liveblog | 7 maart

De Graafschap naar Cambuur • Vitesse maakt zich op voor kraker

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. De Graafschap gaat vrijdag op bezoek bij het Cambuur van Henk de Jong. En Vitesse speelt weer een beladen duel, nu bij de grootste concurrent RKC Waalwijk.
Laatst bijgewerkt: 7 maart, 21:30 uur
21:30

Vitesse weer onder hoogspanning

Vitesse maakt zich op voor weer een grote beladen wedstrijd. Uit tegen RKC Waalwijk mag de formatie van Edward Sturing zeker niet verliezen. Het verschil is twee punten in het voordeel van de Brabanders. Vrijdagochtend is de laatste training op weg naar dit cruciale duel. Vitesse staat nu nog op een degradatieplek.
Melle Meulensteen speelt tegen zijn oude werkgever. Voor rechtsback Julian Lelieveld uit Arnhem geldt het tegenovergestelde. De trainer van RKC is Henk Fraser. Hij won met Vitesse in 2017 de KNVB beker.
Melle Meulensteen bespreekt tactische zaken met Edward Sturing
Melle Meulensteen bespreekt tactische zaken met Edward Sturing © Orange Pictures
21:00

Mahi nu wel aan de aftrap?

De Graafschap neemt het op tegen Cambuur Leeuwarden, de ploeg die vorige week nog de halve finale van de beker verloor van NEC. Henk de Jong werkte met succes bij De Graafschap, hoewel hij ook degradeerde in de Achterhoek. Cambuur staat tiende en heeft tien punten minder dan de Doetinchemmers. De play-offs zijn voor De Graafschap wel nagenoeg zeker.
Waarschijnlijk krijgt Mimoun Mahi een basisplaats. De Graafschap won de laatste twee thuisduels weliswaar, maar het spel liet vaak te wensen over. De ploeg van trainer Vreman heeft behoefte aan frisheid en creativiteit. Maandag komt De Graafschap overigens alweer in actie, thuis tegen Jong Ajax.
19:53

Duetz aan de leiding op WK zeilen

Odile van Aanholt en Annette Duetz (rechts).
Odile van Aanholt en Annette Duetz (rechts). © ANP
Zeilster Annette Duetz uit Zeddam gaat, samen met haar teamgenoot Odile van Aanholt, aan de leiding in de 49erFX-klasse op de tweede dag van het WK zeilen.
Duetz en Van Aanholt wonnen woensdag één van de twee races in hun klasse en passeerden daarmee het Chinese duo Xiaoyu Hu en Mengyuan Shan in het klassement. Na dag één deelden de beide teams nog de eerste plek. In totaal doen er liefst 52 teams mee.
Het WK startte dinsdag, duurt nog tot en met zondag en wordt gehouden op het water bij het Canarische eiland Lanzarote.
Linda Geerdink ging enkele maanden geleden met Annette Duetz zeilen, om meer te weten te komen over haar Olympische aspiraties. Dat verhaal lees je hieronder terug:
10:30

Dafne Schippers toernooidirecteur EK

Dafne Schippers is de nieuwe toernooidirecteur van het EK Indoor. "Atletiek blijft mijn sport. Het is een enorme eer en Apeldoorn is maar een half uurtje rijden van mijn huis. Daar kan ik natuurlijk geen nee op zeggen. Ik laat het een beetje op me afkomen. Heel mooi om te horen dat het waarschijnlijk alle dagen uitverkocht zal zijn."
Toernooidirecteur Dafne Schippers
Toernooidirecteur Dafne Schippers © Omroep Gelderland
De afgelopen zomer gestopte atlete uit Oosterbeek wil de jeugd ook stimuleren om meer te gaan sporten. "Het is zo belangrijk om te bewegen. Ik moest vroeger als kind echt naar binnen worden gehaald en ook 's-avonds nog voetballen met de lantaarnpalen aan. Dat zie je nu veel minder bij de jeugd."
Dafne Schippers toernooidirecteur EK
10:20

Gesink mist rest Tirreno-Adriatico

Wielrenner Robert Gesink gaat niet meer van start in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico. De 37-jarige Varssevelder van Visma - Lease a Bike heeft te veel last van zijn valpartij in de tweede etappe van dinsdag, meldt zijn ploeg. Gesink reed de rit nog wel uit, maar kwam al met minuten achterstand binnen.
Robert Gesink.
Robert Gesink. © BELGA
10:10

Apeldoorn kijkt vooruit naar EK

Over precies een jaar begint het EK Indoor Atletiek in Omnisport in Apeldoorn. Daarop wordt vandaag vooruitgekeken met vertegenwoordigers van de gemeente Apeldoorn en de Atletiekunie.
Speciale koekjes voor het EK volgend jaar
Speciale koekjes voor het EK volgend jaar © Omroep Gelderland
Amy Kortbeek is verantwoordelijk voor de organisatie van het EK. "We zijn er meer dan ooit klaar voor. We zullen optimaal gebruik maken van Omnisport. Zo zal de volleybalhal veranderen in een warming-upruimte. We gaan ook de kleuren veranderen in de branding van het EK."
"Bij het NK hebben we gezien hoe het leeft, want het zat helemaal vol op het NK laatst. Daarom gaan we op de wielerbaan extra tribunes neerzetten, zodat het publiek er bovenop kan zitten. De verkoop van kaarten verloopt als een trein, nu al."
Wethouder Nick Derks heeft sport in zijn pakket. "Gaaf dat wij als Apeldoorn en Gelderland mede verantwoordelijk zijn voor de topsport in Nederland. Er worden hier wereldrecords gebroken. Zo willen we kinderen ook inspireren."
"We willen de grootste sportprovincie van Nederland te zijn", zegt Helga Witjes, gedeputeerde van de provincie. "We willen met dit soort evenementen ook kinderen stimuleren om te gaan sporten met voorbeelden als Dafne Schippers en Sifan Hassan. We zullen ook veel side-events gaan organiseren om het EK heen."
Omnisport zit afgeladen vol
Omnisport zit afgeladen vol © Omroep Gelderland