meer voor PSV en AZ speelde. “Hij helpt me bijvoorbeeld met het behouden van rust tijdens grote tv-toernooien. Dat is belangrijk, want er komt nogal wat op je af. Zijn tips in combinatie met alle ervaring die ik nu op doe op de grote toernooien zorgen ervoor dat ik een betere darter word.”
Daarbij helpt het ook dat Gian zich nu volledig op zijn sport kan richten. Van zijn parttime kantoorbaan bij Schiphol nam hij eind vorig jaar afscheid. “Toen ik nog werkte, trainde ik zo’n drie kwartier tot een uur per dag. Ook sloeg ik weleens een training over. Nu oefen ik elke dag en dan steeds zo’n drie uur. Als darter speel je veel en vaak lange toernooien. Dankzij de vele trainingsuren kunnen mijn arm en schouder dat steeds beter aan.”

Revanche

Zijn belangrijkste doelen voor dit jaar, naast een mooie ranking? “Vorig jaar verloor ik op het WK tot 25 jaar net van Luke Littler, de Engelsman die pal daarna meteen dé sensatie was op het grote WK (verliezend finalist, red.). Dat WK wil ik dit jaar wél winnen. Verder wil ik mezelf laten zien op de World Match Play, een prestigieus toernooi dat soms ook wel wordt gezien als het zomer-WK.”
En op het grote wereldkampioenschap in december? “Vorig jaar lag ik er meteen uit. Dat moet dit jaar beter. Ik hoop daar minimaal een paar ronden door te komen.”

De reportage met Gian bekijk je hier:
Gian dart op zijn slaapkamer