Sport

IJshockeyer scoort, wint en eert overleden vriend

IJshockeyer scoort, wint en eert overleden vriend
IJshockeyer scoort, wint en eert overleden vriend
NIJMEGEN - IJshockeyer Levi Houkes van Nijmegen Devils heeft maar één doel: de play-offs winnen voor zijn overleden vriend Marcel Nillesen. In een uitverkocht stadion stond het team dit weekend stil bij het plotselinge overlijden van een van de trouwste fans van de club.
Zeventig jaar werd Marcel Nillesen. Altijd zat hij op de tribune en altijd was hij er voor Levi. De 32-jarige aanvaller neemt pal voor de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs in het eigen Triavium uitgebreid de tijd om over dit grote verlies te spreken. "Deze wedstrijden zijn voor mij heel emotioneel. Maar die emotie zet ik voor Marcel om in kracht", vertelt hij.
"We gingen dagelijks op pad, of het nu voor werk of ijshockey was. Ondanks het leeftijdsverschil waren wij heel goede vrienden. Marcel was een heel goedlachse man die ook veel betekende voor de club."

Een minuut applaus

Even later blijkt dat duidelijk als de stadionspeaker om een minuut applaus vraagt om ‘hun’ Marcel te eren. In een uitverkocht huis klapt iedereen zijn handen stuk terwijl de Devils met hun sticks op het ijs slaan. Dit alles met zo’n veertig familieleden op de tribune van de man die vorige week na een herseninfarct overleed.
Op Marcels sterfbed deed Levi hem een bijzondere belofte. "Ik heb hem beloofd er alles aan te doen om kampioen te worden", vertelt de aanvaller terwijl zijn ploeggenoten nog druk bezig zijn met de warming-up. "Als dat lukt, gaat die beker als eerste naar Marcel toe."
En, zo verzekert Levi, zijn overleden maat is er tijdens de wedstrijden bij. Hij wijst naar zijn stick, met de initialen M.N. erop geschreven. "Als ik scoor, is dat voor Marcel Nillesen."
Als ik scoor, is dat voor Marcel Nillesen
Levi Houkes, ijshockeyer

Goal

Niet veel later voegt hij de daad bij het woord. Levi haalt uit en de puck vliegt door de benen van de Capitals-Leeuwarden goalie in het net. De fans worden gek, Levi zweept het publiek op en de Nijmegen Devils winnen het eerste duel in de halve finale van de play-offs. "Mooi, nu doorpakken en op naar de finale", straalt Levi pal na het laatste fluitsignaal.
En doorpakken, dat doen de Devils. Na de wedstrijd van vrijdag in Nijmegen waren de Nijmegenaren zaterdag in Leeuwarden opnieuw te sterk voor de Capitals. De finale is een feit en daarin treffen de Devils de Amsterdam Tigers.
Wij pakken de titel voor hem
Levi Houkes, ijshockeyer
Levi heeft er alle vertrouwen in dat hij voor Marcel straks de beker omhoog kan houden. "Wij hebben maar één doel: kampioen worden. Nu onze grote vriend en fan er niet meer bij kan zijn, pakken wij de titel voor hem."
IJshockeyer scoort, wint en eert overleden vriend