Sport

Stevensloop veranderde alles voor Milan van der Meer

Milan van der Meer is favoriet op de 5 kilometer.
Milan van der Meer is favoriet op de 5 kilometer. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Milan van der Meer won in 2022 op bizarre wijze de vijf kilometer bij de Stevensloop. En dat veranderde heel veel in het leven van de Nijmeegse atleet. "Toen ik won, kon ik weer naar mezelf kijken en denken: het gaat hartstikke goed."
Het was de vreemdste finish ooit, van dezelfde orde als de wielrensters Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen in La Course. Met Milan van der Meer als Van Vleuten en Tom de Gelder als Van der Breggen. Want die waanden zich beiden zeker van de zege en werden vervolgens op de finish nog verslagen.
"Wij liepen met z'n tweeën de Voerweg op. Tom liep echt een stuk harder dan ik en ik moest lossen. Ik dacht toen: tweede is ook mooi. Toen kwamen we boven en zag ik het bordje 400 meter. Nu hard doorlopen om de tweede plek veilig te stellen. Nog even alles geven en toen ging ik heel diep en merkte ik dat ik steeds dichter bij kwam. Met honderd meter te gaan dacht ik: misschien kan het wel."

Onwerkelijk

En toen volgde er een heroïsche eindsprint. "Het ontplofte een beetje in mijn hoofd en ik dacht: nu alles eruit. En Tom hield al een beetje in en op de lijn zat ik er net voorbij. Een beetje onwerkelijk om mee te maken. Zeker de manier waarop en wat het met mij deed. Mijn moeder stond net voorbij de finish. Ze stond eerder bij de Waalkade en ze was eigenlijk net te laat teruggelopen om voor de finish te staan bij de toeschouwers. Dus zij was daar ineens en ik kon het met haar vieren."
Stevensloop heel speciaal voor Milan van der Meer
Milan van der Meer is er dit jaar weer bij. "Het is sindsdien een bijzondere wedstrijd voor mij. Ook omdat het in Nijmegen is, waar ik al zeven jaar woon. Vorig jaar kon ik helaas niet meedoen, vanwege een blessure. Dit jaar is er veel concurrentie vanuit mijn eigen Team Zevenheuvelen. Ik heb de snelste tijd staan, 14.11 op het NK Atletiek van 2022. Dat is wel weer even geleden en zegt ook niet alles. Maar ik ga wel weer meedoen voor de winst."

Meer plannen

De atleet heeft zijn seizoen al behoorlijk ingedeeld. "Als ik goed uit de Stevensloop kon, wil ik meedoen aan het NK Duathtlon in Sittard. En natuurlijk ook de Goffertpark Run, de vijf kilometer. Daar wil ik mijn persoonlijk record gaan aanscherpen. En dan het baanseizoen, met het NK Atletiek. Dus grote plannen, maar eerst de focus op de Stevensloop."

Favorietenrol

Daarin geldt Milan van der Meer als de favoriet. "Dat heb ik mezelf wel aangedaan na die wedstrijd twee jaar geleden. Het zou leuk zijn als ik hem nog een keer kan pakken, dat het geen toevalstreffer was. Het blijft een leuke wedstrijd en ik denk vaak nog terug aan twee jaar terug."
"Het ging toen iets minder goed met mij. Ik zat die periode niet zo lekker in mijn vel. Ik kwam bij Team Zevenheuvelen en de eerste wedstrijd was de Stevensloop. Toen wilde ik het wel laten zien. Die overwinning was voor mij een moment dat ik weer wat meer naar mezelf kon kijken en denken: het gaat hartstikke goed. Het zou heel leuk zijn als ik weer iets moois kan laten zien, zodat de cirkel dan rond is."
Kijk hier nog eens terug naar de bijzondere finish uit 2022 met een terugblik door de hoofdrolspelers:

De Stevensloop is zondag live te volgen bij Omroep Gelderland in een extra uitzending van 11.50 uur tot 16.00 uur.