Sport

René Eijer moest stoppen bij Vitesse vanwege MS

René Eijer in GelreDome
René Eijer in GelreDome © Omroep Gelderland
ARNHEM - René Eijer maakte deel uit van het succeselftal van Vitesse, begin jaren negentig. Maar de linkermiddenvelder moest zijn carrière voortijdig beëindigen, omdat hij MS kreeg. Het gaat relatief goed met Eijer, maar hij maakt zich wel grote zorgen over Vitesse.
Het was lang geleden dat Eijer een wedstrijd van Vitesse bezocht, maar afgelopen weekend tegen FC Twente meldde hij zich weer eens in GelreDome. "Gewoon een wedstrijd kijken, dat kan wel tien jaar terug zijn. Maar ik ben hier nog wel geweest als trainer van Fortuna Sittard. Volgens mij verloren we. Vitesse is toch een soort familie. We waren echt een vriendengroep en dat gevoel heb ik nog altijd, als ik naar Vitesse ga."

Theo Bos

De wedstrijd tegen Twente stond in het teken van de herdenking van Theo Bos, met wie Eijer in zijn jaren bij Vitesse voetbalde. "Ik heb een speciaal plekje voor Theo. Ik zat in Oman en had gezegd dat ik nog bij hem langs zou komen voor een kop koffie. Toen was ik een week thuis, veel familie op bezoek en het kwam er niet van. Na dat weekje stapte ik in de auto en hoorde ik op de radio dat Theo overleden was. Toen had ik wel een brok in mijn keel."

Grandioze tijd

Eijer en Bos speelden in een ploeg met onder anderen Edward Sturing, John van den Brom, Frans Thijssen en Martin Laamers. De trainer was Bert Jacobs. Die ploeg verraste de eredivisie met fris aanvallend voetbal en geweldige resultaten. "Ik kwam toen ze net waren gepromoveerd. In het eerste jaar eredivisie werden we direct vierde. We haalden Europees voetbal en de bekerfinale. Een geweldige tijd, grandioos."
René Eijer in duel met Dennis Bergkamp
René Eijer in duel met Dennis Bergkamp © ANP
Maar René Eijer moest in 1993 op 30-jarige leeftijd al stoppen. "Er werd MS geconstateerd. Een half jaar heb ik er veel last van gehad. Krachtverlies vooral, maar dat trok weer bij. Toen ben ik een carrière als trainer gestart. Ik heb veel in het buitenland kunnen werken zonder enige beperking, maar in 2013 kreeg ik klachten aan mijn rechterbeen. Daar is het gelukkig bij gebleven. Ik ben nu vrij stabiel. Ik krijg eens per jaar medicijnen via een infuus en dat is tot nu toe succesvol."

Afscheidswedstrijd

Eijer nam op bijzondere wijze afscheid van Vitesse. "Ik kreeg een afscheidswedstrijd tegen Lazio Roma. John de Wolf en Dennis Bergkamp deden mee bij Vitesse. Het was echt geweldig, uniek. Na afloop stond er een tent en daar waren drieduizend man. Echt super."

Op de bank

Als echte voetbalman kan Eijer het spelletje toch niet missen. Hij zit op de bank bij FC Maasgouw in zijn woonplaats. "Een beetje op de achtergrond. Mijn zoons voetballen bij ons in het dorp. Ik vroeg aan de trainer of hij het leuk zou vinden als ik op de bank zou komen zitten om wat feedback te geven. Graag, zei hij. Dat is super. We zijn twee jaar terug gepromoveerd en nu staan we vijfde. Het is weliswaar amateurvoetbal, maar dat heeft ook zijn charme."
Eijer volgt Vitesse nog steeds. "Nu het zo slecht gaat, doet dat mij echt pijn. Ik moet er niet aan denken dat de club gaat degraderen. Kom dan maar eens terug."

Meneer Aalbers

"Ik heb nog wel contact met Karel Aalbers, die in mijn tijd voorzitter was. Aan hem heb ik alles te danken. Het was een super tijd met Karel. Een paar maanden geleden is hij nog bij me op de koffie geweest en hebben we nog wat gegeten. Het was altijd Meneer Aalbers, maar ik moest hem Karel noemen."
René Eijer maakt zich zorgen om Vitesse