Sport

Van der Kraan toch weer in beeld bij Vitesse

Paul van der Kraan
Paul van der Kraan © ANP
ARNHEM - Paul van der Kraan is toch weer in beeld bij Vitesse. Onlangs werd hij ook al gepolst voor een functie als adviseur, toen bedankte hij voor de eer. Maar de Arnhemse club waagt nog een poging.
De huidige interim-directeur Peter Rovers stopt per 1 april. Vitesse is druk op zoek naar een opvolger, maar is daarmee voorlopig nog niet succesvol. Het idee is dat de ervaren Van der Kraan de nieuwe directeur op adviesbasis gaat ondersteunen.

Moeilijke beslissing

Ruim twee weken geleden wees van der Kraan een mogelijke functie bij Vitesse nog af. "Dan kost je dat 70 uur per week, dat kan ik niet meer opbrengen", zei hij toen. "Het was best een moeilijke beslissing, want het gaat me enorm aan mijn hart wat daar gebeurt. Ik wilde er toch even goed over nadenken."
"Ik blijf dus bij mijn eerdere standpunt. Fulltime ga ik niet meer aan de slag, hooguit komt er misschien nog wat advieswerk op mijn pad in de toekomst." Op grond van die woorden waagt Vitesse nu toch nog een nieuwe poging.
Paul van der Kraan was van 2004 tot 2012 al algemeen directeur van Vitesse. In 2008 redde hij de club van de financiële ondergang door een vrijwillig crediteurenakkoord, waarmee een schuld van 27 miljoen euro werd weggewerkt.

Conflict met Jordania

Enkele jaren later kwamen de aandelen in handen van toenmalig hoofdsponsor Maasbert Schouten en die verkocht de club aan de Georgiër Merab Jordania, die gefinancierd werd vanuit Londen. Van der Kraan moest na een conflict met Jordania in 2012 het veld ruimen, net nadat Vitesse Europees voetbal had gehaald.
Daarna werkte hij voor onder meer Fortuna Sittard, FC Den Bosch en FC Twente. In Enschede was hij sinds 2019 algemeen directeur. Hij trad onlangs terug, maar bleef nog wel in dienst van de club als adviseur van zijn Nijmeegse opvolger Dominique Scholten.

Stuurloos

Vitesse is momenteel vrij stuurloos, zeker op langere termijn. Er is nog geen nieuwe algemeen directeur, technisch directeur Benjamin Schmedes stapt na dit seizoen op en in de Raad van Commissarissen zitten alleen Peter van Bussel en de Rus Andrey Soloviev. De Amerikaan Coley Parry heeft geen officiële functie, omdat hij van de KNVB geen eigenaar mocht worden. Daarom is een ervaren bestuurder als Van der Kraan meer dan welkom in Arnhem.
[lees ook:undefined]