Sport

Meijer en NEC komen snel met witte rook

Rogier Meijer
Rogier Meijer © Broer van den Boom
NIJMEGEN - Rogier Meijer heeft dit seizoen veel succes met NEC. De grote vraag is nog wel of de trainer volgend seizoen ook nog werkzaam is in Nijmegen.
Afgelopen week deed de 42-jarige Meijer twee verschillende uitspraken over zijn toekomst. "Ik ben er wel uit, ja", zei hij vrijdag. "Ik zal het met de club bespreken. Er is nu nog geen nieuws te melden. Dat zal binnen nu en twee weken wel zo zijn en dan breng ik het naar buiten."
Als Meijer er al uit is en het met de club gaat bespreken, lijkt dit te duiden op een nee van zijn kant. Meijer kan immers moeilijk met NEC gaan bespreken dat hij besloten heeft te blijven, want daar beslist de club toch ook over mee. Als de trainer van plan is zijn contract te verlengen en NEC wil na dit seizoen stoppen met de trainer, dan is het einde verhaal. Dus deze quote duidt erop dat Meijer al weet dat dit zijn laatste seizoen is.

Praten met NEC

Maar zondag, na de zege op SC Heerenveen, reageerde Meijer op de onrust die zijn teksten van vrijdag hadden veroorzaakt. "Ik heb ook dingen gehoord. Ik zal het in normaal Nederlands zeggen: ik praat op dit moment met de club. Het is mijn eerste prioriteit om met NEC te kijken of we met elkaar verder gaan. En op het moment dat daar duidelijkheid over is, kom ik naar buiten. Er is niks met andere clubs, ik praat met NEC. Dat is toch duidelijk?"
Dit lijkt te betekenen dat alles nog open ligt en dat er dus eerst wordt gesproken met de club. En het feit dat Meijer zegt dat het zijn prioriteit is om met NEC te kijken of beide partijen verder willen, lijkt aan te geven dat het zijn intentie is om bij te tekenen.

Eerst in triumviraat

Meijer is nu bijna vijf jaar betrokken bij het eerste elftal van de Nijmeegse club. Hij begon in een triumviraat met Ron de Groot en Adrie Bogers. Een seizoen later nam François Gesthuizen de plaats in van De Groot. Het was bedoeld om Meijer klaar te stomen voor het grote werk, want nadat het seizoen voortijdig werd beëindigd door corona, maakte NEC bekend dat de Achterhoeker de nieuwe hoofdtrainer zou worden.
In het seizoen 2020/21 deed NEC nooit mee om rechtstreekse promotie. Maar na winst in de play-offs werd de club eredivisionist. In zijn eerste seizoen op het hoogste niveau kwam Meijer met NEC nooit in degradatiezorgen en deed de ploeg tot op de laatste speeldag mee om de play-offs voor Europees voetbal. Uiteindelijk werd NEC elfde.

Bus opwachten

Het seizoen daarna vielen de prestaties, ondanks de aanwezigheid van grote namen als Jasper Cillessen en Oussama Tannane, flink tegen. Toch leken de play-offs weer haalbaar, maar een zwakke reeks van vijf punten uit acht wedstrijden wierp NEC terug naar de twaalfde plaats. En toen de club de eerste twee wedstrijden van dit seizoen verloor, stonden boze supporters de bus op te wachten. Ze riepen om het vertrek van Meijer.
Rogier Meijer gaat zijn spullen niet pakken
Rogier Meijer gaat zijn spullen niet pakken © Omroep Gelderland
Die bleef daar redelijk gelaten onder. "Ik ben daar nuchter in. Ik snap dat als het niet loopt zoals we zelf willen, dat bij mij terechtkomt. Ik ben niet van gisteren, ik zit al wat langer in het voetbal. Leuk is anders. Ik heb mijn mening en de mensen hebben een mening. Verder blijf ik rustig."

Druk op Meijer

Nadat NEC de derby tegen Vitesse verloor, kreeg de trainer opnieuw de volle laag en ook zijn gezin moest het ontgelden. En dat raakte Meijer diep. Intern bleef hij steun voelen, maar toen NEC een reeks wedstrijden niet won en maar net boven de degradatiezone stond, nam de druk toe. Als de wedstrijden tegen Roda JC (eerste ronde beker) en FC Volendam mis zouden lopen, kon het wel eens einde verhaal worden voor de trainer. NEC won van Roda en speelde op de valreep gelijk tegen FC Volendam.
In december kwam de ommekeer en die duurt tot nu: een reeks van twaalf competitieduels met 27 punten en vier bekerzeges, die leidden tot een finaleplaats in De Kuip tegen Feyenoord. De wereld ziet er plotseling heel rooskleurig uit voor NEC én voor Rogier Meijer.
Rogier Meijer gaat op de schouders
Rogier Meijer gaat op de schouders © Broer van den Boom
De logica zegt dat beide partijen met elkaar door moeten gaan. Want succesvoller was NEC in jaren niet. Maar aan de andere kant is Meijer nu al voor het vierde seizoen hoofdtrainer en zat hij daarvoor ook al ruim een jaar bij het eerste elftal. "Wellicht is vijf jaar genoeg", klonk het ook al intern. En Meijer heeft inmiddels een mooi CV opgebouwd, waardoor hij interessant is voor andere clubs.

Geen conflicten

Wat voor de Doetinchemse trainer pleit, is dat het in al die jaren nooit onrustig is geweest rond Meijer. Hij doet nooit gekke uitspraken, er zijn geen conflicten en als die er wel zijn, dan blijven ze intern. Ook lijken de spelers hem altijd te steunen. Zelfs een ongeleid projectiel als Oussama Tannane kwam nooit in conflict met Meijer.

Niet geliefd bij supporters

De trainer is, ondanks de successen, echter niet echt populair bij de supporters. Toen NEC promoveerde in 2021 en er in coronatijd toch een volksfeest losbarstte bij De Goffert, werd zijn naam nooit gescandeerd. En ook in deze succesperiode niet.
Meijer is zelf wat onhandig met supporters. Toen de selectie terugkeerde uit Leeuwarden na het bereiken van de bekerfinale, haastten hij en de spelers zich naar binnen. Ook zijn de trainingen erg vaak besloten, wat niet past bij een volksclub als NEC.

Boekhoorn en Rutten

Bovendien is ook essentieel hoe suikeroom Marcel Boekhoorn erover denkt. Die laat zich adviseren door Fred Rutten. Die was in de eerste twee jaren van Meijer als hoofdtrainer adviseur van de Raad van Commissarissen en wierp zich een beetje op als zijn mentor. Daarnaast is Carlos Aalbers nu anderhalf jaar bezig als technisch directeur. De vraag is of hij niet een keer zijn stempel wil drukken met een door hemzelf gekozen trainer.
Al met al een flink dilemma, al weet Meijer dus allang wat hij wil. Volgende week, wanneer de competitie even stilligt vanwege de interlandperiode, zal de trainer bekendmaken of hij zijn contract verlengt of niet.