Sport

Oscar en Michel spelen een unieke sport en haalden brons op NK

Frisbee is topsport.
Frisbee is topsport. © FC Airborn
ARNHEM - Wie denkt dat gooien met een frisbee een campingspelletje is, heeft het mis. In Nederland beoefenen zo'n 1400 mensen de sport en de beste teams strijden tijdens het Nederlands kampioenschap om eremetaal. Zondag ging de bronzen medaille op het NK naar de Arnhemse senioren van FC Airborn.
"Techniek, conditie en tactisch inzicht. Dit is echt een ren-je-rot-sport", lacht Erik van der Spek, voorzitter van de Nederlandse Frisbee Bond. Pal over zijn hoofd vliegt ondertussen een frisbee die vakkundig uit de lucht wordt geplukt. Eén ding is duidelijk: de honderden frisbeeërs die naar sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem zijn gekomen om te strijden om eremetaal, hebben er zin in.
Zo ook Michel Mulder en zijn zoon Oscar, die beiden uitkomen voor FC Airborn in de open eerste divisie. "Dit is een geweldige sport", zegt Michel. "Ultimate frisbee is een beetje een combinatie van rugby, korfbal en basketbal."

Frisbee voor dummies

Een mix van meerdere sporten, dus. Maar hoe zit dat precies? Oscar somt de regels voor beginners op. "Je speelt vijf tegen vijf. Beide teams proberen de schijf in een eindvak te krijgen, door deze naar elkaar over te spelen. De frisbee mag de grond niet raken. En heb je ‘m in je hand? Dan mag je niet meer lopen."
Niet lopen met de frisbee, dus. Maar verder is het kilometers maken. Vooral Oscar sleurt de hele zaal door en is niet te stoppen. En Michel scoort het ene punt na het andere. "Ja, we zijn een goed team", lachen ze. "Een vader en zoon in hetzelfde frisbeeteam zien je eigenlijk nooit." En, zo geeft Michel aan over zijn zoon: "Ik ben heel trots op hem. Oscar is een heel goede speler. Ik ben blij dat hij in mijn team zit."

Scheids? Niet nodig

Een scheidsrechter? Die hebben de teams niet nodig. Is er onenigheid? Dan lossen de spelers het onderling op. Winnen is mooi, maar sportiviteit is mooier in de frisbeewereld. De grootste beker aan het eind van het seizoen gaat immers naar de sportiefste ploeg van de competitie. Welke dat is? Dat bepalen de teams onderling. "Veel sporters kunnen hier wat van leren", lacht Oscar. "Voetballers, bijvoorbeeld."
Toch draait het deze dag natuurlijk ook om de punten. FC Airborn maakt indruk, maar moet zijn meerdere erkennen in de Amsterdammers van AUC (goud) en de Utrechters van UFO (zilver). Maar ook met brons zijn de mannen zeer tevreden. "Yes, het is gelukt!", roept Michel terwijl hij de vuisten balt en de beker omhooghoudt. Oscar is ook blij, maar legt de lat hoog. "Volgend jaar gaan we op het NK voor goud."
Bekijk een reportage:
NK Indoor Ultimate Frisbee