Sport

De Kleijn succesvol op de fiets, maar vader zag hem als voetballer

Arvid de Kleijn wint de tweede etappe van Parijs-Nice.
Arvid de Kleijn wint de tweede etappe van Parijs-Nice. © ANP
HERVELD - In de UAE Tour vallen zijn goede prestaties al op en niet veel later wint hij een etappe van Parijs-Nice. Het is zijn eerste winst op het WorldTour-niveau, het hoogste niveau in het wielrennen. Het succes lijkt uit het niets te komen, maar de 29-jarige Arvid de Kleijn is er al een hele tijd: "Op alle niveaus win ik tot nu toe."
"Mijn vader wilde liever dat ik het bij voetbal hield", vertelt de Hervelder. Met een sportleraar als vader is het geen verrassing dat familie De Kleijn een sportieve familie is. Voetbal staat op nummer een, turnen op nummer twee. "Hij vond het belangrijk dat we met veel sporten in aanraking kwamen. We gingen ook wel eens mountainbiken met het hele gezin."
Wielrennen staat nog niet op het sportprogramma, maar de interesse is er wel. Vooral in de Tour de France. "Maar ja, ik was goed in voetbal en dat vond mijn vader een beter idee." Dan maar de prestigieuze tour naspelen met neven en nichten op de mountainbike.

Zaterdag voetballen, zondag hardlopen

De weekenden van De Kleijn staan volledig in het teken van sport. Zaterdag een voetbalwedstrijd en zondag een hardloopwedstrijd. Op zijn 16e weet hij een van die hardloopwedstrijden te winnen. Het is een vriend van zijn vader, die zijn zoon liever bij voetbal ziet, die hem daarna een wielrenfiets geeft. "Hij zag mijn talent en dacht dat ik misschien nog wel beter zou zijn in fietsen."
"Zo is het begonnen", gaat De Kleijn verder. "Ik werd beter en beter en zelfs nu maak ik nog steeds stappen op latere leeftijd."

'Je kunt mij een laatbloeier noemen'

Op latere leeftijd, want De Kleijn is bijna 'oud' te noemen als je kijkt naar concurrenten als Olav Kooij. Waar De Kleijn een etappe won in Parijs-Nice, wist de 22-jarige Kooij er twee te winnen. "Je kunt mij wel echt een laatbloeier noemen", zegt de wielrenner dan ook. "En ook iemand die zijn kansen pas later heeft gekregen."
"Toen ik de leeftijd had van Kooij was ik echt nog niet zo goed als hij nu is, maar het was ook een totaal andere tijd", legt hij uit. De Hervelder wijdt het aan het verschil van toen en nu. "Ze hebben nu veel eerder toegang tot kennis over training en voeding die wij niet hadden. Het was normaal om prof te worden tussen je 22e en 25e en nu ben dan al 'heel oud'", denkt De Kleijn hardop.

Atypische route

De Kleijn stapte een jaar later dan die 'ouderwets normale' leeftijd de profwereld in. Drie jaar geleden begon hij aan zijn professionele wielercarrière, maar niet veel later volgde corona. "Ik heb wel een atypische route bewandeld denk ik."
Want ook in de wielerwereld staat de tijd tijdens corona stil. Er worden nauwelijks wedstrijden gereden en dus zijn er de kansen voor De Kleijn om zichzelf te laten zien minimaal. Toch krijgt hij een contract bij een kleine Amerikaanse ploeg. "Maar daar zit je helemaal onder de radar. Ze rijden geen wedstrijden als Parijs-Nice. In combinatie met corona ben je dan ineens drie jaar verder voordat je écht jezelf kunt laten zien."

'Die jongen uit Herveld'

Maar zodra het kan, lukt het wel. Want sinds 2023 rijdt hij voor het succesvolle Tudor, een ProContinentale ploeg. "We hebben veel vertrouwen in elkaar dus hebben we het contract nu ook verlengt tot 2026", vertelt De Kleijn. Door zichzelf goed in de kaart te rijden hoopt de ploeg wildcards te verdienen voor WorldTour-rondes als de Vuelta.
Dit seizoen rijden ze al wel mee in de Giro d'Italia. Of De Kleijn daaraan mee mag doen, blijft nog even spannend. "Ik ga er vanuit dat ik die niet rijd. Maar ze kunnen ook zeggen: 'Misschien is het toch handig als we die jongen uit Herveld een keer meenemen.'"

Vader is trots

Hij is geen voetballer geworden zoals zijn vader wilde, maar ondertussen is ook hij om. "Hij vond het toen wat minder, maar uiteindelijk is hij heel trots." Waar hij nu was geweest als hij wel naar zijn vader had geluisterd? "Dat is makkelijk: Vitesse."